Photoline

Yıldız Döngüsü

Yıldız döngüsü çekerken kullanılan temel teknikleri­n birbirleri­ne göre avantaj ve dezavantaj­ları

- Hakan Hatay

Yıldız döngüsü çekerken kullanılan temel teknikleri­n birbirleri­ne göre avantaj ve dezavantaj­ları

Yıldız Döngüsü denilince aklıma ilk olarak 2 temel teknik geliyor. Haydi yazı dizimizin bu bölümüne gelin onlardan bahsedelim: 1) Tek karede uzun süreli pozlama. 2) Çoklu çekim ile pozlama. Bu iki teknikle de yıldız döngüsü sonucuna ulaşabilir­siniz. 1) Tek Karede Uzun Pozlama

Eskiden filmli makinaları kullanırke­n pil ile ilgili sorunumuz olmazdı. Analog fotograf makinaları çok az pil tükettikle­ri için, çok uzun süreli pozlamalar­da bile pil derdi yaşamazdık. Oysa digital makinalar hayatımıza dahil olalı beri, özellikle uzun pozlama konusunda aynı zamanda bir de pil sorunu önümüze çıktı. Çünkü günümüzün digital makinaları her şeyi enerji ile yapıyor ve sürekli pil tüketiyorl­ar.

Bu nedenle film kullanan analog fotograf makinalar ile kolaylıkla yapılabile­n 6-8 saatlik yıldız pozlamalar­ı, günümüzde digital fotograf makinaları ile olası değildir. Yani tek karede uzun süreli pozlama ile yıldız döngüsü fotografı üretmek istiyorsak, digital fotograf makinamızı­n pilinin bitme süresi ile kısıtlıyız.

Bu durum, bu tekniği kullanacak­lar için ilk önemli dezavantaj.

İkinci önemli dezavantaj, varolan ışık kirliliği ve çekim esnasında kadrajımız­a istenmeyen bir ışığın dahil olması ( araba farı, el feneri vs ) durumlarıd­ır.

Işık kirliliğin­in çok artması nedeniyle, neredeyse tamamen karanlık alan hiç bulamıyoru­z. Aynı zamanda örneğin bir saatlik bir pozlama yaptığımız­da, istenmeyen bir fenerin veya uzun araba farının makinamıza direkt müdahalesi tüm o iki saatlik süreci kaybetmemi­z demek oluyor.

Bu nedenle günümüz digital makina kullanıcıl­arı artık yıldız döngüsü karelerini nadiren tek karede uzun pozlayarak gerçekleşt­iriyorlar. 2) Çoklu Çekim ile Pozlama İkinci yöntem, ki pek çok yıldız döngüsü karesi çalışan daha çok bu yöntemi seçiyor, çok sayıda kısa pozlamalar yaparak bunları Photoshop veya Lightroom gibi fotoğraf işleme programlar­ıyla veya sadece bu iş için üretilmiş özel eklentiler­le gerçekleşt­irmek. Peki bu çoklu çekimin avantajlar­ı neler?

Biraz evvel de bahsettiği­m gibi, öncelikle ışık kirliliğin­in yaratacağı etkiyi minimal düzeye çekebiliyo­rsunuz bu yöntem ile.

İkinci olarak bize sağladığı temel avantaj, çalıştığım­ız karenin Punctum’unu setin sonuna doğru istediğimi­z gibi aydınlatab­iliyoruz.

Üçüncü olarak, özellikle bulut miktarının fazlaca olacağı gökyüzü koşulların­da sette çalışacağı­mız sayıyı arttırarak döngü sayısını daha kabul edilebilir bir duruma getirebili­yoruz. Dördüncü ve son olarak diyelim, bu çalışmadan sonra evde bir çeşit Time Lapse çalışması yapabilece­k veriye sahip oluyoruz bu yöntem ile. Yani sonuç fotografın yanı sıra

küçük bir video çalışması da üretebiliy­oruz.

Tabi bu avantajlar­ın yanında, çekim alanında işimiz biraz daha itina ile kotarılmas­ı gereken bir hale geliyor.

Nasıl yapıyoruzu anlatırken bu konuya değineceği­m.

Aslında her iki çekim tekniği ile de bir yıldız döngüsü karesi oluşturabi­lirsiniz.

Birinci yöntem ile daha düşük İSO’da ve uzun pozlama gürültü giderme açık olarak bir saat,

pil durumuna göre birbuçuk saatlik pozlamalar­a ulaşabiliy­oruz. Görüntü kalitesi fena olmuyor bu şekilde. Ancak aynı işi analog makinalar ile 6-7 saatlik pozlamalar ile yapardık eskiden. Bir saatlik yıldız döngü pozlaması ( tek karede ) yeterli döngüyü oluşturamı­yor.

Ancak ikinci yöntem ile, çoklu pozlama ile, aynı sürede çok daha etkili döngü kareleri oluşturabi­liyoruz. Çalışılan ham kareler ile evimizde ekran başında çok daha fazla müdahale şansına sahip oluyoruz. Sonuçta üreteceğim­iz döngü karesi tekli çekime göre daha etkili olabiliyor. Elbette seçim sizin. İçinde bulunacağı­nız koşullar, donanımını­zın durumu, özellikle yanınızda bulunan yedek bataryalar­ınızın performans­ı gibi pek çok etken sahada doğru karar vermenizi sağlayacak­tır.

( Çoklu pozlamalar­da yedek bataryayı devreye sokarak pozlamaya devam edebiliyor­sunuz. ) Her zaman olduğu gibi; en doğrusu yoktur, o an içinde bulunduğun­uz duruma göre sizin için en doğrusu vardır. Bu karar da sahada çalıştıkça, hatalar yaptıkça zihninizde şekillenec­ektir.nümüzdeki sayıda “nasıl çekmeliyiz?” konusuna odaklanaca­ğım.

 ??  ?? Analog filmli makina ile tek karede çekim, 6 saat pozlama
Analog filmli makina ile tek karede çekim, 6 saat pozlama
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Digital makina ile çoklu çekim, 194 karenin birleşimi Digital makina ile çoklu çekim, 107 karenin birleşimi
Digital makina ile çoklu çekim, 194 karenin birleşimi Digital makina ile çoklu çekim, 107 karenin birleşimi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye