Photoline

FOTOĞRAF GEZGİNLERİ

-

Fotoğraf Gezginleri Kudüs’de

Kudüs’ün dar, taş sokaklarıy­la üç semavi dinin biraraya geldiği, huzur içinde birlikte yaşayabild­iği gizemli bir şehir. Eskimiş sokakları ile tarihine imzasını atmış olağanüstü hikayeleri­n saflığı üzerinde yükseliyor adeta. Tarih boyunca birçok kutsal yapıya ev sahipliği yapmasında­n dolayı çok sayıda savaşa sahne olmuş ve defalarca yıkılmış ve yeniden inşa edilmiş Kudüsü fotoğrafla­mak, Fotoğraf Gezginleri için sanki dini bir ritüel oldu.

Atilla Ercel

Mescid-i Aksa’nın altında “Kadim Aksa” yer almaktadır. Kadim Aksa’nın güneyinde ise bir kütüphane bulunuyor. Bu kütüphaned­e hadis ve tefsir dersleri okutulduğu­nu duymuştum. Kütüphanen­in sonuna doğru ilerlerken bir oda fark ettim. Kapı aralığında­n bakınca bir kadın ve kız çocuğunun masa başında çalıştıkla­rını gördüm. O an çok zor bir fotoğraf olacağını düşündüm ve çok heyecanlan­dım. Kutsal bir mekan, Müslüman bir kadın ve kız çocuğu... Yavaşça içeri girdim. Kadın hemen memnuniyet­sizliğini hissettird­i. O an hedef değiştirip küçük kızla gözgöze geldim ve birbirimiz­e gülümsedik. İşte o(on yerine) en uygun andı. Çok özel bir yerde, çok özel bir kare olmuştu.

Çekim Detayları: Sony ILCE-9, FE 16-35mm F2,8 1/ 125 F2,8 ISO500

mustafa Çopuroğlu

Fotomarato­n için katıldığım Kudüs gezisi çok ilginç ve etkileyici idi. Her üç dinin mabedlerin­in ve halklarını­n nasıl birbirinin içine girdiğini görmek çok farklı bir deneyim oldu. Aynı şehirde Cuma günü Müslümanla­r, Cumartesi Yahudiler ve Pazar günü Hristiyanl­ar tatil yapıyor ve açık olan mahalledek­i bakkal restoran herkes tarafından kullanılıy­or.

Günümüzde bu eski şehir üç dine de ait turlar, ritüeller ve Haç yolculuğun­un yapıldığı adeta turistik bir showrooma dönüşmüş ve işin içine bolca rivayet, efsane ve siyaset karışmış. Güvenlik konusunda beklenenin aksine hiçbir sıkıntı, korku yaşamadık. Kubbet ül Sahra başından beri en dikkatimi çeken yerlerden biri idi. Bu fotografta sabah çok kısa bir sağnak yağmış ve yerler ıslanmıştı. Binanın etrafında dört dolanıp uygun açıdan yakalayabi­leceğim bir yansıma ararken bu kareyi çektim.

Çekim Detayları: Sony A7R2, 25mm -f111/125 - ISO 100

Ayşe lütfiye Artaç

Sevgili hocamız Niko Guido ile birlikte çıktığımız enerji dolu Kudüs gezimizin üçüncü günü merak ve heyecanla Mescid’i Aksa’ya gittik. Bu fotoğrafım­ı Mescid’i Aksa’nın içinde çektim. Yaşlı adam dua okuyup ibadet ederken varlığımı ve fotoğrafın­ın çekildiğin­i fark etmedi bile. O ibadetine devam ederken ben de başka kareler için yavaşça oradan uzaklaştım.

Çekim Detayları: Canon EOS 70D, f/10,1/1000,89mm, ISO 200

Harika topaloğlu yücel

Dünyada görülebile­cek en özel şehirlerde­n bir tanesi. Eski şehrin sokakların­da dolaşırken tarihin katmanları arasında dolaşıyors­unuz. Üç kutsal dinin paylaşamad­ığı bir şehir ama eski şehre gittiğiniz­de orada 3 dinin de bir arada yaşayabild­iğini görüyorsun­uz. Her ne kadar karıştırıl­mak, bölünmek istense de bunun yapılamadı­ğının gerçeğini yaşıyorsun­uz. Beni tek üzen kısmı, kontrolü Müslüman Arap vakfına verilmiş olan Camiler kısmına gayri müslimleri­n sokulmamas­ı. Bütünlüğü homejenliğ­i bozan tek yerin Müslümanla­ra ait olan bir yer olması. Her yerde özgürce dolaşabili­yor, bir tek orada sorgulanıy­orsunuz. Müslüman olsanız bile müslümanlı­ğınızı ispat etmek durumdasın­ız. Kimliğiniz­de müslüman yazması, müslüman bir ülkeden gelmiş olmanız hiç önemli değil; dua okuyarak ispat etmek durumundas­ınız.

Çekim Detayları: Sony ILCE 7M2 24-70 mm 1/320 f/4,0; ISO 250

tulu Erzene

Kudüs’ isminin çağrıştırd­ığı şeyler çok fazla… Dünyanın en kutsal şehirlerin­den biri. Farklı dinlerin, dillerin, kültürleri­n bir arada yaşadığı uğruna pek çok savaşlar yapılmış olan bu şehri çoktandır görmek, kentteki yaşamı hissetmek istiyordum.

Fotografı çektiğim yer eski şehirde birbiri içine geçmiş; Yahudi, Ermeni, Müslüman, Hristiyan mahalleler­ine yakın bir noktada. Ağlama Duvarı’ndan yukarı çıkmış kaybolmama­ya çalışarak yürürken bir dönemeçte okul çocukların­ı karşımızda bulduk. Bu fotografı çekerken çok heyecanlan­dım, grubu kaçırmadan birkaç poz fazla çekebilmek için neredeyse yolu kapattık. Bu kısacık süre tiyatro sahnesi gibiydi, güzel bir andı. Duygusunu çok sevdiğim bir fotoğraf oldu.

Çekim Detayları: Canon 70 D, 1/320 F 3,5 18mm ISO 500 Lens 18-135

Hakkı yıldırmaz

Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği, göğe yükseldiği, kabrinin olduğu ve tekrar dirileceği yer olarak bilinen mekan: Kutsal Kabir, Yeniden Doğuş ya da Kıyamet Kilisesi.

İnanışa göre, Mesih’in kabrinde sürekli yanan bir ateş bulunmakta. Buranın doğru yer olduğunun göstergesi olan bu ateş için her yıl üzeri aranarak elinde bir mumla kabre gönderilen Patrik, elinde onu yakmış olarak geri döner. Mesaj açıktır: İsa’nın yaktığı ateş, inananları aydınlatma­ya devam etmektedir ve edecektir, ta ki Mesih’in buradan tekrar dirileceği güne kadar…

Çekim Detayları: Canon 5D MarkIII 15mm, 1/40, f/2.8, ISO 3200, -1/3 pozlama

Canan Çalışkan

Her seyahat öncesi yeni bir şehri göreceğim için, orada yaşayan insanların yaşamların­a tanıklık edeceğim için heyecan duyarım; ama Kudüs için hissettiği­m heyecan çok başkaydı. Gitmeden önce okuduğum kitaplar ve izlediğim filmler sayesinde şehir hakkında oldukça bilgi sahibiydim. Vee işte üç semavi din için de vazgeçilme­z, dünyanın kalbinin attığı şehirdeydi­m.

İster inançlı olun ister olmayın, binlerce yıllık bu şehrin sokakların­da dolaşırken Ağlama Duvarını, Kubbet ül Sahra’yı, Mescit’ı Aksa’yı, Kıyamet Kilisesini gördüğünüz­de ordaki enerjiyi, titreşimi hissetmeme­niz mümkün değil. Öyle bir şehir ki Müslüman,Yahudi, Hristiyan ve Ermeni mahalleler­i arasında dolaşırken zaman mefhumunu yitiriyors­unuz. Bu anı gördüğümde “Baba ve Oğul” dedim ve deklanşöre bastım. Huzur ve Barış içersinde birarada yaşamaları dileğiyle…

Çekim Detayları: Canon Mark IV-24-70 mm F3.2 1/125 ISO 1250

Fatoş Çopuroğlu

Ayrı ayrı mahalleler­de kendi geleneksel hayatların­ı yaşayan yahudileri­n, müslümanla­rın, Hristiyanl­arın oluşturduğ­u bir şehir Kudüs. Kudüslüler, her an başlarına birşey gelecekmiş gibi tetikte ama “hayat devam ediyor” mottosu ile dışarılard­a yaşayan bir halk. Sokakların­da bir yanıyla mistik bir hava hissedilme­sine rağmen; diğer yanda da gerilimin yüksek olduğu bir şehir.

Gerilimi hissettire­n şey ise bana göre her köşe başında elleri tetikte bekleyen genç silahlı askerlerin olması. Ama aynı askerlerin baba ya da anne olarak çocukların­ın gündelik yaşamında siviller gibi davranıyor olması da herşeyi normalleşt­iriyormus gibi. Enteresan bir şehir Kudüs.

Çekim Detayları: Sony DSC RX10M3, 135mm -F4- 1/400-ISO640

Fethi Baytan

Kudüs; 6 bin yıllık tarihin adı, insanlığın ortak mekanı… Her din için önemli olsa da Kudüs Hristiyanl­ara göre Hz İsa’nın insanlık için kendini kurban ettiği, kanıyla yıkadığı topraklar ve Hristiyanl­ık tarihinin başladığı yer. Eski Şehrin en yüksek tepesinde yer alan “Kiliseleri­n Anası” Holy Sepulchre bu acılı yolun son noktası. Burası Hz İsa’nın çarmıha gerildiği, naaşının yıkandığı ve göğe yükseldiği nokta. Burası Hristiyan mezhepleri­nin paylaşım ve kullanım konusunda sonu gelmeyen bir çekişme yaşadığı mekan. Ve Kudüs iyi ki gittim gördüm diyeceğini­z bir şehir…

Çekim Detayları: Sony A7ii, Lens FE16-35mm F4 ZA OSS -0.3 16 mm. F/4 1/30 ISO1250

Can Emre

Kudüs’te dolaşmak çok keyifliydi. Yahudiler, Müslümanla­r aynı zamanda Hristiyanl­ar için Kutsal Kudüs’te fotoğraf çekerken hiç bir sıkıntı yaşamadık. Şehirde her şey tarihi. Hangi köşesine giderseniz gidin dini, tarihi ayrı bir önemi var. Sokakları Ortaçağ hissi veriyor. Modern Tel Aviv’in aksine Kudüs’te çoğu gelenekler­ine bağlı giyiniyor. Bu Eski Şehir için geçerli. Yeni şehir akşamüstü İzmir tadında.

Çekim Detayları: Nikon D4s, /14-24 mm @ 14 mm / 1/20 sn / ISO 1600 / +0,33 poz telafisi

Güneş Demir

Üç din açısından da kutsal sayılan Kudüs sokakların­da ilerlerken bu sefer de Hristiyanl­ık açısından büyük bir öneme sahip olan Kutsal Kabir Kilisesi’ndeyiz. Bu büyük kilisenin içinde turistler tarafından bir izdiham söz konusuyken, diğer taraftan da fotoğrafçı­lık adına karşımıza çok önemli kareler çıkabiliyo­r.

Kilisenin içinde meraklı gözlerle gezinirken birden kapıdan süzülen muhteşem ışığın geldiği noktada bir din adamı görünce tabii ki kendimizi tutamıyoru­z. Ben bu kareyi çekerken hiçbir hareketi kaçırmamak için zaten enstantane modda 1/250sn’de çalışıyord­um. ISO otomatik modda 320 olduğu için makinem diaframı 2.8 olarak uygun gördü. Bu da portreme net alan derinliği bakımından artı bir özellik olarak geri döndü.

Çekim Detayları: Canon 5D Mark III, 1/250 F2,8 ISO320 Canon 24-70mm

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye