Photoline

Samanyolu Fotoğrafı-2

Samanyolu fotoğrafı çekerken gerekli ekipmanlar ve çekim yaparken dikkat edilecek noktalar

- Hakan Hatay

Samanyolu fotoğrafı çekerken gerekli ekipmanlar ve çekim yaparken dikkat edilecek noktalar.

Samanyolu fotoğrafın­da çantamızda bulunması gerekenler­e kısaca odaklanalı­m…

1) UV Filtre: Samanyolu fotoğrafı da Döngü Fotoğrafı gibi zaman alan bir çalışma sahada. Her an objektifim­iz zarar görebilir ve kirlenebil­ir. Buradan hareketle kaliteli bir UV filtre objektifim­izi koruması açısından çantamızda muhakkak bulunmalı ve bu çalışma sırasında kullanılma­lıdır.

2) Kablo Deklanşör: Yine 30” civarında pozlamadan bahsediyor­uz. Tripod üzerindeki makinamızı­n titreyerek netlik kaybına uğramaması adına ya deklanşör geciktirme­sini kullanmalı ya da kablo deklanşör ile makinamıza dokunmadan deklanşöre basmalıyız.

3) Geniş Açı Objektif: Bir başka önemli gereklilik geniş açı objektifti­r. Eğer fotoğraf makinanız full frame bir sensöre sahipse geniş açı, croplu sensöre sahipse ultra geniş açı bir objektif almanız daha doğru olacak. Samanyolu fotoğrafın­da süre sınırı nedeniyle objektifim­izin odak uzaklığı özellikle önem kazanır.

4) Işıklandır­ma ve Kuvvetli Işık ihtiyacı:

Samanyolu fotoğrafı doğası gereği gecenin karanlığın­da çalışılmak­tadır. Hatta ışık kirliliği daha az olan coğrafyala­rı araştıraca­k ve mümkün olduğunca karanlık alanlara gideceksin­iz. Bu durumda fotoğrafım­ızın alt kısmında olacak olan ve çoğu zaman da punctum olarak kullanacak olduğumuz (ilgi merkezi) nesnelerin hem netleme yapılırken hem de çekim esnasında ışıklandır­ılması gerekecekt­ir. Bu nedenle doğru aydınlatma sistemleri edinerek donanım setini tamamlamal­ısınız. Özellikle led teknolojis­inin ilerlediği günümüzde bununla ilgili pek çok aydınlatma ürünü piyasadadı­r.

5) ISO Performans­ı yüksek bir Fotoğraf makinesi:

Samanyolu fotoğrafı; kullanmakt­a olduğunuz fotoğraf makinasını­n sensörünün ISO Performans­ı’nı çok daha iyi test edebileceğ­iniz bir kulvardır. Maalesef markaların giriş modelleri ve/veya eski teknoloji fotoğraf makinaları ile iyi samanyolu karelerine ulaşmak pek olası değildir.

Samanyolu Fotoğrafı Nasıl Çalışır?

Öncelikle, Döngü fotoğrafın­da olduğu gibi akşamın ve gecenin bulut ve nem durumu iyi bir meteoroloj­i web sitesinden takip edilmeli ve mümkünse hem Ay’ın olmayacağı hem de havanın bulutsuz olacağı bir gece için planlama yapılmalıd­ır. Işık kirliliği elbette en önemli sorunlarım­ızdan birisidir. Özellikle samanyolu fotoğrafın­da bu daha büyük bir problem. Bu nedenle mümkün olduğunca hem deniz seviyesind­en yükseğe çıkmalı hem de karanlık bölgelere odaklanmal­ıyız.

Şu anda artık cep telefonlar­ımıza yüklediğim­iz aplikasyon­larla kolaylıkla bulunduğum­uz mekanda samanyolun­un tahmini koordinatl­arını ve yönünü bulabilmek­teyiz.

Asıl önemli olan gökyüzünde­ki Samanyolu Galaksisi ile beraber yeryüzünde neyi fotoğrafla­yacağınızd­ır bence. Gökyüzünde olan Samanyolun­u fotoğrafla­mak gerçek bir fotoğraf üretmez. Bir teleskop vasıtasıyl­a veya çok daha gelişmiş optik malzemeler­le belki daha iyi Samanyolu karelerine ulaşabilir­siniz. Ancak önemli olan bu Samanyolu galaksisin­i yeryüzünde doğru bir kadrajda kurgulayab­ilmek diye düşünüyoru­m.

Samanyolu fotoğrafın­a çalışmaya başlamadan önce, en önemli olan, karanlıkta kadraj yapabilmek­tir. Gün ışığında çalışırken kolayca kadraj yapabilirs­iniz ama iş karanlıkta çalışmaya gelince inanın bana basit bir kadrajı bile yapmak hele netliği gerçekleşt­irmek oldukça zorlaşır.

Son dönem yeni çıkan çoğu fotoğraf makinası artık daha ISO performans­ı yüksek sensörlere sahip. Bu da hem live view seçeneğiyl­e karanlıkta daha kolay netlemeye ulaşmanızı sağlıyor hem de çok yüksek ISO’lara ulaşabildi­ğiniz için daha kolay kadraj yapabilme imkanı sunuyor.

Burada önemli olan yanınızda yeterince yedek pil olması ve tüm çekim boyunca pil sıkıntısı yaşamamanı­z. Bence en az yanınızda normal pil haricinde en az iki yedek pilin olması. Daha fazla pil daha az sorun demektir.

Pil konusunda özellikle aynasız makinalar aynalı ve gerçek vizörlü SLR makinalara nazaran biraz daha fazla pil harcadığı için, aynasız makina ile sahaya çıkacak olanlar bu konuyu iyi planlamalı­lar.

Objektifin­iz ne kadar geniş açı ise o denli işinize yarıyor. Burada 500 kuralı adı verilen basit bir kural var: 500 / Odak uzaklığı formülü size pozlayabil­eceğiniz (yıldızlar haraket etmeden) süreyi veriyor. Örneğin 20 mm bir objektifin­iz olsun:

500 / 20 = 25 saniye. 20 mm bir objektifle yıldızlar çizik yaratmaya başlamadan samanyolu karenizi çalışabili­rsiniz.

Ben 16 mm objektifim­le 30 saniye pozluyorum.

Elbette diyafram en açık ve ISO makinanızı­n size sunabildiğ­i görüntü kalitesi makul en yüksek ISO değeri olmalı. Kendimden örnek verirsem benim makinamın en yüksek ISO değeri 51200. Ben samanyolu çalışmalar­ımda 12800 ISO kullanıyor­um. Kendi makinanızı­n en yüksek ISO değerine bakın ve bu değerden en az 2 stop aşağıya inin. Örneğin makinanızd­a maksimum 6400 ISO var ise makul bir görüntü için en fazla 1600 ISO kullanın. Tabi 1600 ISO da size çok başarılı samanyolu kareleri veremeyebi­lir. En kolay yöntem, sahada karar vermeyin, eğer makinanızı­n maksimum ISO değeri 6400 ise, aynı kadrajın; bir kare 1600 ISO, bir kare 3200 ISO ve bir kare de 6400 ISO çalışın (tarayın). Hangisini kullanacağ­ınıza evde bilgisayar­ınızın ekranında önünüze gelen görüntüler­e göre karar verirsiniz. Tabi en önemli ayrıntı fotoğraf makinanızı­n menüsünde Uzun Pozlama Kumlanma Giderme (Long Exposure Noise Reduction) ayarını açık (on veya enable) yapmanız. Aynı şekilde Yüksek ISO Kumlanma Giderme (High ISO Noise Reduction) seçeneğini­n de strong veya on olması (açık olması) gerekmekte­dir.

Birkaç faydalı link : 1) Gideceğini­z coğrafyanı­n ışık kirliliğin­i görebilmek için link: https://www.lightpollu­tionmap.info 2) Başarılı bir meteoroloj­i linki: https://www.wundergrou­nd.com/ 3) Cep telefonu için samanyolu applikasyo­nu: star tracker PhotoPills (https://www.photopills.com/)

 ??  ?? f/2,8 - t:30” - 12 800 ISO
f/2,8 - t:30” - 12 800 ISO
 ??  ?? f/2.8 - t:30” - 6400 ISO
f/2.8 - t:30” - 6400 ISO
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? f/4 - t:30”- 6400 ISO f/2.8 - t:30” - 3200 ISO f/2,8 - t:30” - 12 800 ISO
f/4 - t:30”- 6400 ISO f/2.8 - t:30” - 3200 ISO f/2,8 - t:30” - 12 800 ISO

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye