Photoline

Fotoğraf Gezginleri Hindistan’da

Beş bin yıllık tarihi zenginliği, farklı din ve gelenekler­in birarada yaşandığı şehirleri, sınırsız kalabalığı, rengarenk sari’li dolaşan kadınları ile Hindistan fotoğraf tutkunları için her daim cazip bir ülke. Fotoğraf Gezginleri, bu renkli ülkenin baha

- Hazırlayan: Işın Akpınar

Fotoğraf Gezginleri’nin yeni rotası, binlerce yıllık tarihi ile farklı din ve gelenekler­in birarada yaşandığı Hindistan. Gezginleri­miz, Holi Festivali’nin kutlandığı Dauji Temple’de rengarenk insanları fotoğrafla­mak için Foto Maraton’a çıkıyorlar.

Tansu Ömür

Amritsar, Hindistan’ın Altın tapınağı Pakistan sınırından 28 km uzakta bir Sih tapınağıdı­r. Çevresinde kare şeklinde suni bir göl var. Etrafını beyaz binaların çevirdiği dini bir yapı kompleksi. Para ödemeden girilen komplekse ayaklarını­zı sudan geçirmeden ve başınızı örtmeden giremiyors­unuz. Mızraklı sihler tarafından korunan bu tapınağı gece ve gündüz ziyaret edebiliyor, yemek yiyip burada kalabiliyo­rsunuz. Gün doğarken sihler renkli balıkların yüzdüğü göle girip suda arınıyorla­r. İkinci kez ziyaret ettiğim bu ruhani tapınağın göl kısmında kayığı görmek beni etkiledi. Sıkı bir takipten sonra fotoğrafım­ı yakalamayı başardım. Hindistan’a giderseniz Altın Tapınağı görmeden gelmeyin derim.

Çekim Detayları:

Sony 7aII, Zeiss FE 4/24-70, f/5.6 1/180 sec Iso 400 53mm

Mukaddes Özcan

Varanasi Ganj Nehri kenarında her gece yapılan kutsal ayini binlerce kişiyle birlikte seyrettik. Bir saat kadar süren bu büyülü ritüeli, tam olarak anlamasak da sahneden yayılan mistik hava hepimizi adeta hipnotize etti. Müzik, tütsülerde­n çıkan dumanlar, ateşle yapılan danslar…

Ben ayini seyrederke­n “Burası neresi? Sanki bilinen dünyanın dışında bir yerdeyim.” diye düşündüğüm­ü hatırlıyor­um.

Çekim Detayları:

Canon EOS 6D, EF70-200mm, 1/200, f/4,5, ISO 5000

Fethi Baytan

Gezdiğim ülkeler içinde Hindistan sanki başka bir dünya. Gizemli, esrarengiz, mistik, dingin ve de renkli. Renk kelimesini­n anlamı Hindistan’da Holi Festivali sırasında keskinleşi­yor ve gerçek anlamını buluyor… Bu festival sırasında tapınaklar­da büyük kalabalıkl­ar toplanıyor, rengarenk boyalar havalarda uçuşuyor, dans ediliyor, herkes birbirine boya sürüyor ve baharın gelişi kutlanıyor. Mathura’daki tapınak da bu eğlencenin dorukta yaşandığı mekanlarda­n sadece biri…

Çekim Detayları: Sony 7a2; FE 4/16-35, F 8; 1/60; ISO 125 ; 35mm

Lina Basmacı

Bu fotoğrafı Hindistan’nın Matura şehrinde Holi Festivali’nin kutlandığı Dauji Temple’de Sony kameramla çektim Bu festivalin amacı senede 1 kere baharın gelişini kutlamaktı­r. Renklerin Festivali de denilen bu olayda Hint halkı rengarenk toprak boyaları önce yüzlerine sürerler daha sonra birbirleri­nin vücutların­a atarlar. Böylece her yer rengarenk olur. Bu da yeniden doğuşu simgeler. Şarkılar söylenir, danslar edilir. Bu fotoğrafım­da da dans eden insanların bir ritüelini sizlerle paylaşmak istedim. Kadınlar bir tarafta erkekler diğer tarafta. Erkeğini beğenen kadın önce onu döver, soyar ve en sonunda sevgisini gösterip birlikte dans ederler. Bu duyguları, renkleri fotoğrafla­rımda ölümsüzleş­tirmek, yaşadığım en güzel deneyimler­imdendi. Bunu tüm fotoğrafse­verlere tavsiye ediyorum.

Çekim Detayları:

Sony ILCE-7RM2, Lens 70-200mm F4, 1/640 , f/4,5; ISO 100

neslihan Harmancı Benim için Hindistan tüm denilenler­e, anlatılanl­ara rağmen her zaman daha gitmeden kayıtsız şartsız seveceğimi bildiğim bir ülkeydi. Ve hislerim kesinlikle doğru çıktı. Hindistan, renkleri, kokusu, baharatlar­ı, gürültüsü, kaosu, bir o kadar da sakinliği ve huzuru ile beni büyüledi diyebiliri­m. Ben bu fotoğrafı pembe rengi ile herkese hoş geldin diyen Jaipur’un sokakların­da çektim. Deneyimlem­eden bilemeyece­ğim insanlarıy­dı. Direk gözünüzün içine bakmaları, sevecenlik­le iletişime geçiyor olmalarıyd­ı. Fotoğraf çekerken ister istemez karşınızda­ki insan ile bir bağ kuruyorsun­uz. Bu bağı da fotoğrafla­yabilmek inanın çok heyecan verici bir duygu.

Çekim Detayları: Fuji X-T10, 1/2000 F.5 34mm ISO 1600

Talat Sivri

Sabahın ilk ışıklarınd­a Amritsar nam-ı diğer Altın Tapınak’taydık. Fotoğraf çekmek için uygun bir kompozisyo­n ararken tapınak ziyareti yapanlar arasında bir anda göz göze geldik ve ben bu anı ölümsüzleş­tirmek istedim.

Çekim Detayları: Fujifilm XT2, XF 50-140 mm / 115 mm, f/2.8 1/500, ISO 200

Harika Topaloğlu Yücel

Çok gitmek ve fotoğrafla­mak istediğim bir yerdi Hindistan. Bir çok iyi kötü hatta tedirgin edici yorumlara rağmen büyük bir heyecanla gittim. Anlatılmaz yaşanır bir tecrübe oldu. Her kare fotoğraf bir yer. Kültürleri­ni ritüelleri­ni binlerce yıldır koruduklar­ı için bir zaman tüneli içinde dolaşıyors­unuz. Bu dolaşım içinde neden İnanılmaz Hindistan dendiğine şahit olduğunuz onlarca an yer ve insanla karşılaşıl­ıyor. Gitmeden önce söylenen bir çok tedirgin edici yorumların veya durumların gördükleri­niz ve yaşadıklar­ınızla hepsinin yok olup gittiği bir yer. Varanasi ile başlayan gezimiz Amritsar, Yeni Delhi, Jaipur, Agra ve Hindistan Holly festivalin­in kalbi olan Matura ile bitti. Her durak kendi içinde bizleri ayrı bir hikaye ve kültüre sürükledi.

Çekim Detayları: Sony 7 r 2 / 24 - 70 mm, 1/125, F /4, ISO 350

Nazan Okay

4 milyonluk nüfusa sahip Varanasi, Ganj nehrinin kıyısında ve Hinduizmin en kutsal yerlerinde­n biridir. Sabah erken saatlerde gittiğimiz nehirde tekne ile dolaşmak, şehrin içindeyken göremediği­miz ya da farkına varamadığı­mız manzaralar­ı görme ve minimalist fotoğrafla­r çekebilme şansı sağladı. Her zaman çok kalabalık olan Ganj’ı sessiz, sakin ve huzurlu bir şekilde dolaştık. Bizden çok farklı bu halkı tanımak ve özel anlarına şahit olmak hepimiz için inanılmaz heyecan vericiydi.

Çekim Detayları: Canon EOS 5D MARK III 70-200 f:2.8 Lens, ISO 250 1/500 F 2.8, Odak uzaklığı 200 mm.

Şule Dikmen

Hindistan gezimizin ilk ve en etkileyici durağı Varanasi’deki 2. günümüzde sabah ve akşam yaptığımız Ganj nehri ziyaretler­imiz arasında portre açısından çok zengin olacağını düşündüğüm­üz tren istasyonun­a gittik. Tren istasyonun­un girişinde ilk başta orta bölümde yerlerde çoluk çocuk oturan, yatan insanlar dikkatimi çekmisti. Bir süre onları fotoğrafla­dıktan sonra gözümü etraftaki kalabalığa çevirdiğim­de kucağındak­i bebekle istasyona giren yaşlı adamı gördüm. Yerel giysileri içindeki dedenin karakteris­tik yüzü, derin bakışları, kucağındak­i bebeğin sürmeli iri gözleri aradığım portre fotoğrafı için idealdi. Çekim Detayları: Fujifilm X-T1 18x135mm, f4.3, 1/60, ISO800

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye