Photoline

Snapseed Püf Noktaları

Snapseed mobil uygulaması­yla birkaç dakika içinde fotoğrafla­rınızı görsel açıdan çok daha cazip hale getirebili­rsiniz.

- Yazı: Berke Araklı

Snapseed mobil uygulaması­yla birkaç dakika içinde fotoğrafla­rınızı görsel açıdan çok daha cazip hale getirebili­rsiniz.

Günümüzde genel eğilim mobil fotoğrafçı­lık… Ancak, fotoğrafın çekim aşamasında­n sonra işleme aşamasında da mobil çözümler mevcut. Google’ın fotoğrafçı­lara sunduğu Snapseed mobil uygulaması­yla birkaç dakika içinde fotoğrafla­rınızı görsel açıdan çok daha cazip hale getirebili­rsiniz. Fotoğraf çekmek bir süreç. Görmek, tekniğine uygun çekmek ve daha sonra onu işleyerek güzelleşti­rmek... Birçok fotoğrafçı Photoshop, ya da Lightroom gibi fotoğraf işleme yazılım ve uygulamala­rını kullanıyor. Ancak çok daha hızlı ve pratik bir uygulama var: Snapseed… Benim tabirimle hayat kurtarıcı olan bir uygulama olan Snapseed, 2012 yılında Google tarafından satın alındıktan sonra her fotoğrafçı­nın akıllı telefonund­a bulunması gereken bir uygulama olma yolunda büyük gelişmeler kaydetti. Snapseed fotoğraf düzenleme uygulaması­yla fotoğrafla­rınızın en detay ayarlarını yapabilir, onlara çok güzel efektler verebilir, hatta istenmeyen nesneleri bile bir yere kadar silebilirs­iniz. Uygulamada 29 farklı işe yarayan araç ve filtre var. Daha önce ücretli olan bu uygulama şu anda AppStore ve Google Play üzerinden ücretsiz olarak indirilebi­liyor. JPG ve RAW fotoğraf düzenleme imkânı sunan Snapseed bu özelliğiyl­e diğer uygulamala­rdan ayrılıyor. Kullanımı kolay ara yüzü ve sunduğu birçok seçenek fotoğraf tutkunları­nı fazlasıyla memnun ediyor. Şimdi sizlere Snapseed’le birkaç dakika içinde fotoğrafla­rınızı daha canlı, daha albenili bir şekilde işlemenin püf noktaların­ı anlatacağı­m…

1 - Daha keskin ve canlı fotoğrafla­r için

Öncelikle bir fotoğrafı işlemeye başlamadan önce o fotoğrafta ne gibi düzenlemel­er yapacağını­zı belirleyin. Örneğin fotoğraf karanlık ise parlaklığı açmak yerine Araçlar (Tools) bölümünden Fırça’yı (Brush) kullanarak pozlama özelliğini +3 veya +7 gibi değerlere çekerek fotoğrafı boyayın. Bu değerler fotoğrafın­ızın ne kadar karanlık olduğuyla doğru orantılı tabi. Yani fotoğrafın­ız ne kadar karanlık ise pozlama değerini o kadar arttırabil­irsiniz. Bu işlem fotoğrafın parlaklığı­nı açmak yerine daha doğal bir görünüm verecek- tir. Çektiğiniz bir fotoğrafı uygulamada­n açtığınız anda araçlar kısmına tıklayarak detaylı bir panelle karşılaşır­sınız. Fotoğrafın daha canlı ve keskin gözükmesin­i istiyorsan­ız, Ayrıntılar bölümünden fotoğrafın yapısını %20 ve %30 arası gibi değerlerle değiştirip, daha net bir görünüm sağlayabil­irsiniz. Bu işlemi yapmak için, Ayrıntılar (Details) kısmına girdiğiniz an parmağınız­ı aşağı doğru çekerseniz açılan panelden yapı ve keskinlik ayarlarını değiştireb­ilirsiniz. Değerleri düşürmek için parmağınız­ı sağa, yükseltmek için sola doğru çekmeniz yeterli olacaktır. Fotoğrafın­ızın renklerini daha canlı bir görünüme kavuşturma­k için ise İnce Ayar (Tune Image) kısmına girdikten sonra açılan panelden yine aynı şekilde Ortam’ı (Ambiance) seçip, değerleriy­le oynayabili­rsiniz. Zamanla bu işlemler el alışkanlığ­ı ile 1 dakikadan daha az bir sürede gerçekleşe­biliyor.

2 - Portreleri­niz hiç bu kadar güzel olmamıştı

Yaklaşık altı yıldır fotoğrafla uğraşan

biri olarak, şu ana kadar çektiğim bütün kareleri telefonla düzenlediğ­im söylenebil­ir. Genellikle sokak ve insan fotoğrafla­rı çektiğim için, Snapseed uygulaması­nın Portre (Portrait) özelliğini sıkça kullanıyor­um ve bu özellik fazlasıyla işimi görüyor. Bunu yapmak için yine Araçlar (Tools) kısmından Portre’yi seçtikten sonra bu panelden fotoğrafın­ızdaki insanın yüzünü ön plana çıkartabil­ir, yüzünü pürüzsüzle­ştirebilir hatta gözlerini daha belirgin bir hale getirebili­rsiniz. Ben genellikle yüzü öne çıkarma kısmını %30 pürüzsüzle­ştirmeyi %15 ve gözleri öne çıkarma kısmını yine %30 gibi bir değerlerde kullanıyor­um. Bu tabii ki sizin göz zevkinize kalmış bir durum ama fotoğrafı doğalığınd­an çıkarmamay­a özen göstermeni­zde yarar var.

3 - İstemediği­niz nesnelerde­n ve lekelerden kurtulun.

Snapseed uygulaması­nın en sevdiğim özellikler­inden biri olan İyileştirm­e (Healing), adeta fotoğrafçı­nın can simidi gibi. Çektiğiniz fotoğrafta yerde bir çöp mü var? Ya da yüzde bir sivilce veya istenmeyen bir leke… Bu özellik sayesinde hepsinden kurtuluyor­sunuz. Uygulamanı­n İyileştirm­e kısmına girdikten sonra silmek istediğini­z yere iyice zum yapmanız gerek, böylece en verimli sonucu alacaksını­z. Yok etmek istediğini­z bölgeye zumladıkta­n sonra parmağınız­la hafifçe üstünü boyamak yeterli... Bu rötuş işlemi sadece birkaç saniye sürüyor ve verdiği sonuç mükemmel…

4 - Fotoğrafla­rınızı dilediğini­z gibi kırpın

Aslında çok basit bir işlem gibi gözüken, çoğu uygulamada hatta günümüzde telefonlar­ın kendisinde bile olan bu kırpma işlemi göründüğü kadar basit bir olay değildir. Fotoğrafla­rınızı göze en uygun hitap edecek şekilde kırpmanız gerekir. “Altın oran” denilen teknikte çektiğiniz fotoğrafı hayalinizd­e dokuz eş parçaya bölüp, dikkat çekmesini istediğini­z nesneyi, bu kesişim noktaların­a yerleştire­bilirsiniz. Snapseed size 8 farklı Kırpma Oranı (Crop) veriyor. Bunların içinden Instagram standartı olan 5:4 oranı veya kare gibi klasik boyutları seçebilirs­iniz. Hat-

ta Instagram hikayeleri için 16:9 seçeneği de mevcut… Ayrıca uygulamada bu oranları seçmeden istediğini­z oranda kırpma işlemini de gerçekleşt­irebilirsi­niz.

5 - Efektlerle daha iyi bir görünüm…

Her fotoğraf düzenleme programınd­a olduğu gibi Snapseed’in de değişik efektleri var. Siyah beyaz (Black and White), grenli film (Grainy Film) ve Klasik efektleri (Vintage) gibi… Kişisel olarak bunların içinde en çok Grenli Film efektini kullanıyor­um. Araçlar (Tools) panelinden Grenli Film’i seçmeniz yeterli. Uygulama zaten size 18 efekt içinden en doğrusunu kendi seçiyor ve bu efekti %25 gibi bir gren oranında açıyor. Bu oranı kendi isteğinize bağlı olarak değiştireb­iliyorsunu­z. Ben genellikle gren oranını sıfıra düşürdükte­n sonra efekti uyguluyoru­m. Aralarında en çok beğendiğim X01 ve X03 efektleri fazlasıyla işimi görüyor. Ayrıca uygulamanı­n siyah beyaz tonları da çok güzel ve bu siyah beyaz efektlerin parlaklık, kontrast gibi ayarlarıyl­a oynayıp gren verebiliyo­rsunuz.

6 - Sadece istediğini­z bölgeye işlem uygulayın

Birçok fotoğraf işleme uygulaması­nda olmayan, bölgesel işlem için Araçlar (Tools) panelinden Seçmeli (Selective) kısmını seçmeniz gerekiyor. İşlem yapmak istediğini­z yere iyice yakınlaştı­ktan sonra o bölgeye dokunup, parmağınız­ı yukarı aşağı hareket ettirerek seçenekler­i görebilirs­iniz. Burada size Parlaklık, (Brightness), Kontrast (Contrast), Doygunluk (Saturation) ve Yapı (Structure) ayarları karşınıza çıkacak. Bunlardan birini seçerek sadece seçtiğiniz bölgede işleme yapabiliyo­rsunuz.

7 – Fotoğraf üstüne fotoğraf …

Snapseed uygulaması­nın bu özelliği ile dilediğini­z iki fotoğrafı üst üste ekleyebili­r ve istediğini­z fotoğrafın Opaklık

değerini değiştireb­ilirsiniz. Böylece hangi fotoğrafın daha ön planda olacağına karar verebilirs­iniz. Bu işlem için Araçlar (Tools) bölümünden Çift Pozlama (Double Exposure) kısmını seçtikten sonra fotoğrafın­ızın üstüne ekleyeceği­niz başka bir kareyi seçmeniz yeterli olacak. Sonrası sizin zevkinize kalıyor.

8 - Fotoğrafın kadrajını değiştirme­k

Bu özellik sayesinde çekmiş olduğunuz bir fotoğrafın daha sonradan kadrajını değiştirme­k sizin elinizde... Örneğin çok aşağıdan veya çok yukarıdan çektiğiniz bir fotoğrafı sonradan uygulamanı­n Perspektif (Perspectiv­e) özelliği ile normal haline getirebili­rsiniz. Bu işlem için yine uygulamanı­n Araçlar (Tools) bölümünden perspektif ayarını seçin ve parmağınız­ı yukarı aşağı veya sağa sola hareket ettirerek dilediğini­z kadrajı kendiniz ayarlayın.

9 - Fotoğrafa yazı eklemek

Dilediğini­z bir fotoğrafa Snapseed uygu- lamasının Metin (Text) ekleme özelliğiyl­e 38 farklı yazı karakteri ve birçok renk seçeneği ile yazı ekleyebili­rsiniz. Ayrıca bu yazının Opaklık ayarını da değiştirme­k mümkün. Bu işlem için Araçlar (Tools) bölümden metin kısmını seçtikten sonra dilediğini­z yazıyı yazın.

Örneğin, yazınızın daha az belirgin olmasını istiyorsan­ız Opaklık ayarını düşürebili­r, tam tersi belirgin olmasını istiyorsan­ız Opaklık ayarını yükseltebi­lirsiniz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye