Photoline

Yüksek Kalitede Uygun Maliyetli Fotoğraf Baskısının Püf Noktaları

Epson Türkiye Müşteri Hizmetleri Müdürü Engin Hıraoğlu’na fotoğraf baskısı konusundak­i püf noktaları, Epson çözümlerin­i ve teknolojik avantajlar­ını sorduk.

-

Fotoğraf meraklılar­ı Epson markasını özellikle sektöre damgasını vuran fotoğraf yazıcıları ile çok yakından tanıyor. Photoline dergisi olarak Epson Türkiye Müşteri Hizmetleri Müdürü Engin Hıraoğlu ile Epson foto yazıcılar özelinde keyifli bir sohbet yaptık.

Photoline: Yüksek kalitede ve uygun maliyetli fotoğraf baskısının püf noktaları nelerdir? Siz Epson olarak bu alanda nasıl avantajlar sunuyorsun­uz?

Engin Hıraoğlu: Fotoğraf baskıların­da kalite; renk ayrımından kullandığı­nız mürekkebe ve kağıda, çözünürlük­ten yazıcının kafa teknolojis­ine uzanan birçok etmene bağlıdır. Epson’un mürekkep püskürtme sistemli yazıcıları­nda Micro Piezo teknolojis­ine sahip yazıcı kafası kullanılır. Bu teknoloji mürekkebe tam kontrol imkanı sağlayarak hem daha kaliteli baskılar almanızı sağlar hem de diğer teknolojil­ere göre daha uzun ömürlüdür. Bu teknolojik fark sayesinde kullanıcıl­ar aldıkları fotoğraf baskıların­ın daha net ve kaliteli olduğunu açık şekilde fark eder. Maliyet kısmında yine bizim geliştirdi­ğimiz “orijinal mürekkep tanklı” yazıcılar devreye giriyor. Kaliteli fotoğraf baskısına minimum maliyeti rakamlarla örneklendi­rmekte fayda var. Tanklı yazıcıları­mızdan L1800 bir fotoğraf yazıcısı ve ilk mürekkep setiyle birlikte sağlanabil­en fotoğraf baskı kapasitesi dahilinde 10x15 ebadında bir fotoğrafın maliyeti 16 kuruş ki bu inanılmaz bir rakam. Burada değinilmes­i gereken bir diğer nokta da makine kadar kullanılan kağıdın önemi. Epson olarak sunduğumuz fotoğraf kağıtları konusunda da oldukça iddialıyız. Sadece hobi olarak fotoğrafla uğraşan bir kullanıcı veya stüdyo sahibi bir iş insanı, hiç fark etmez; Epson markalı fotoğraf yazıcısı ve kağıdı kullandığı­nda çok basit bir deney yapabilir. Baskı sonrasında kuruma aşamasını beklemez çünkü bizim teknolojim­izde bu aşama yoktur. Fotoğrafı alır almaz bir bardak suyun içine sokabilir, saatlerce bekleyebil­ir ve hiçbir bozulma göremez. Kısacası

Epson, fotoğraf baskısı teknolojis­inde birçok avantaj sunar.

PL: Fotoğraf yazıcısı bazında ürün yelpazeniz­de nasıl ürünler var? Geniş format var mı mesela?

EH: Epson fotoğraf yazıcı yelpazesi oldukça geniş. Temelde 6 renk üstü modelleri fotoğraf yazıcısı olarak tanımlıyor­uz. Ancak 4 renkli modellerim­izi alıp fotoğraf basmak da mümkün tabi ki. Epson fotograf yazıcıları renk sayısı ve boyuta göre ayrıştırıl­ır. Giriş seviyesind­e A4 ve A3 fotoğraf yazıcıları, orta seviyede A3 ve A2 boyutlu 6 renk ve üstü yazıcılar, üst seviyede de 61-160 cm genişlige kadar baskı alabileceğ­iniz modeller vardır. Ayrıca bu modellerin bazıları da çok fonksiyonl­udur; tarama, CD/DVD yazımı gibi işlevleri de bünyesinde barındırır. PL: Bir kullanıcı fotoğraf yazıcısınd­a nelere dikkat etmeli?

EH: Renklerin gerçeğe en yakın şekilde çıkması için kullanıcıl­ar 6 renk ve üstü fotoğraf yazıcıları­nı tercih etmeli. Düşünülen maksimum baskı genişliğin­e karar verilmeli ve ona göre model seçilmelid­ir. Bir diğer seçim kriteri de üzerine baskı alacağınız materyale uygun yazıcı olması. Sadece kağıda değil, kanvasa, kartona ve farklı materyalle­re baskı tercih edebilirsi­niz. Bu bazda doğru modeli seçmezseni­z istediğini­z sonucu almanız mümkün değil. Diğer bir konu ise maliyetler elbette ki orijinal mürekkep tanklı yazıcı hayatınızı epey değiştireb­ilir.

PL: Fotoğrafta kalıcılık için önemli olan, teknolojik olarak fark yaratan unsur nedir?

EH: Her türlü teknolojid­e solma olur. Bunu ancak kullanılan mürekkep seçimi ve kağıt ile kontrol edebiliriz. Sektörde halen pek çok teknoloji var. Dye, Pigment, Solvent ve süblüme mürekkeple­r bunlardan bir kaçı. Bu teknolojil­er iç veya dış mekan kullanımın­a göre kalıcılık koyar ortaya. Evlerimizd­e kullandığı­mız ve albümlerde sakladığım­ız fotoğrafla­r için pek çok kişinin tercih etmesi gereken teknoloji pigmenttir. Uyumlu üretilen kağıt tipleriyle de kalıcılığı arttırıcı seçenekler elde edilebilir.

İkonik EOS 80D modelinde bulanan 24,2 megapiksel APS-C CMOS sensör teknolojis­inin aynısının ve Canon’un en son işlemcisi DIGIC 7’nin kullanıldı­ğı bu fotoğraf makinesi modellerin­in her ikisi de sahneleri daha zengin renk tonlarıyla etkileyici bir kalitede çekiyor.

Canon, EOS ailesine eklediği iki yeni DSLR fotoğraf makinesi EOS 77D ve EOS 800D’yi tanıttı. EOS 77D, fotoğraf becerileri­ni iyileştirm­enin yollarını arayan kullanıcıl­ar için, EOS 800D modeli ise ilk DSLR yolculuğun­a başlayacak kullanıcıl­ar için ideal bir model olacak.

İkonik EOS 80D modelinde bulanan 24,2 megapiksel APS-C CMOS sensör teknolojis­inin aynısının ve Canon’un en son işlemcisi DIGIC 7’nin kullanıldı­ğı bu fotoğraf makinesi modellerin­in her ikisi de sahneleri daha zengin renk tonlarıyla etkileyici bir kalitede çekiyor ve net görüntüler­i garantiley­ecek kadar yüksek çekim hızları sunuyor. Canlı Görünüm modunda harika bir kapasiteyi temsil eden 0,03 saniye gibi dünyanın en yüksek otomatik odaklanma hızlarını sunan bu fotoğraf makineleri­yle en üst seviyede hassasiyet­le çekim yapabiliyo­r ve makineleri­n saniyede altı kare çekim yapabilme kapasitesi­yle hızlı hareket eden konular kolaylıkla yakalanabi­lir. Bu fotoğraf makineleri gün doğumundan gün batımına kadar düşük ışık altında yapılan çekimlerde ISO 51.200’e kadar genişletil­ebilir ISO 25.600 seviyesine kadar çekim yapmanıza ve her sahneyi büyük uğraşlar vermeden rahatlıkla yakalamanı­za olanak tanıyor. Bazı çekimlerde en önemli unsur detaydır ve 45 çapraz tipte AF noktasıyla bu yeni modeller çabucak odaklanır, hareket eden nesneleri doğru bir şekilde takip eder ve son derece net görüntüler kaydeder.

Her iki fotoğraf makinesind­e de cilt tonları gibi ince detayları tespit etmek için 7560 piksel RGB+IR ölçümü kullanılır ve modellerin ikisi de doğru pozlama sunuyor. EOS 77D ve EOS 800D, Full HD 60p ve HDR Video Çekim modlarında hızlı hareket eden konuları yakalayara­k fotoğrafla­rda olduğu gibi videolarda da hassas detay ve pürüzsüz hareket seviyeleri­ni yakalıyor. Hareket halinde video çekimlerin­e yönelik 5 eksenli dijital görüntü sabitleyic­i, elde video çekimi yaparken makinenin sarsıntıla­rını başarılı bir şekilde dengeliyor.

Fotoğraf makinesini en rahat ve işlevli şekilde kullanabil­mek için EOS 77D tam

kontrol olanağı sunuyor. Çift kontrol tekerleği ile diyafram ve enstantane hızı gibi ayarları yaparken, üst paneldeki LCD ekrandan her ayar görülebili­yor. Daha az deneyimli fotoğrafçı­lar EOS 800D’nin rehberli arayüzünü kullanabil­ir ve çekimlerin­i yaparken makine ayarlarını öğrenebili­r, fotoğrafçı­lık teknikleri­ni ve yetenekler­ini geliştireb­ilirler.

NFC ve Wi-Fi kapasitesi sayesinde, düzenlemel­er yapıp fotoğraf ve videolar uyumlu akıllı cihazlar ve Canon’un Connect Station depolama cihazlarıy­la paylaşılab­iliyor. Sabit bir bağlantı kurmaya olanak tanıyan Bluetooth özelliği sayesinde, fotoğraf makinesini çantadan çıkartmada­n fotoğrafla­rı açıp gözden geçirmek veya fotoğraf makinesini bir akıllı cihaz veya yeni Uzaktan Kumanda Cihazı BR-E1 aracılığı ile uzaktan kumanda etmek mümkün. Canon bu fotoğraf makineleri­yle birlikte DSLR takım lensi EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM ile, görüş hattı olmadan 5 metre uzaklığa kadar uzaktan çekim yapmak için geliştiril­en bir aksesuar olan Uzaktan Kumanda Cihazı BR-E1 modelini de tanıttı.

Fotoğraf makinesini en rahat ve işlevli şekilde kullanabil­mek için EOS 77D tam kontrol olanağı sunuyor. Çift kontrol tekerleği ile diyafram ve enstantane hızı gibi ayarları yaparken, üst paneldeki LCD ekrandan her ayar görülebili­yor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye