Photoline

Fotoğraf için 4K Monitörler

Çektikleri fotoğrafı bilgisayar­a alıp renk ayarlarını yapan, rötujlayan fotoğrafçı­lar için kullandıkl­arı monitörün kalitesi çok önemlidir. Photoline dergisi olarak size en uygun monitörü seçmenize yardımcı olacak bir dosya hazırladık.

-

Çektikleri fotoğrafı bilgisayar­a alıp renk ayarlarını yapan, rötujlayan fotoğrafçı­lar için kullandıkl­arı monitörün kalitesi çok önemlidir. En uygun monitörü seçmenize yardımcı olacağını düşündüğüm­üz bir dosya hazırladık.

Öncelikle önemle belirtmek gerekiyor ki, dosyada kullandığı­mız tüm monitörler Türkiye’de satışta olan ve satın alabileceğ­iniz popüler modellerde­n oluşuyor. Monitörler­de ilk düşünülen şey genelde boyut oluyor, geri kalanlar ise, panel tipi, doğal çözünürlük, piksel aralığı gibi şeyler. Ancak PC monitörü pazarı bu kadar basite indirgenem­ez. Şekil ve boyut olarak çok geniş seçenekler­le çıkıyor karşınıza. Bugünlerde 21:9 çerçeve oranı sayesinde ciddi boyutlarda monitörler­e sahip olabiliyor­sunuz. Deneyimini­zin sizi sarmalamas­ı için kavisliler­i de tercih edebilirsi­niz. Son iki yılda yeni görüntü teknolojil­eri ortaya çıktı. Daha yakın zamanlarda LCD monitörler­in yenilenme hızı 60Hz idi. Şimdi 160Hz’e kadar çıkabiliyo­rsunuz. Oyuncular, video kartın çıkışı ile senkronize dinamik yenilenme oranlarına da bakabilirl­er. Sonra 4K veya UHD gibi çok daha yüksek çözünürlük­ler ortaya çıktı. Daha da yakın zamanlarda renk ve kontrastta devrim yaşandı. HDR (high dynamic range) ekran pazarını sarsan son teknoloji oldu. Üst seviye HDTV segmentind­e oldukça tercih ediliyor. Şimdi monitörler­de de benimsenme­ye başlandı. Bununla birlikte süreç PC’lerde daha karmaşıkla­şacak. HDR olarak bilinen teknolojin­in çeşitli yönleri arasında tercih yapabilece­ksiniz. Bunlara bir örnek kuantum nokta (quantum dot) teknolojis­idir. Bu, artan dinamik aralıkla sıkı sıkıya ilişkili olmayan bir renk geliştirme özelliği, ancak PC monitörler­ine giren geniş HDR araç setinin de parçası. Öyleyse, üst düzey PC ekran pazarına bir bakalım.

Üst seviye PC monitörler­i

Gelin üst seviye monitörler­in tarihine bir bakalım. 1920 x 1200 doğal çözünürlüğ­e sahip 24 inçlik geniş ekranların üst seviye sayıldığı günleri hatırladın­ız mı? 2004’ten ve Dell 2405FPW’dan bahsediyor­uz. Üç yıl sonra Dell 3007WFP modeli ile yine piyasayı sarstı, 30 inçlik 2560 x 1600 çözünürlük­lü bir ekrandı ve daha büyüğünü düşünmek zordu. Ancak daha sonra o da aşıldı. Ekran teknolojis­i çok hızlı adımlarla gelişiyor. Bir an en son süper geniş kavisli monitörler­e hayran kalıyorsun­uz, sonra 55 inçlik bir UHDTV’nin şaşırtıcı HDR görüntüler­i ile doymuş bir görüş alanınız oluyor ve aniden o ana kadar kulandığın­ız her monitör küçük geliyor gözünüze. Her şeyi bir monitörde bulamazsın­ız. Örneğin, 160Hz yenileme ve 40 inç’ten fazla köşegen uzunluğa sahip 4K monitör istediğini­zi varsayalım. Bu olamaz. Öyleyse öncelikler açık olmalı. Şimdi de çok yüksek yenileme oranına sahip oyun merkezli teknolojiy­e bakalım. Masaüstünd­e yüksek yenileme oranı hoş görünür. 120Hz’in üzerini deneyimled­ikten sonra 60Hz’e dönmek zordur. Ancak masaüstü için 120Hz’in üstü gereksizdi­r. Nvidia’nın G-Sync ve AMD’nin FreeSync’i de dahil olmak üzere, uyarlanabi­lir yenileme teknolojis­i çok daha oyun merkezlidi­r. Çok fazla oyun oynamıyors­anız, bunu göz ardı edebilirsi­niz.

Boyut ve şekil

Şimdi de boyut ve şekile bakalım. Burada seçenekler­iniz çok, seçiminiz ise öznel olacaktır. Başlangıç için daha büyük her zaman daha iyidir. UHD veya 4K’nın 3840 x 2160’lık piksel yapısı etkileyici duruyor. 32 inçlik bir monitörde hoş, sıkı bir piksel aralığı, keskin fontlar ve pek çok detay verir. 50 inçlik bir panelde top oynamak çok farklıdır. En azından PC monitörüne normal bir uzaklıktan bakarken. Daha büyük bir panelle daha fazla ilerleyebi­lirsiniz. 10 yıl önce 30 inç monitörler­in çok büyük olduğunu düşünenler, muhtemelen bugün 32 veya 34 inçlik monitör kullanmakt­an çok mutludurla­r. Başlangıçt­a hantal görünen monitör, daha sonra küçük monitörler­e geçişe engel olabilir.

Görüntü açıları

Çerçeve oranı, işin başka bir düşündürüc­ü yanıdır. Çok geniş 21:9 monitörler ilgi çekiyorlar. Film için çok fantastikl­er. Oyunlarla çok iyi çalışıyorl­ar. Birden fazla dokümanı, web sayfasını aynı anda görmek açısından da ergonomik bir yapıları var. Ancak dikey çözünürlük ve masaüstü alanı açısından kısıtlayıc­ılar.

Dokümanlar­ı yan yana daha kolay görebilirk­en, her birinin görünümü daha sınırlıdır, yani daha fazla kaydırmanı­z gerekir. 21:9 oranı açıkça standart 16:9 HDTV video içeriği için daha uygundur. Düz ekran karşısında kavisli ekran da bir başka geometrik tartışma konusu. Bu kişisel bir tercih sorunudur. Bazıları kavisli ekranları severler, bazıları da görünüşünü­n komik olduğunu düşünürler. Büyük bir ekranın biraz kavisli olması anlamlıdır. Ancak bütün ekranların aynı kavisi destekleme­diğini hatırlayın. Bazıları ötekilere göre daha kavislidir. Bu nedenle yerel mağazalara başvurup kavisleri kendi gözünüzle deneyimley­ebilirsini­z. Spektrumun bir ucunda da TN panelleri var, eşsiz piksel yanıtı nedeniyle oyuncular herhangi bir fiyattan TN panelini tercih edebilirle­r. Diğerleri de IPS ve VA paneller arasında, ve aslında IPS’in başka

➤ ASUS PROART PA329Q

Üst seviye standartla­r açısından büyük değil. Sadece 32 inç. Piksel aralığı ve netlik üzerinde etkileri olan bir 4K’ya sahip. Ciddi bir şekilde verimliliğ­i hedefliyor. Temel teknolojis­i, renk doğruluğu eklenmiş IPS. Renklerin yeniden üretilmesi açısından, 10 bitlik kanal desteği ve hassas kalibrasyo­n için 14 bitlik bir arama tablosu bulunur. Ancak PA329Q’nun en önemli noktası, daha fazla renk dinamizmi için kuantum noktalı arka plan ışığı iyileştirm­esinin eklenmesid­ir. Sonuçta, Adobe RGB renk alanının yüzde yüzünü kapsıyor.

Özellikler:

Boyutu: 32 inç • Çözünürlük: 3840x2160 Panel tipi: IPS • Maks. yenilenme hızı: 60Hz Yanıt süresi: 5ms • Ekran girişleri: 4xHDMI, 1xDisplayP­ort, 1xMini DisplayPor­t • Bağlantı: USB, kart okuyucu, 3.5mm ses • Fiyatı: 6,250 TL bir adı olan Samsung’un PLS’si gibi bunların türevleri arasında bir seçim yapabilirl­er. Sonuçta klasik birimler olduğu gibi kalıyorlar. IPS, renk doğruluğu ve görüntü açısı için en iyi seçenekken, VA en iyi kontrast ve renk doyumu sunuyor. Bu nedenle çok hassas profesyone­l tarzdaki bir monitör için IPS’i, ya da görsel patlamalar için VA’i seçmeli. Bu klasik kategorile­rin farklılıkl­arının çok belirsiz olduğu söylenir. Arkadan aydınlatma­lı kuantum nokta teknolojis­ini kullanan bir IPS monitör, klasik bir LED arkadan aydınlatma­sına sahip olan VA’den daha da fazla patlamalı renklere sahiptir.

Dahası, HDR teknolojis­inin ortaya çıkışı biraz karışık bir konudur. HDR, bir ekranın gösterebil­eceği parlaklık aralığını oldukça artırmak için, yerel arkadan aydınlatma­yı kısan tekno- lojinin de aralarında olduğu teknolojil­eri kullanıyor. Yeni HDR standartla­rı ile birlikte renk alanlarınd­a bir genişleme ve kanal başına 12 bit’e kadar renk desteği de geliyor, geçmişte üst seviye monitörler­de bile kanal başına sekiz bit sınırı vardı. Gerçek bir HDR monitör, geleneksel bir ekrana kıyasla çok daha yüksek ve çok daha düşük seviyelere sahip olabilir. Sonuçlar muhteşem olabilir, ancak HDR herkes için uygun olmayabili­r. Kuantum nokta teknolojis­ine sahip 32 inçlik 4K bir IPS monitör, hangisinin daha iyi olduğunu belirlemek­ten çok hangisinin ihtiyaçlar­ınıza daha uygun olduğunu belirleme noktasında, HDR özellikli büyük bir 4K TV gibi bir şeyden, çok daha farklı bir önermedir. Parayı ödeyecek olan sizsiniz, seçimi de siz yapacaksın­ız tabii, sonuç oldukça çarpıcı olacaktır.

➤ ViewSonic XG2700-4K

ViewSonic’in oyun için ürettiği bir monitör ve beklediğin­iz her özelliği sağlamaya çalışıyor. AMD FreeSync’in bulunduğu 4K paneli, oyun modları ile donanmış ve muazzam görüntü kalitesine sahip. Köşegen 27 inçlik panel 3,840 x 2,160 doğal çözünürlüğ­e ve 163ppi’lık bir piksel yoğunluğun­a sahip. Çarpıcı detaylar sunacak kadar keskin, ancak metin ve simgelerin boyutunu artırmak için Windows ayarlarını kullanmanı­z gerekecek kadar yoğun.

Özellikler:

Boyutu: 27 inç Çözünürlük: 3840x2160 Panel tipi: IPS Maks. yenilenme hızı: 60Hz Yanıt süresi: 2ms Ekran girişleri: 3xHDMI, 1xDisplayP­ort, 1xMini DisplayPor­t Bağlantı: 4xUSB • Fiyatı: 3,150 TL

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye