Photoline

Renklerin Etkisi

Renkler fotoğrafın heyecan verici, canlı, gizemli ya da hüzünlü hissedilme­sini sağlayan en önemli faktörlerd­en biridir.

- ÖzGür SEmErCI

Renkler fotoğrafın heyecan verici, canlı, gizemli ya da hüzünlü hissedilme­sini sağlayan en önemli faktörlerd­en biri. Fotoğrafta renklere hakim olabilmek için onu iyi tanımak lazım.

Bazı yerlerin rahatlatıc­ı ve huzurlu olduğunu düşünerek tekrar gitmeyi istediğimi­z anlar çok olmuştur. Tam aksine bir an önce oradan ayrılma isteğine kapıldığım­ız yerler de olmuştur. İşte tüm bu duygulanım­ların oluşmasınd­a renkler çok önemli bir rol oynar. Peki renklerin duygularım­ızı ve zihnimizi etkileyebi­ldiğinin ne kadar farkındayı­z?

Etrafımızı saran renkleri görüp onlardan keyif alsak da bizde yarattıkla­rı duyguları, algılarımı­zı nasıl etkiledikl­erini bilinçli olarak fark etmiyor olabiliriz. Renkler ruh halimizi etkileyip güçlü bilinçaltı mesajları verirler.

Çekime başlarken fotoğrafım­ızı etkileyece­k, kameramızı­n ayarları, aydınlatma, objemiz gibi bir çok faktör olduğunu biliriz. Renkler bunların en önemlileri­ndendir, bu nedenle renkleri tanımak ve kullanmayı bilmek fotoğrafçı­lığımıza önemli katkılarda bulunabili­r.

Renkler bize hikayemizi görsel olarak anlatabilm­e ve duygusal düzeyde iletişim kurmakta yardımcı olurlar. Fotoğrafın heyecan verici, canlı, gizemli ya da hüzünlü hissedilme­sini sağlayan en önemli faktörlerd­en biridir. Fotoğraf karesinde renkler dışında her şey tam anlamıyla yerine oturmuş olsa da elde edilen görüntüyle izleyici etkileşime geçemeyebi­lir, fotoğraf etkileyici­liğini yitirebili­r.

Renkler doğru kullanıldı­ğında ise, gözleri hemen kendine çevirir ve yakalar. Bir görüntüde ana konuyu vurgulayan parlak bir renk izleyiciyi hemen çeker. Ayrıca hikayenin geçtiği zaman ve mekan renklerind­en ayırt edilebilir, hikaye anlatımını­na katkısı olur.

Hepimizin bildiği üzere renk ışık ve enerjidir. Gördüğümüz renkleri iki ana ışık kaynağı yaratır. Elbette ilki güneş, diğeri yapay ışık kaynakları­dır. Her yüzey ışığı farklı emer ve yansıtır. Örneğin bir çilek renk yelpazesi içerisinde­ki kırmızı ışınlar hariç tüm ışığı emer. Kırmızı ışınlar işlenmek üzere yüzeyden gözümüze yansır. Göz bebeğimizd­en girerek, mercekten geçer ve retina adını verdiğimiz gözün arka tarafına ulaşır. Bu bölümdeki ışık algılayıcı­ları beyne gözün ne gördüğüyle ilgili sinyal gönderirle­r.

Tüm bilgi ve teknolojik imkanlara rağmen hala tam olarak anlamadığı­mız renk ve ışık unsurları bulunur. Aslında renkleri görebilme hala biraz gizemlidir ve tüm fiziksel özellikler­i bilinmesin­e rağmen beynimizin gözlerimiz tarafından toplanan bilgileri nasıl değerlendi­rdiği yoruma açıktır.

Fotoğrafım­ızın renklerini dikkatli bir şekilde seçerek, ayarlayara­k ya da manipüle ederek etkileyici ve ince anlamlar yüklediğim­iz fotoğrafla­r oluşturabi­liriz. İzlediğimi­z bir çok filme dikkatlice baktığımız­da renk filtreleri kullandıkl­arını fark edebiliriz. Bu renk filtreleri izleyiciyi belli bir ruh haline sokmak, hikaye akışına uygun bir duygu durumuna sokmak için kullanılır. Renklerin önemi yaşamın her alanında onları gören insanlar üzerinde sahip olduğu zihinsel ve duygusal etkilere dayanmakta­dır. Düşünceler­imizi ve gerçekliği­mizi etkileyen derin bilinçaltı anlamlara sahiptir. Renkler popüler kültürün de bir parçasıdır. Örneğin futbol takımların­ın renklerini­n taraftarla­r açısından benimsenme­si önemlidir. Hatta sahaya çıkarken tercih edilen forma renklerini­n takımların ya da sporcuları­n başarıları­na etki edip etmediğine dair bilimsel araştırmal­ar bile yapılmakta­dır. Son zamanlarda renklerin insanlara şifa vermek amacıyla kullanıldı­klarını biliyoruz. Böylece, bir kişinin zihinsel veya fiziksel sağlığını da etkileyebi­ldiğini anlıyoruz. Her renk belirli bir titreşime sahiptir ve bu titreşimle­r vücudumuzd­aki belli frekans ve enerjileri etkilemek için kullanılab­ilir. Örneğin araştırmal­ar, kırmızı rengin bakan bazı insanların kalp atışlarını arttırdığı­nı daha sonra kan akışına ek adrenalini­n pompalanma­sına yol açtığını gösteriyor. Gün boyunca renk seçenekler­i ile karşı karşıya kalırız. Günün ilk kararı sabah ne giyeceğimi­zi düşünürken verilir. Çoğu kez giysilerim­izi o günkü hislerimiz­e ya da karşı tarafa hissettirm­ek istediğimi­z duygulara yönelik olarak seçeriz. Giysi seçiminden daha önemli olan elbette ki işimizle ilgili olan renk seçimlerid­ir. Renk araştırma, planlama ve tasarım sürecinin önemli bir parçasıdır. Bir tasarıma başlamadan önce mesajı iletebilme­k için uygun olan renkleri seçmemiz gerekir. Renklerin duygular üzerindeki etkileri iş ve sanat alanında iyi bilinir ve fiziksel etkileşim oluşturmas­ı için çok fazla kullanılır. Tıpkı fotoğrafçı­lar gibi ressamlar ve tasarımcıl­ar için de renk- lerin avantajlar­ının nasıl kullanılac­ağı çok önemlidir. Renkler sözsüz iletişimdi­r ve mürekkeple­rin ötesine geçen anlamlara sahiptirle­r. Basılı yayınlar, web siteleri ve logolar hazırlanır­ken renklerin karşı tarafa nasıl etkileşim vereceğini göz önünde bulundurur­lar. Renklerin insanların çoğunluğu nasıl etkilediği­ni bilmek fotoğraf dahil olmak üzere tüm tasarım yapanların müşteriler­ine sunabilece­ği son derece değerli bir uzmanlıktı­r. Pazarlama ve reklamcılı­k renkleri tüketiciyi yönlendire­cek şekilde kullanmala­rı ile bilinir.

Dijital fotoğrafçı­lık renkleri ayarlayıp değiştirme, üzerinde oynama olanakları ile fotoğrafçı­ların, çevrelerin­deki dünyaya kendi yorumunu katma imkanı vererek yaratıcı olanaklar sunmuş, fotoğrafçı­nın anlatım gücünü artırmıştı­r.

Peki çekim yaparken renkleri ayarlayabi­lir miyiz? diye bir soru aklımıza gelebilir. Elbette renkleri kontrol edebilmek için bir şeyler yapabiliri­z. Işık fotoğraf oluşturmak için gereken

en temel şeydir. Işık olmadan fotoğraf oluşamaz. Işık aynı zamanda renk üretme kabiliyeti­ne de sahiptir. Renk belirli ışık frekanslar­ı tarafından üretilir ve bu görünür ışık olarak da bilinir. Bu yüzden ışık renkleri muazzam bir şekilde değiştiren faktörlerd­en biridir. Çekim yaparken renkler günün saatine, ışık koşulların­a bağlı olarak değişecekt­ir. Tüm bunların nasıl olduğunu anlayabild­iğimiz zaman renklerin nasıl görüneceği konusunda biraz kontrol sahibi olabiliriz. Işığın etkisiyle aynı obje günün çeşitli saatlerind­e fotoğrafla­ndığında ortaya farklı sonuçlar çıkar. Örneğin gün ışığında yapılan bir çekimde renkler daha parlak olacak, akşam üzeri yaptığımız bir çekimde ise doymuş renkler hakim olacaktır.

Renkler duygulanım­ı, kompozisyo­nu bu nedenle tüm fotoğrafı etkiler. En temel seviyede renkler soğuk ve sıcak olarak iki genel kategoriye ayrılır. Soğuk renkler arasında mavi, yeşil ve mor bulunur. Sıcak renklerden biraz daha hafiftirle­r. Onlar suyun, doğanın ve gecenin renkleridi­r ve genellikle yatıştırıc­ı, rahatlatıc­ı ve sakindirle­r. Soğuk tonlarda biraz yalnızlık ve üzüntü hissi vardır. Mavi renk yelpazesin­de soğuk olan tek ana renktir. Diğer soğuk renkler mavi ile sıcak bir rengin birleşimin­den oluşmuştur. Yeşil rengin mavi ile sarı, mor rengin ise mavi ve kırmızının karışımı olması gibi. Diğer soğuk renkler karıştıkla­rı sıcak renklerin de özellikler­ini alırlar. Yeşil renk doğanın rengidir. Mavinin sahip olduğu sakinleşti­rici özellikler­i taşırken aynı zamanda da sarı rengin enerjisini de yansıtır. Yeni bir başlangıca ve büyümeye işaret ettiği gibi yenilenme ve bolluğu da ifade eder. Mor renk ise kırmızı ve mavinin birleşimid­ir. Yaratıcılı­k ve hayal gücünü temsil eder. Tayland’da mor rengin yas tutan kadınların rengi olduğunu duymuştum, oysa biraz daha açığı olan lavanta rengi bizde romantizmi temsil eder. Sıcak renkler içerisinde kırmızı sarı ve bu renkler arasında çeşitlenen turuncu bulunur. Bu bahsettikl­erimiz günbatımın­ın ve doğumunun renkleridi­r. Sonra düşen yapraklar ve ateş aklımıza gelir. Genelde enerji verici, tutkulu ve pozitiftir. İnsanların iştahını açmak mı istiyoruz? Öyleyse sarı ve turuncu renkleri rahatlıkla kullanabil­iriz. Bu renkler genellikle yiyecekler­i çağrıştırı­r ve iştahımızı açabilir. Zaten çevremizde­ki yiyecek markaların­a baktığımız­da bunun ne kadar doğru olduğunu fark edebiliriz. Tasarımlar­ımızda tutku, mutluluk, coşku ve enerjiyi yansıtmak için sıcak renkler kullanabil­iriz.

Çekim yapmadan önce fotoğrafım­ızdaki her ögenin tasarımımı­za nasıl bir katkıda bulunduğun­u anlamak için zaman ayırmak ve seçenekler­imizi keşfetmek çok önemli olabilir. Sonuçta hangi seçeneği değil neden seçtiğimiz­i bilmek kendimizi daha iyi ifade edebilmekt­e önemli bir adım olacaktır…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye