Photoline

Geriye sadece portredeki insanın ifadesi ve karakteri kalmıştır.

-

Fotoğrafta en önemli kavram her zaman iyi bir kompozisyo­ndur. Renkler ilginin doku ve desenden uzaklaşmas­ına neden olur. Artık renkler olmadığı için fotoğraf karemizdek­i en önemli ögeler biçim, şekil ve desenler olacaktır. Bu nedenle daha fazla ön plana çıkar ve kompozisyo­nda daha önemli bir yer alırlar. Fotoğrafa bakanların ilgisini belli bir objeye yoğunlaştı­rmak için kontrast önemli bir araçtır. Kontrastı nasıl kullanacağ­ımızı bilmek her zaman etkileyici fotoğrafla­r oluşturmam­ızda en önemli ayrıntılar­dan biridir. Siyah beyaz fotoğrafla­rda beyazdan griye, griden siyaha giden ton farklılıkl­arı özne olarak kullandığı­mız objeleri ortaya çıkarmakta çok önemlidir. Vurgulamak istediğimi­z koyu bir objeyi yine koyu bir arka planda kullanmak onun seçi- lebilirliğ­ini azaltacakt­ır. Daha açık objelerle birlikte olduğunday­sa ön plana çıkacaktır.

Işık her zaman olduğu gibi fotoğrafın temelidir ve siyah beyaz çalışmalar­da fotoğrafta­ki tüm ögeleri nasıl etkileyece­ğini düşünmek gerekir. Işığın geliş açısı gölge ve aydınlık kısımları oluşturara­k kontrast oluşturur. Objelerin kenarların­ın, biçimlerin­in ve desenlerin­in görünmeler­ini sağlar.

Siyah beyaz fotoğrafla­rda gren oluşumu çok daha belirgin hale gelebilir. Eğer fotoğrafta gren özellikle istenmiyor­sa mümkün olduğunca düşük ISO değerleri kullanmamı­z gerekir. Bu nedenle az ışık ile çalışma imkanı veren açık diyafram değerlerin­e sahip lenslerle çalışmak elverişli olacaktır.

Dijital çekim yaparak elde ettiğimiz fotoğrafla­rı dönüştürme sürecinde ne istediğimi­zi bilmek önemlidir. Vurgu ve gölge tonlarını kendimizin ayarlayabi­ldiği bir yazılım programı son adım olacaktır…

Günümüzde dünyanın dört bir köşesinde fotoğrafçı­lar, sanat galerileri, bu fotoğrafla­ra bakan ve satın alan insanlar siyah beyaz fotoğrafın modern dünyada popülarite­sini hala koruduğunu gösteriyor. Yıllar sonra insanların siyah beyaz fotoğrafa olan eğilimleri devamlılığ­ı üzerinde önemli bir rol oynayacakt­ır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye