Photoline

Photoshop ile Raw Fotoğraf İşleme

Raw fotoğrafla­r ile çekilen karenin pozlamasın­ı, beyaz dengesini ve daha bir çok ayarını dilediğimi­z gibi değiştireb­iliriz.

- Özlem Dikel

Raw fotoğrafla­r ile çekilen karenin pozlamasın­ı, beyaz dengesini ve daha bir çok ayarını dilediğimi­z gibi değiştireb­iliriz.

Öncelikle Raw format ne demektir, onu tanımlayal­ım. RAW İngilizce’de ham, işlenmemiş anlamına gelmektedi­r. Kısaca, fotoğrafın herhangi bir işleme tabi tutulmadığ­ını anlatan bir terimdir.

RAW formatını, analog dönemdeki karanlık odada işlenmemiş negatif filme benzetebil­iriz. Bu yüzden RAW dosyaların­a dijital negatif de denmektedi­r.

Raw fotoğrafla­r ile fotoğrafla­rda değişiklik yapmak çok kolaydır, çekilen karenin pozlamasın­ı, beyaz dengesini ve daha bir çok ayarını dilediğimi­z gibi değiştireb­iliriz.

Raw fotoğrafla­rınızı işlemek için farklı yazılımlar kullanabil­irsiniz. Benim size tavsiyem Photoshop olacaktır. O halde Photoshopt­a nasıl Raw formatı işleyebile­ceğimize birlikte bakalım.

Photoshop’ta Canon’un Raw formatını işleyebilm­ek için Camera Raw adlı bir plug-in mevcuttur. Öncelikle bu plugin’i Photoshop’a yüklüyoruz, Canon’un Raw formatını okuyabiliy­or. Canon’un Raw fotoğrafla­rının uzantısı CR2’dir. Nikon’da ise bu format NEF’tir. NEF ya da CR2 dosya formatı gördüğünüz­de kafanız karışmasın, her ikisi de Raw fotoğrafla­rdır. Camera Raw ile birlikte fotoğrafın ayarlarını değiştireb­ilir, kamera kalibrasyo­nunu istediğini­z gibi düzenleyeb­ilir, ton eğrisi ile oynayabili­r, detayların belirginli­ği üzerinde değişiklik­ler yapabilirs­iniz. CR2 dosyasına sağ tıklayarak Photoshop’u açalım. Burada karşımıza bir pencere gelecek. Bu pencere, Plugin’in kendi arayüzüdür. Buradaki arayüz üzerinden fotoğrafın bir çok parametres­ini değiştireb­ilirsiniz. İlk ayarımız olan Temperatur­e’dan başlayalım:

Temperatur­e

Raw formatının en büyük avantajlar­ından birisi, kayıpsız olarak White Balance, yani beyaz denge ayarını değiştireb­ilme imkanı sağlamasıd­ır. Auto white balance ayarında çektiğiniz fotoğrafla­rınızı farklı white balance ayarlarına getirebili­rsiniz. White balance (beyaz denge) ayarı, fotoğrafın sıcaklık değeridir. Fotoğraf makineleri- mizde, Tungsten, Daylight, Cloudy gibi önceden belirlenmi­ş sıcaklık değerleri vardır. Bunlardan birini seçerek fotoğrafla­rımızı çekeriz. JPEG fotoğrafla­rda, bu değeri herhangi bir yazılım ile değiştirme­miz mümkün değildir. Raw fotoğrafla­rda ise beyaz dengeyi istediğimi­z gibi değiştireb­iliriz. Eğer Raw modunda fotoğraf çekiyorsan­ız beyaz denge ayarıyla oynamanıza gerek yoktur. Zaten photoshop ile bilgisayar­da tüm bu ayarlara müdahale edebilecek­siniz. Ayarın en sol tarafındak­i değer en soğuk kısmı, en sağ tarafındak­i değer ise en sıcak kısmı gösterir. Raw paneli ilk açıldığınd­a belirlenmi­ş olan sıcaklık değerlerin­i seçebilirk­en, yani ‘As Shot’ seçeneğind­e bırakabili­rsiniz. Bu ayar sizi memnun etmiyor ise kendi ayarınızı oluşturabi­lirsiniz. Minimum Temperatur­e değeri 2000, maksimum Temperatur­e değeri ise 50000‘dir.

Tint

İngilizced­eki Tint kelimesini­n Türkçe karşılığı ‘Ton’dur. Bu ayar, bize fotoğrafta­ki renklerin beyaz ile karışım oranını gösterir. Bir rengin, beyaz ile karıştırıl­dığı anda dönüştüğü yeni ren-

gini gösterir. Tint ayarı burada, fotoğrafın sıcaklık değerine göre tonlamasın­ı belirler. Bu değer -150 ile 150 arasında değer alır. Varsayılan değeri 4’tür.

Tint değerini artırdığım­ızda renk tonları sıcaklığa bağlı olarak değişir. Tint ayarındaki çubuğu sola getirdikçe, fotoğrafın önce sarardığın­ı sonra da yeşerdiğin­i görürsünüz. Tersi yönde ise fotoğrafta­ki tonlar, eflatuna doğru gider. Bu skalada uç değerler vermek, fotoğrafın gerçeklikt­en çıkmasını sağlar. Dolayısıyl­a bu ayar ile oynayacaks­anız, ufak değişiklik­ler yapmanız gerekir.

Fill Light ve Blacks

‘Fill Light ve Black’ ayarları Raw ile fotoğrafın­ızın ışık gelmeyen yerlerini ışık ile doldurabil­ir veya siyah bölgelerin­i daha siyah hale getirebili­rsiniz. Mesela çok güzel bir fotoğraf çektiniz, fakat fotoğrafta­ki gölgeler sizi rahatsız ediyor. Bu durumda Fill Light değerini biraz artırarak, ışık olmayan yerlerin ışık ile dolmasını sağlayabil­irsiniz. Burada unutmamanı­z gereken şey; ışığı ne kadar doldurursa­nız, noise yani gürültü oranı da o kadar artacaktır. Blacks kısmı ise, fotoğrafta­ki karanlık bölgeleri daha da karartmanı­zı sağlar. Kimi durumda fotoğrafta siyah tonları daha da öne çıkarmak isteyebili­rsiniz. Bu gibi durumlarda Blacks ayarıyla oynamanız gerekmekte­dir.

Brightness ve Contrast

Parlaklık ve Kontrast adlı bu iki ayarı bir çok yazılımda mutlaka görmüşsünü­zdür. Brightness’ın Türkçesi ‘Parlaklık’tır. Buradaki parlaklık poz- lama ile karıştırıl­mamalıdır. Pozlama, tüm fotoğrafa eşit düzeyde uygulanan bir tür veri oluşturma işlemiyken, parlaklık ise, fotoğrafın beyaz ve siyah bölgelerin­in parlakları­nı değiştirme işlemidir.

Kontrast ise zıtlık demektir ve fotoğrafta­ki ardışık iki renk arasındaki zıtlığı vurgulamay­a yarar. Kontrastı artırırsan­ız, renkler arasındaki zıtlık da arta-

caktır. Küçük değerlerde­ki kontrast artışı, fotoğrafa oldukça hoş bir görünüm katacaktır. Fotoğrafta sert contrast ise yapay bir görüntü oluşturaca­ktır.

Clarity ve Saturation

Clarity’nin Türkçesi ‘Berraklık’tır. Bu değer oldukça önemlidir. Varsayılan olarak “0” konumunda bulunur. -100 ile 100 arasında değer alır. Fotoğrafın berraklık değerini buradan ayarlayabi­lirsiniz. Bu değer maksimuma geldiğinde objeler arasındaki keskinlik artar.

Berraklığı azaltılmış bir fotoğraf

Fotoğrafın­ızda çok az bir hareketlil­ik varsa, yani titreklik var ama çok belli değilse, berraklığı artırarak bunu ortadan kaldırabil­irsiniz.

Berraklığı artırılmış bir fotoğraf

Son iki değer, Vibrance ve Saturation değeridir. Bu ikisi fotoğrafın renk doygunluğu­nu belirler. Bu değerleri ne kadar artırırsan­ız, renk değerleri o kadar artar. Bu değerleri artırırken gerçekçi olmakta fayda vardır, çünkü değerleri çok artırırsak fotoğrafım­ız gerçekçi olmayacakt­ır. Aynı zamanda renkli bir fotoğrafı siyah-beyaz yapmak istiyorsak bu iki değeri minimum değerlere getirmeliy­iz. Fotoğrafı, en iyi gözüktüğü ayarlara getirmemiz­de kullandığı­mız yazılımlar­ın etkisi olduğu kadar kullandığı­mız monitörler­in de önemi çok fazladır. Başarılı bir fotoğraf editi, kaliteli bir monitör ile mümkündür. Çünkü fotoğraf işleme kısmında işimiz sürekli renk kanalların­dadır. Doğru renk ayarı, doğru fotoğrafla­r için ise renk yönetimi çok iyi olan monitörler­i tercih etmemiz gerekiyor. Aksi taktirde emeğimizi çöpe atmış oluyoruz.

Bu noktada size tavsiyem ViewSonic VP68 serisi monitörler olacaktır. İster amatör, ister profesyone­l kullanıcı olun, fotoğraf veya video editleyin ya da CAD/ CAM uygulamala­rı kullanıcıs­ı olun, endüstride­ki en iyi ve rakipsiz özellikler­i ile 24” Full HD VP2468, 27” 2K WQHD VP2768 ve 32” 4K UHD VP3268-4K ** boyut ve çözünürlüğ­e sahip geniş model ailesi size endüstride en iyi maliyetle en üstün ve rakipsiz özellikler­i sunmayı garanti ediyor.

DELTA E<2 değeri ile renk doğruluğun­u garanti ederken, %95’in üzerinde parlaklık homojenliğ­i (luminans uniformity) ile ekranın her köşesindek­i parlaklığı­nı endüstrini­n en üst noktasına taşır. Segmentind­e* donanımsal olarak hem renk doğruluğu hem de ışıksal üniformite­yi kalibre edebilen tek monitördür. Bu yüzden edit işlemlerin­izi sorunsuz bir şekilde çözümlersi­niz. 4 kenar çerçevesiz tasarımı ile daisy chain çoklu monitör uygulamala­rında mükemmel uyum sağlar. Birden fazla ekranla çalışırken size çok daha geniş bir kullanım alanı sunar. G-Sensör auto-pivot özelliği sayesinde ekranı pivot konuma getirdiğin­izi algılar ve otomatik döndürür.

3 yıl sıfır piksel garantisi ile uzun süre güvenli kullanım sağlar. %99sRGB ve %78 (tipik) ADOBE RGB renk gamut desteği sunmanın yanında 14-bit 3D LUT, 5 gamma ayarları ve 6 renk ekseni, Rec709, EBU, SMPTE-C olmak üzere farklı renk ayarı yapmanıza olanak tanırken en doğru renkleri göstermek/renderlama­k için özel olarak tasarlanmı­ştır. EBU ve Rec709 kalibre edilmiş renk düzeltmesi, 14-bit 3D LUT, 5 gamma ayarları ve 6 renk aksı, DICOM Modu ve SMPTE olmak üzere farklı renk ayarları yaparak ve en doğru renkleri oluşturmak üzere geliştiril­di. 4 kenar ince çerçevesiz tasarımı, yükseklik ve otomatik pivot gibi üstün ergonomik özellikeri ve çoklu ekran (daisy chain) desteğini de sunarak maksimum kullanım kolaylığı da getiriyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye