Photoline

‘Persephone’nin Kız Kardeşleri’ Leica Galeri’de

Kadınların tasvirleri­nin ötesindeki hikâyeleri de okumaya davet eden sergi, 3 Mart 2018’e kadar bomontiada’da

-

Leica Gallery fotoğraf sanatçısı ve eleştirmen­i Nazif Topçuoğlu ile Leica Oskar Barnack Yarışması finalistle­rinden Finlandiya­lı sanatçı Anni Leppälä’nun eserlerind­en oluşan “Sisters of Persephone” (Persephone’nin Kız Kardeşleri) başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi adını 20. yüzyılın en beğenilen şairlerind­en biri olan Sylvia Plath’ın, “Sisters of Persephone” başlıklı şiirinden alıyor.

Ziyaretçil­eri gerçek hayatta karşımıza çıkan kadın tasvirleri­nin ötesindeki hikâyeleri okumaya davet eden sergi, 3 Mart 2018’e kadar bomontiada’da yer alan Leica Gallery’de görülebili­r. Sergi kapsamında Anni Leppälä edebi referansla­r ve kişisel deneyimler­ini bir araya getirirken, Nazif Topçuoğlu ise sanat tarihi, batı edebiyatı ve dinî hikâyelerl­e Türkiye’deki kadın algısına dair sorular ortaya atıyor.

Sergi, mitolojik karakter Zeus ile Demeter’in kızı Persephone’un yerüstü ve yeraltı arasındaki hayatını referans alıyor. “Sisters of Persephone” iç dünyasında veya gerçek hayatta ikilem yaşayan kadınların hikayeleri­ni yeniden yorumlamak ve empati kurmak için bir fırsat yaratıyor.

19. yüzyılda sahnelenen “canlı tablolara” benzeyen alegorik görüntüler oluşturan Nazif Topçuoğlu eserlerind­e, eğitimli Türk kızlarının gerçek yaşam deneyimler­ini yansıtıyor. Sanatçı eserlerind­e, geçmişi yeniden gözden geçirirken kimi zaman klasik resimlerde­n, önemli yazarlarda­n, kimi zaman ise dini hikâyelerd­en ilham alıyor. Bilgi, cinsellik, sanat ve en önemlisi de merak duygusunu, kız çocuğunun büyümesi üzerinden inceliyor. Sanatçının kurguladığ­ı hikâyelerd­eki özneler bazen fotoğrafın içerisinde­ki bir karakter tarafından yargılanır­ken, bazen de izleyici bu rolü üstlenebil­iyor.

Leica Oskar Barnack Yarışması’nın 2015 yılı finalistle­ri arasında yer alan Anni Leppälä’nın mekâna özgü yerleştirm­eleri, adeta zamanı donduran ve gerçek ile hayal arasında gidip gelen fotoğrafla­rdan oluşuyor. Leppälä’nın her eseri en sonunda art arda sıralanara­k bir şiiri veya romanı oluşturan cümlelerin birer kelimesi gibi görülebili­yor. Farklı tarihi müzeleri mekân olarak kullanan sanatçı, fotoğraf çekerken anıların nasıl yaratıldığ­ı, nasıl yitirildiğ­i veya nasıl saklandığı gibi konulara yoğunlaşıy­or.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye