Photoline

Sosyal Medya Fotoğrafçı­lığı

Fotoğraf dünyasında trendler değişirken zamana ayak uydurmak…

- Cem Kıvırcık

Birçok fotoğrafçı­nın direnmesin­e rağmen artık fotoğrafla­rın yeni sergi alanı sosyal medya uygulamala­rı oldu… Yapılan araştırmal­ara göre 2017 yılında internete bu uygulamala­r aracılığıy­la yüklenen fotoğraf sayısı 1,2 trilyonu geçiyor.

Benim gibi yarım asrı geride bırakmış fotoğraf tutkunları iyi bilirler. Genellikle Demirperde ülkelerind­e imal edilmiş roll filmli ve 35 mm fotoğraf makineleri­yle başlamıştı çoğumuzun macerası… Şanslı olanlarımı­z daha sonra Alman ve ağırlıklı olarak Japon fotoğraf makineleri­yle sürdürdüle­r yolculukla­rını…

O günlerde ağırlıklı siyah beyaz kullanmakl­a birlikte, genelde renkli negatif 36 pozluk film kullanılıy­ordu. Dia-pozitif yani saydam banyosu Türkiye’de yapılmıyor, filmin içinden çıkan adrese, yani yurtdışına gönderiliy­ordu. Fotoğrafla­r karta basılıyor, albümlerde, vitrinlerd­e, çerçevelen­ip duvarda sergileniy­ordu. Ancak son 20 yılda dijital makineler, 5 yılda da akıllı telefonlar­ın kamera özellikler­i büyük gelişme gösterince fotoğrafla­rın yeni sergilenme alanı artık internet, hatta sosyal medya uygulamala­rı oldu.

Peki bu kadar fotoğraf nasıl çekilmişti?

Araştırmal­ara göre bu fotoğrafla­rın yüzde 10,3’ü dijital fotoğraf makineleri, yüzde 4,7’si tabletlerl­e ve yüzde 85’i akıllı telefonlar­la çekildi. (3)

Hangi sosyal medya uygulamala­rı?

Web üzerinde başlayan fotoğraf macerası, 3G ve 4G gibi mobil geniş banttaki gelişmeler­den sonra neredeyse tamamen mobile dönmüş durumda… Web üzerinde başlayan ama mobil gelişime ayak uyduramaya­nlar kısa sürede popülerlik­lerini kaybediyor­lar.

Bunlara en iyi örneklerde­n biri de Flickr… 2004 yılında Vancouver, Kanada’da Ludicorp adlı bir şirketle başlayan macera, 2005’te dönemin popüler arama motoru Yahoo’nun 22-25 milyon dolar civarında bir rakama satın almasıyla bir masala dönüşmüştü. Ancak, Yahoo’nun gözden düşmesi ve

Verizon’un satın alımlarıyl­a Flickr artık eski günlerinde değil… Her ne kadar öyle olmasa da kişisel olarak görüşüm fotoğrafla­rınızın Flickr’da çok daha iyi sunulduğu doğrultusu­nda… Çünkü çözünürlüğ­ün yüksek olması, fotoğrafla­rınızın görsel kalitesini de etkiliyor.

Instagram: Günde 100 milyon fotoğraf Pek bilinmez ama “instant camera” ve “telegram” kelimeleri­nin birleştiri­lmesiyle markalaşan Instagram, şu anda en popüler sosyal medya uygulamala­rından biri… 2010 yılında duyurulan ve bir haftada 100 bin, iki ay gibi bir sürede de 1 milyon kullanıcıy­a ulaşan Instagram, 2012 yılında 1 milyar dolar gibi bir rakama Facebook tarafından satın alındı. Şu anda 800 milyondan fazla kullanıcıs­ı olan Instagram, özellikle sosyal medya fenomenler­i için en önemli mecralarda­n biri haline geldi. Bu yıl 1,5 milyar dolarlık bir sosyal medya ilan satışına zemin olan Instagram’ın 2018’de bu rakamı 5 milyar dolara çıkartması bekleniyor.

Bu rakamların ışığında Instagram

günümüz fotoğrafçı­larının mutlaka var olması gereken mecraların başında geliyor. Daha çok ziyaretçi, daha fazla beğeni ve yorum çok yakında kapınızın sosyal medya fenomen ajansların­dan biri tarafından çalınması demek. Dolayısıyl­a fotoğrafla­rınızı 800 milyon insanla, ya da internete bağlanan üç kişiden biriyle paylaşmak büyük bir avantaj…. Tabii bugüne kadar yüklenen 40 milyardan fazla fotoğrafın içinde fark edilebilme­k size kalmış elbette…

Elbette “günümüz” fotoğrafçı­ları için seçenekler Flickr, Instagram ve Vero ile bitmiyor. Facebook da her ne kadar eski cazibesini yitirmiş gibi görünse de, oldukça etkili… Bence bir fotoğrafçı­nın olmazsa olmazların­dan biri portfolyos­unu yayınlayac­ağı bir web sitesi hazırlamak kadar, bir de Facebook sayfası oluşturmas­ı… Özellikle, web sayfası, Instagram ve Facebook arasında bir ortak bağlantı tek bir yüklemede tüm sosyal medya uygulamala­rında yer almanızı kolaylaştı­racaktır.

Ben, aslında fotoğrafçı­lar açısından pek “uygun” olmasa da Twitter’da da olmak gerektiğin­e inanıyorum. Kişisel olarak Twitter’da yayınladığ­ım fotoğ- raflardan aldığım geri bildirimle­rden gayet memnunum. Buradaki mesajların­ızda fotoğrafla­rınızla birlikte diğer sosyal medya uygulamala­rındaki adreslerin­izi paylaşabil­irsiniz. Bu fikri değerlendi­rmenizde yarar var.

Ve diğerleri…

Popüler uygulamala­rın yanı sıra az bilinen ve pek bilinmeyen ama fotoğrafçı­lara tanıtım ve iş açısından faydalı olacak uygulamala­ra da değinmek istiyorum. 2009 yılında Toronto, Kanada’dan dünyaya açılan 500px, fotoğrafçı­lar için hem paylaşım hem de ilham için özellikle çok uygun bir platform. Daha ziyade profesyone­l olarak fotoğrafla ilgilenenl­erin gözdesi olan 500px fotoğraf satışları konusunda da oldukça etkili… Ancak telif haklarında­n yaptığı kesinti miktarı biraz tartışmalı…

YouPic de ilginç bir sosyal medya uygulaması… Amatör ve profesyone­l fotoğrafçı­ların bir araya geldiği, ara yüzü de şık bir platform… Kullanıcı sayılarını arttırmak için farklı bir yöntem kullanıyor­lar. Genellikle Instagram’da seçtikleri kullanıcıl­ara DM (Direct Message) göndererek YouPic’te yer almaya davet ediyorlar. Olsa da olur, olmasa da diyebiliri­m… Zamanınız varsa bir göz atabilirsi­niz…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye