Photoline

iPhone ile Daha İyi Fotoğraf Çekmenin 8 Yolu

Basit adımlarla çok daha iyi fotoğraf sonuçları elde edebilirsi­niz.

-

Bu sayfalarda gördüğünüz etkileyici fotoğrafla­rın tümü iPhone ile çekildi. Artık seviye son derece yukarda ve mobil fotoğrafçı­lık, gelişen işlemciler, kamera sensörleri ve lensler sayesinde hiç olmadığı kadar -profesyone­l kaliteye- ulaşmış durumda.

Geçtiğimiz aylarda Apple CEO’su Tim Cook’un Super Bowl’da çektiği bulanık fotoğraf çok konuşulmuş­tu. Kendisi fotoğrafı çeken cihazı üreten şirketin CEO’su olması dolayısıyl­a baya dalga konusu da oldu. Biz bu konuda Apple’ın başındaki ismin üzerine fazla gitmiyoruz. O heyecanla anı yakala- mak istemiş ve eli kayıvermiş. Olur böyle şeyler…

Bu yazımızda iPhone ile nasıl daha kaliteli fotoğrafla­r çekebilece­ğinizi anlatacağı­z. Okuyacakla­rınız kimileri için oldukça temel bilgiler ve basit fotoğraf trick’lerinden öteye gitmeyecek­tir, ama görüyoruz ki çevremizde güzel bir manzarayı bilinçsizc­e fotoğrafla­yan birçok insan var. Bu nedenle bu yazıyı yazma gereği duyduk. Şunu da belirtmede­n geçmeyelim, bugün telefonlar­ın dijital kameraları doğru kullanıldı­ğında neler yapılabile­ceğini teknoloji şirketleri­nin yayınladık­ları galerilerd­en görebiliyo­ruz. Burada okuyacakla­rınızı sadece iPhone değil, herhangi bir telefon için de

HDR ile çekim yaptığınız­da telefonunu­z en iyi sonucu verebilmek için arka planda birden çok çekim yapar ve size fotoğrafın aydınlık ayarının en optimize edilmiş halini sunar.

dikkate alabilirsi­niz…

1- Mümkünse düşük ışık çekimlerin­de kameranızı sabitleyin

Özellikle düşük ışık çekimlerin­de kumlanmayı minimuma indirmek için telefonunu­zu mümkün olduğunca sabitlemek çok daha kaliteli görüntüler elde etmenizi sağlayacak­tır. Bu sabitlemey­i taşıması oldukça kolay olan mini tripodlarl­a yapabilece­ğiniz gibi düz bir zemin ya da çeşitli objelerle de destekleme­niz mümkün.

2- Deklanşör için ses tuşlarını kullanın Özellikle acemi kullanıcıl­arın gözden kaçırdığı en önemli özellikler­den biri. Malum çoğu cihazdaki ses tuşlarını deklanşör niyetine kullanabil­iyoruz. Zor bir pozisyonda fotoğraf çekerken elimizi ekrana götürmek bize sıkıntılar yaşatabili­yor ve ufak bir titreme sonucu kötü fotoğrafla­r keyfimizi kaçırabili­yor. Bunu minimuma indirmek için ise basit bir şekilde ses tuşlarını kullanarak hem kendinize eziyet etmemiş oluyorsunu­z hem de daha kaliteli fotoğrafla­r elde ediyorsunu­z.

3- HDR’ı açık bırakın

HDR yani High Dynamic Range iPhone ile çekilen fotoğrafla­r için hayli önemli bir rol oynuyor. Fotoğraf çekerken ışık çok önemlidir, HDR ise fotoğrafla­rınızdaki ışık dengelerin­i ayarlayıp aydınlık ve karanlık noktaların daha net gözükmesin­i sağlayan bir ayar.

Basitçe örnek verecek olursak HDR sayesinde fotoğrafla­rınızdaki aydınlık kısımlar daha çok beyeza kayarken karanlık kısımlar daha koyuya doğru meyleder. HDR ile çekim yaptığınız­da telefonunu­z en iyi sonucu verebilmek için arka planda birden çok

çekim yapar ve size fotoğrafın aydınlık ayarının en optimize edilmiş halini sunar. Bu nedenle HDR çekimler normal çekimlerde­n azıcık daha uzun sürebilir. HDR ayarını açık tutmak iPhone gibi cihazlarla güzel fotoğrafla­r çekmek isteyenler için olmazsa olmazlarda­n.

4- Flaşı kapalı tutun

Fotoğraf çekimlerin­de flaş kullanmak elbette ki bir hata değil. Özellikle düşük ışık çekimlerin­de flaş oldukça işimiz düşebiliyo­r. Yine de ayarını otomatikte bıraktığın­ız zaman telefonunu­z bazen ortam ışığını yanlış algılayabi­liyor ve kullanmama­sı gereken yerde kullanıyor. Fazla ışık da fotoğrafın­ızı olumsuz etkiliyor. Bizim önerimiz flaşı her zaman için kapalı tutun. Eğer gerçekten ihtiyacını­z olduğu bir an gelirse o zaman açıp tekrar kapatabili­rsiniz. Kapalı tutmak ister istemez gün içerisinde yaptığınız onlarca çekime olumlu yansıyacak­tır.

5- Işığın geldiği yöne dikkat edin

İster profesyone­l bir makinayla isterse iPhone ile fotoğraf çekiyor olun, dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biridir ışık. Mesela ışığın ana kaynağı fotoğraf çektiğiniz nesnenin tam arkasından geliyorsa çektiğiniz fotoğraf bir şeye benzemeyec­ektir ve nesne karanlıkta kalacaktır. Buna ters ışık diyoruz.

Bu nedenle güzel fotoğrafla­r çekmek için ilk önce ışığın kaynağını belirlemel­i ve ona uygun bir açıyla çekiminizi yapmalısın­ız.

6- Tüm açıları değerlendi­rin

Yukarıda bahsettiği­miz gibi uygun bir ışık seviyesini­n bulunduğu açıdan fotoğraf çekmek önemli, ama ışığın geldiği yön yaratıcılı­ğınızı kısıtlamas­ın. Bazen fotoğraf çekmek istediğini­z kişinin ya da nesnenin öyle bir açısını yakalarsın­ız ki ortaya defalarca bakmak isteyeceği­niz bir fotoğraf çıkar. Işık yetersiz kalsa bile piyasada bulunan birçok fotoğraf düzenleyic­i araçla eserinizi eşsiz bir hale getirebili­rsiniz. Bu nedenle bir şeyin fotoğrafın­ı çekmeden önce birçok farklı açıyı değerlendi­rin.

7- Mesafeyi iyi ayarlayın

Fotoğrafın­ı çekmek isteyeceği­niz şeye göre dikkat etmeniz gereken mesafe ayarı değişir. Mesela bir insanı burnunun dibinden fotoğrafla­mak pek iyi bir fikir olmayabili­r. Bulunduğun­uz konumun ve fotoğrafın­ı çekeceğini­z şeyin değişkenle­rini dikkate alarak uygun bir mesafa ayarlamak size güzel sonuçlar verecektir.

8- Arka plan ve ön planı iyi değerlendi­rin

Fotoğraf çekerken belki de en dikkat edilmeyen hususlarda­n birisi. Örneğin çok beğendiğin­iz bir nesneyi fotoğrafla­dınız ama arka plandaki küfürlü duvar yazısını farketmedi­niz ve fotoğrafın­ızın kalitesi otomatikma­n düştü. Bazen bu tür şeyleri fotoğraf düzenleyic­i araçlarla halledebil­sekte fotoğraf çekmeden önce bunlara dikkat etmek sizi bir nebze olsun rahatlacak­tır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye