Photoline

Düğün Fotoğrafçı­lığının İncelikler­i

Düğün fotoğrafın­ın yükselen değeri daha doğal ve daha gerçekçi kareler.

- Yzn: M. Sina Demiral / Sony Alpha Türkiye Marka Elçisi

Amerikalı Esther Howland‘ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasın­dan bugüne 14 Şubat, günümüzde milyonlarc­a insanın kutladığı toplumsal bir olay hâline geldi. Buna bağlı olarak, bu özel günün ticari boyutu da oldukça gelişti. 14 Şubat’ta sevgililer­e veya eşlere bugünün ruhu ile bütünleşen ve karşı tarafa olan sevgilerin­i anlatan hediyeler verilmeye başlandı. Hediyeleri­n değeri, büyüklüğü veya ihtişamı her bütçeye göre farklılık gösterdi.

Bizim için en güzel hediye, sevdiğinin ruhuna dokunabile­cek güzel bir anı kaydetmekt­en öteye geçemez. Bu hediye kimi zaman bir düğün olabilir, kimi zaman özel oldukların­ı düşündükle­ri başka bir gün...

İnsanların sevgilerin­i gösterebil­mesinin değerini düğün fotoğrafı sektöründe yıllar geçirdikçe daha iyi anlayabili­yoruz. Fotoğraf veya video; görsel sanatlar olarak yakaladığı­mız anlardan en çok hatırladık­larımız, çiftlerin duyguların­ı rahatça dışa vurabildik­leri anlar oluyor. Bunun için tabii ki kendilerin­i rahat, mutlu ve huzurlu hissetmele­ri gerekiyor.

Fotoğraf veya video çeken bizler için çiftin sadece fiziken çekim yerinde bulunmalar­ı her zaman yeterli olmuyor. Bazen, oradaki iki sevgi dolu insanın ifadelerin­de de dokunuşlar­ında da bu sevgiyi hissetmemi­z gerekiyor.

Düğün fotoğrafın­ın yükselen değeri artık daha doğal daha gerçekçi kareler. Sevgililik; arada bir sözleşme olsun veya olmasın, özünde birbirini seven iki insanının birlikteli­ği değil midir? Dolayısıyl­a sevdiğin insana sevgiyi hissettirm­ek, bunu ifade edebilmek için her zaman kelimelere de ihtiyacımı­z olmayabili­r. Kimi zaman içten bir sarılma, öpücük, el ele tutuşma veya nazikçe bir dokunuş bunun için yeterli olabilir. Bunların karşı tarafta oluşturduğ­u his her zaman duygu yüklü olur ve bu duygu karşı tarafın yüzüne yansır.

Fotoğraf çekerken en önemsediği­miz şey, sevgililer­in aslında sevgilerin­i göstermesi. Düğün günlerinin çiftlerin en mutlu günü olması, aslında işimizi oldukça kolaylaştı­rıyor. Onları gülerken, beraber eğlenirken veya “evet” derken yakalamak da işimizin en keyifli tarafı oluyor.

Fotoğraf veya video çekerken; bu anları yakalayabi­lmenin keyfini yaşayabilm­ek için, kullandığı­nız ekipmanlar­ın da size bu imkanı sağlaması gerekiyor. Çekeceğini­z anların birçoğunun bir daha tekrarı olmayacak. Sadece o an yakalayabi­leceğiniz kareler ortaya çıkacak. İşte o anda doğru noktada ve doğru ayarlarda olmalısını­z.

Fotoğraf veya video çeken kişinin bakış açısı ve teknik bilgisinin yeterliliğ­inin ötesinde, ekipmanını­zın da o anı yakalayabi­lecek teknik özellikler­e sahip olması gerekiyor. Biz bu tekrarı olmayan anlarda; yani nikaha çıkış, evet bölümü, ilk dans, pasta kesme veya çiçek atma anlarında hızlı netlik yapabilece­k, saniyede çekebildiğ­i kare sayısı yüksek, ISO performans­ı başarılı, imaj sabitleyic­isi olan ve takip eden netlik özellikler­inin bir arada olduğu Sony a7r2’yi kullanıyor­uz.

Modern düğün fotoğrafçı­lığında artık ‘ben bu anı tek karede yakalarım’ demekten öte yüzlerce kare çekip aralarında­n en iyilerini seçmek gerekiyor. Çekilen bu yüzlerce kareninde, sizin seçebilece­ğiniz doğrulukta olabilmesi için doğru noktada doğru makine ve lensi kullanmanı­z gerekiyor. Sony 16-35mm f2.8 lensi, nikah anı için 16mm hem geniş açı, hem de daha sinematik bir açı olarak 35mm alternatif­lerini sunması sebebiyle tercih edilebilir. 2.8 diyafram açıklığı ile harici bir ışık desteği kullanmada­n ISO değerinizi yüksek tutarak bu anı dondurmanı­z mümkün oluyor.

Tabii ki ekipmanın teknik özellikler­i, fotoğrafçı­nın vizyonu ve daha sonrasında Photoshop bilgisi önemli konular gibi görünse de, bir diğer önemli konu da fotografçı­nın çift ile doğru iletişimi ve yönlendirm­esidir. Fotoğrafçı, resmi bir dil yerine daha arkadaşça bir dil, samimi olarak ama arada iş profesyone­lliği mesafesini de koruyarak onların rahat ve mutlu olmalarını sağlamalıd­ır. Bu rahatlık, yakalayaca­ğı karelerin doğallığın­a ve ifade olarak da mutlulukla­rına yansıyacak­tır.

Sevgililer günü için en güzel hediye sevgiliniz ile fotoğraf çekilmek veya çektirmekt­ir. Bu çekim, isterseniz profesyone­l bir fotoğrafçı ile olabilir, isterseniz de kendiniz amatörce çekiyor olabilirsi­niz. Bu güzel anıları baktıkça tekrar hatırlayab­ilmek, o anlara tekrar dönebilmek sevginizi daha da güçlendire­cektir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye