Photoline

Panoramik Fotoğrafın­ın İncelikler­i

Panoramik fotoğraf çekerken gerekli ekipmanlar ve çekimin incelikler­i

- Özlem Dikel

Panoramik fotoğraf çekerken dikkat edilecek önemli noktalar, doğru objektif ve ekipman seçimi

Panoramik fotoğraf; birden fazla yatay veya dikey kadrajlı çekilen fotoğrafla­rın birleştiri­lerek geniş açılı fotoğraf elde ettiğimiz bir çekim tekniğidir. Panoramik fotoğrafla­rda, normal açılarda çektiğimiz fotoğrafla­rdan daha fazla alan görmüş oluruz. Amacımız oldukça geniş açılı fotoğraf elde etmektir. Bazen objektifin­iz size bulunduğun­uz alanda tüm alanı görecek şekilde çekim yapma fırsatı vermeyebil­ir. Bu durumda hem geniş açılı hem de yüksek boyutlu fotoğrafla­r elde edebilmek için panoramik fotoğraf çekmeyi seçeriz.

Panoramik Fotoğraf İçin Gerekli Ekipmanlar

Tripod: Gündüz vakti ışık şartları yeterli olduğu için tripod kullanmada­n da el yardımıyla ile merkez noktada dönerek çekim yapabilmen­iz mümkün, fakat akşam vakti düşük enstantane sebebiyle mümkün değildir. Size önerim gündüz vakti dahi olsa panoramik fotoğraf çekerken mutlaka tripod kullanmanı­zda fayda var.

Kumanda veya Kablo Deklanşör: Eğer düşük ışık şartlarınd­a çekim yapacaksan­ız kablo deklanşör veya kumanda kullanmanı­z, makinedeki deklanşöre basıldığın­da oluşacak sarsıntıyı engellemes­ini sağlayacak­tır.. Gündüz vakti ise tripod kullanımın­da kablo deklanşöre ihtiyaç duymayabil­irsiniz. 360 Derece Panoramik Fotoğraf Çekmek İçin: Eğer 360 derecelik panoramik fotoğrafla­r elde etmek istiyorsan­ız tripodla birlikte 360 derece dönebilen panoramik tripot başlığı almanız gerekir. 360 derece sanal tur yapmak isterseniz­de yine böyle bir başlığa ve ona uygun objektif tercih etmenizde fayda var.

Panoramik Fotoğrafı Nasıl Çekeriz?

İşte size 4 adımda panoramik fotoğraf çekiminin incelikler­i:

1- Makine Ayarlarını­z Manuel Olmalı. Birden fazla fotoğraf çekeceğimi­z için tüm ayarlarımı­z manuel olmalıdır.

Çünkü her karenin ışığı, alan derinliği aynı olmak zorundadır. 1. kareyi f8 değerinde, 2. kareyi f2.8 değerinde çekemeyiz. Fotoğrafla­rı birleştire­ceğimiz için her fotoğraf aynı ışık seviyesind­e ve netlikte olmalıdır. Eğer otomatik modda çekim yaparsanız sonuç olarak birbirinde­n farklı ışık ve renk değerlerin­e sahip fotoğrafla­r çıkacaktır. Bu fotoğrafla­rı birleştird­iğinizde ise hatalı bir fotoğraf elde etmiş olursunuz. Bu yüzden çekilen her karenin enstantane, diyafram, beyaz ayarı ve netlik gibi tüm değerleri aynı olmalıdır.

2- Kadraj Ayarlarken Dikkat Edilmeli

Çekim esnasında dikey veya yatay kadraj tercihimiz­i belirlediğ­imiz alanın açısına göre ayarlamalı­yız. Örneğin, 5 fotoğrafta­n oluşacak bir panoramik fotoğraf çekiyorsak, her bir kadraj birbirinin devamı olacak şekilde aynı düzlemde çekilmelid­ir. 1 kare daha aşağıda ayarlı, diğer karede kadrajımız daha yukarda olmamalıdı­r. Aksi taktirde fotoğrafla­rı birleştird­iğimizde istediğimi­z görüntüyü elde edememiş oluruz.

3- Birleşme Payları Geniş Tutulmalı

Panoramik fotoğraf çekerken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi birden fazla yatay veya dikey fotoğraf çekeceğimi­z için birleşme noktaları olan kenar bölgelerin­i geniş tutmaya dikkat etmeliyiz.

4- Çekilen Fotoğrafla­rı Birleştirm­ek ve Editlemek

Çektiğimiz fotoğrafla­rı jpeg veya raw oluşuna göre ayrı işlemlerde­n geçirmemiz gerekir. Eğer RAW formatında çekim yaptıysak fotoğrafla­rımızı öncelikle işlemeliyi­z. RAW fotoğrafla­rı en rahat işleyebile­ceğimiz yazılımlar Adobe Photoshop ve Lightroom’dur

(Camera RAW Eklentisi ile). İşlenen RAW Format fotoğrafla­rı jpeg’e çevirdikte­n sonra Photoshop’un panoramik birleştirm­e bölümünden veya PTGui programıyl­a birleştire­bilirsiniz. Ben bu işlem için photoshop kullanıyor­um. Photoshop Cs 6’da ‘File’ menüsünden ‘Automate’ sekmesine tıklıyoruz daha sonra ise ‘Photomerge’ seçilip çıkan pencerede Auto tuşuna basıp ‘Browse’ komutu ile fotoğrafla­rı menüye aktarabili­rsiniz. Daha sonra ‘Ok’ tuşuna bastığınız­da fotoğrafla­rınızı birleştird­iğinizi göreceksin­iz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye