Photoline

İstanbul 365 Gün Sergisi Fransız Kültür’de

26 fotoğrafçı tam bir yıl boyunca görünenin ötesine geçerek İstanbul’u fotoğrafla­dılar.

-

Son 4 yıldır İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nin galerisi özellikle fotoğraf alanına odaklandı: foto röpor-taj, fotoğraf muhabirliğ­i, sanat fotoğrafçı­lığı. Bu sergi vesilesiyl­e,Fransız Kültür, Türkiye’de gelişen amatör fotoğraf pratiğini öne çıkarmayı amaçlıyor.

İstanbul’a aşık 26 fotoğrafçı­nın katılımıyl­a 2016 yılında gerçekleşe­n “İstanbul 365 Gün” Fotoğraf Pro-jesi, Istanbul Fransız Kültür Merkezi’nde 6 Mart - 8 Nisan tarihleri arasında sergilenec­ek. Sergini küra-törlüğünü, alanında Türkiye’nin en önemli isimlerind­en olan Coşar Kulaksız üstlendi. İstanbul gibi büyülü bir şehir bir yıl boyunca fotoğrafla nasıl anlatılır? Fotoğrafçı Niko

Guido’nun, Fo-toğraf Gezginleri grubundaki arkadaşlar­ına yönelttiği bu sorudan yola çıkan 26 fotoğrafçı, tam bir yıl boyunca kendilerin­ce İstanbul’u anlattılar. İstanbul’u anlatabilm­ek için görünenin ötesine geçerek, milyonlarc­a insanın her gün, her saat, her an yaşadıklar­ına tanıklık ettiler ve öncelikle İstanbul’u anlamaya çalıştılar.

Vizörün arkasından İstanbul’u yaşarken, doğal olarak kendilerin­i, kendi dünyaların­ı, kendi bakış açılarını fotoğrafla­ra yansıttıla­r. Amaçları aynı da olsa, her bir fotoğrafçı kendi varoluş seçimleri üzerinden İstanbul’u belgeledi. Bu belgeleri bir araya getiren kitap ortaya çıktığında, kitabın içinde zaman yolculuğun­a çıkanlar bu şehrin büyüsünü kendilerin­ce yaşasın istediler. Ve şimdi, İstanbul için ilk ve tek olan bu önemli proje bir sergi ile karşımıza çıkıyor. “İstanbul 365 Gün” fotoğraf projesi, kesintisiz olarak 2016 yılı boyunca İstanbul’da günlük, sıradan yaşamın içine girerek değişik kesim ve mekanlarda­n her gün ayrı bir hikaye anlatıyor. Her fotoğrafçı­nın kendi tercihiyle si-yah-beyaz, renkli, dikdörtgen, kare gibi çeşitli formatlard­a çekilen fotoğrafla­r, projenin yaratıcısı Niko Guido ve proje fotoğrafçı­ları tarafından değerlendi­rilerek seçildi ve kronolojik sıra ile sergide yer aldı.

 ??  ?? Funda İnceer Işın Akpınar
Funda İnceer Işın Akpınar
 ??  ?? Murat Ekşioğlu
Murat Ekşioğlu
 ??  ?? Güneş Demir
Güneş Demir
 ??  ?? Aslı Atalay
Aslı Atalay
 ??  ?? Mine Alpar
Mine Alpar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye