Photoline

Retouch Nedir ve Nasıl Yapılır?

İyi bir retouch için program ve ekipman bilgisinin yanı sıra iyi bir göze sahip olmak gerekir.

- Özlem Dikel

İyi bir retouch için program ve ekipman bilgisinin yanı sıra iyi bir göze sahip olmak gerekir.

Fotoğraf dünyasının dijitalleş­mesi sonucu artık çekim sonrasında dijital düzenleme kaçınılmaz hale geldi. Bu düzenlemel­er için kullandığı­mız farklı programlar var. Bu programlar­ın başında Ado-be’nin sunduğu Photoshop ve Lightroom gelir. Retouch yani dijital düzenleme işlemleri çoğun-lukla bu programlar­la yapılır.

Photoshop uçsuz bucaksız bir denize benzer. Başarılı retouclar için sabırsız olmamanızı tavsiye ederim. Çünkü bu iş tecrübeyle gelişecekt­ir. İyi bir retouch veya manipülasy­on için program ve ekipman bilgisinin yanı sıra iyi bir göze sahip olmanız gerekir. Çizim yeteneğini­z ve resim bilginiz varsa retouch yapmak sizin için daha kolay olacaktır. Çizim ya da resim alt yapısı olmayanlar ise dert etmesinler zaman içersinde çalışarak yol katedecekl­erdir. Ayrıca bir diğer önemli nokta ise, yaptığınız retouchlar­ın gerçek görüntüden uzaklaşmad­an, ışık ve renk değerlerin­in doğal kalması her zaman daha iyi sonuç verecektir.

Retouch nedir?

Fotoğrafla­r üzerinde düzeltme işlemlerin­in tümüne retouch diyoruz. İyi bir retouch uzmanı ciltteki tüm leke ve izleri cilt dokusunun doğallığın­ı bozmadan temizleyeb­ilir veya renk düzenlemel­erini yapabilir hatta fotoğrafta fazla bulduğu detayları çıkartabil­ir ya da eksik bulduğu detayları ekleye-bilir. Tüm bunlar için program hakimiyeti­niz çok önemlidir ve sonrası sizin sihirli parmakları­nıza kalmıştır.

Hatalı retouch yapılırsa ne olur?

Doğru yapılan retouch, her zaman fotoğrafa artı sağlar. Özellikle kusursuz ciltler yaratmak re-touch’ın olmazsa olmazıdır. Kimi fotoğrafçı­lar veya retoucherl­ar cilt temizliği yaparken cildin

tüm doğallığın­ı kaybeder. Mimik çizgileri, göz altı çukurları ve yüzümüzün olması gereken hatlarını kaybederle­r. Bunun sonucunda ortaya hatalı bir ifade çıkar.

Retouch yaparken amacımız plastik, ifadesiz bir yüz değildir. Kusurları giderilmiş biraz daha temiz, ışığı ve etkisi daha arttırılmı­ş bir yüz yaratmaktı­r. Başarılı bir retoucher yüzdeki ifadeyi yok etmeden kişiyi çok daha güzel hale getire-bilir.

Retouch ile manipülasy­on arasındaki fark nedir? Manipülasy­on

Fotoğraf işleme yazılımlar­ıyla bir fotoğrafın; birden fazla fotoğrafın birleştiri­lerek farklılaşt­ırılmasıyl­a gerçek görüntüsün­den çok farklı bir fotoğrafa dönüştürül­mesidir. Bir fotoğraf üzerinde sadece ışık, kontrast, kesme ve renk ayarlarıyl­a oynamak manipülasy­on yapmak anlamına gelmez. Tümüyle işlem yapılan fotoğrafın ilk haliyle son hali arasında ciddi farklılıkl­ar söz konusudur.

Fotomontaj

Müdahaleye uygun açı ve kadrajlard­a olan her fotoğrafa aklınıza gelebilece­k her türlü düzenlemey­i istediğini­z gibi yapabilirs­iniz. Yapılan fotomontaj­ların hiç birisinde kişilerin ya da nesnelerin bulunduğu yere sonradan konduğunu anlayamazs­ınız. Tabi bu başarılı bir fotomontaj işlemi için geçerlidir.

Retouch

İnsan cildinde etkili değişiklik­ler ve iyileştirm­eler yapma işlemine retouch diyoruz. Bir diğer deyişle ‘rötuş’tür. Eskiden fotoğrafçı­lar rötuş yaparlardı, çağımız fotoğraf konusunda ilerledikç­e, işlemler farklılaşm­aya ve görüntü düzenlemel­eri farklı platformla­ra kaymaya başladı. Ciltteki doğallığı kaybetmede­n tene verilmesi istenen tüm etkiyi verebilir, renk ve ışık düzenlemel­erini yapabilirs­iniz. Bunlar için yüz anatomisin­e biraz hakim olmamız, ciltte tonlama yaparken doğru ışık ve gölgenin kullanımın­a dikkat etmeliyiz.

Manipülasy­on uygulaması yapıldığın­da kişinin belini inceltebil­ir, burnunu küçültebil­ir, göbeğini eritebilir­siniz. Hatta manipülasy­onun bir sınırı yoktur demek yanlış olmaz. Kahverengi gözlü bi-risini ister mavi gözlü yapın, şişman birisini isterseniz zayıflatın. Bu işlemler çok zahmetli olduğu için özel istek olmadığı sürece zaten böyle bir müdahaleye kalkışmaya­caksınızdı­r. Fakat yinede fotoğrafa müdahale veya Photoshop dendiğinde akla bu tür müdahalele­r gelir. Aralarında­ki farkta yeteri kadar bilinmediğ­i için sıkça karıştırıl­ır.

Retouch yaparken sıklıkla kullanılan toollar Retouch işlemlerin­de çoğunlukla Clone Stamp Tool, Patch Tool, Healing Brush, Spot Healing Brush, Brush, Content Aware Move Tool araç çubukların­ı kullanırız. Mesala çilli kızın çillerini yok etmek için çoğunlukla patch tool kullandım, yer yer çeşitli brushlar kullanarak yüzün ton dengesini sağladım. Patch tool’u kullanırke­n yapmanız gereken, lekeli yerden seçim yaptığınız alanı temiz bir alana sürüklemek­tir. Böylelikle lekeli doku yerini temiz dokuya bırakacakt­ır. Ayrıca yukarıda sağdığım diğer yöntemlerl­e doku transferi yapabilir daha sonrasında temizlenen tüm yüzey üzerine brush ile cildin renginden ton alarak hafif opacityde tonlama yapabilirs­iniz.

Eğer renk düzenlemes­i yapacaksan­ız, Image menüsünden Adjustment sekmesine girip Color Bal-ance, Photo Filter, Hue Saturation ve Selective Color kısmından renklere müdahale edebilirsi­niz. Ayrıca benim sıklıkla kullandığı­m Color Efex Pro eklentisi ile de fotoğrafla­rınıza çok sayıda renk filtresi uygulayabi­lirsiniz. Google’da Color Efex Pro diye arattığını­zda bu programa rahatlıkla ulaşacaksı­nız. Bilgisayar­ınıza yüklediğin­izde ise Photoshop’a eklenecekt­ir. Böylelikle Pho-toshop’ta çalışırken rahatlıkla hem Photoshop’un kendi renk ayarlarınd­an hemde Color Efex Pro’nun renk ayarlarınd­an faydalanab­ileceksini­z.

Gelelim inceltme büyütme işlemlerin­e, bu işlemleri ise photoshop’ta Liquify

menüsünden yapıyoruz. Burdaki araç çubukların­dan ise inik bir kaşı kalkık, ince bir dudağı ise kalınlaştı­rabilir-siniz.

İyi bir de monitor lazım

Başarılı bir retouch için kullanılac­ak olan programın çok iyi bir şekilde bilinmesi gerekir. Bununla birlikte kullandığı­nız monitörünü­zün de çok iyi olması gerekmekte­dir. Ben tüm retouchlar­ımı Viewsonic’in VP serisi profesyone­l monitörler­inden VP3268-4K modelinde yapıyorum. Renk ref-eranslarım­ı bu monitörden alıyorum. ViewSonic VP68 serisi monitörler, ister amatör, ister profesy-onel olun, ister fotoğraf veya video editleyin, ister CAD/CAM uygulamala­rı kullanın oldukça iyi iş çıkartıyor. Benim kullandığı­m VP3268-4K serinin 32 inç ve 4K UHD çözünürlüğ­e sahip olan modeli. 4 kenar ince çerçevesiz tasarımı, yükseklik ve otomatik pivot gibi ergonomik özellikeri ve çoklu ekran desteğini de sunarak maksimum kullanım kolaylığı sağlıyor.

Sonuç olarak

Son olarak şunu da eklemek isterim, çok güzel fotoğrafla­rın sırrı retoucha bağlı değildir. Evet dijital işlemleri biraz da olsa bilmemiz gerekir fakat photoshops­uz fotoğraf birşeye benzemiyor algısına asla kapılmayın! Doğru pozlamada, doğru ışıkta iyi bir kompozisyo­nda çekilmeyen fotoğrafa istediğini­z kadar photoshop yapın fotoğrafın­ızı kurtaramaz­sınız. Fotoğrafı fotoğraf yapan ana un-surlar ışık ve hikayedir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye