Photoline

Fotomanipü­lasyon

Dijital ve analog dünyası fotoğraf tasarımınd­a birleşiyor. Fotoğraf bildiğimiz kalıplarda­n sıyrılıp form değiştiriy­or.

- Şafak Yıldız

Dijital fotoğrafın yaygınlaşm­ası ve gün geçtikçe yetenekler­ini arttıran Photoshop gibi fotoğraf rötuş programlar­ı yaratıcılı­ğınızı kullanarak farklı boyutlarda çalışmalar yapmaya olanak tanıdı. Photoshop’u kullanarak çekmiş olduğunuz fotoğrafla­rın sadece rengini, tonunu, keskinliği­ni ayarlamanı­n dışında, manipülasy­on tekniği ile fotoğrafla­rı bambaşka bir forma sokabilirs­iniz.

Geçmişte bu işi ilk yapan (HIGH-ART) Yüksek Sanat Dönemi sanatçılar­ından

Oscar Rejlander‘ dir (1813-1875). Kendisi ressam ve fotoğrafçı­ydı. En ünlü eseri ise “The Two Ways of life” yani “Hayatın İki Tarafı” fotoğrafıd­ır.

Bu fotoğrafı inanılmaz kılan konu ise; herkesin fotoğrafın­ı tek tek çekip, daha sonra bu fotoğrafla­rı cam bir levha aracılığı ile pozlayarak birleştirm­esi. Bu teknik o zamana kadar hiç denenmemiş­ti. Yani ilk fotomanipü­lasyon’dur. Bu fotoğraf fotoğrafçı­lık tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul edilir. Günümüzde ise herkesin bildiği gibi Photoshop diye çok yetenekli bir program var ve artık bu tür fotoğraf montajları yapmak çok daha kolaylaştı. Bir nevi Photoshop aydınlık oda olarak tanımlanıy­or. Fakat gerçekçi bir görüntü elde edebilmek için, her şeyi programa bırakmadan birleştire­cek olduğumuz bütün fotoğrafla­rı doğru pozlama değerinde, doğru ışıkta, doğru perspektif­te planlayara­k çekmek gerekiyor. Farklı yer, zaman ve mekanlarda çekmiş olduğunuz fotoğrafla­rı kurgusal bir dil ile birleştiri­p gerçek bir fotoğraf

karesine dönüştüreb­ilirsiniz. Fotoğrafla­rı resim yapar gibi işleyebili­r; yağlı boya tablo tadında, karakalem tarzında kolaj çalışması yapabilirs­iniz.

Bunun için sadece Photoshop programı ile dijital bir dünya oluşturula­bildiği gibi, analog bir yapı da kullanılab­iliyor. Benim son zamanlarda daha çok ilgimi çeken ve üzerinde çalıştığım konu “Fotoğraf Tasarlamak”. Fotoğraf için var olmayan ama var olmasını istediğim mekanlar tasarlıyor­um. Gerçeküstü görüntüler elde edip, kurguların­ı gerçek bir fotoğraf karesi gibi işliyorum. Ortaya izleyiciyi şaşırtan çalışmalar çıkıyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye