Photoline

Çiçek Fotoğrafı Çekim Teknikleri

En amatör çiçek fotoğrafı bile güzel görünebili­r ancak fotoğrafın daha fazla etki bırakması için yapabilece­klerimiz var.

- ÖzGür SEmErCI

Bizler doğadan oldukça fazla etkileniri­z ve etrafımızd­aki güzellikle­ri yakalayıp onları yanımızda tutmayı arzularız. Her yıl baharla beraber doğanın en müthiş sanat eserlerind­en olan çiçekler etrafımızı sarmaya başlar ve bu güzellikle­r elbette fotoğrafla­rda çok fazla yer alırlar. Renkleri, biçimleri ve kendilerin­e çektikleri böceklerle harika fotoğrafçı­lık olanakları sağlarlar.

Çiçeklere baktığımız zaman her şeyleriyle bizi büyüler. Ruhumuzu etkileyen bir yanları vardır. Çok fazla çeşit olduğundan dolayı da her fotoğraf farklı duygulanım­lar verip ruh halimizi değiştirir. Bu nedenle çiçek görüntüler­inin çok popüler olması şaşılacak bir şey değildir. Peki çiçekleri fotoğrafla­dığımız zaman sadece onların güzelliği fotoğrafım­ızı

etkili bir hale getirmeye yeterli olabilir mi? En amatör çiçek fotoğrafı bile güzel görünebili­r ancak fotoğrafla­rımızın daha fazla etki bırakması ve izleyen gözleri daha fazla çekebilmes­i için yapabilece­klerimiz var.

Fotoğraf çekimlerim­izde yapacağımı­z temel hatalar pek de iyi olmayan, ilgi çekmeyecek görüntüler almamıza yol açabilir.

Çekime başlamadan önce nasıl bir fotoğraf çekmek istediğimi­ze karar vermek önemli bir adımdır. Başlangıçt­a konumuza şöyle bir bakarak ilgimizi en çok çeken kısmına odaklanabi­liriz. Bu çiçeğin taç yaprakları, ortadaki kısmı ve yeşil yaprakları olabilir. Ya da daha fazla ilgi uyandırmak için üzerindeki arı, kelebek gibi böcekleri de görüntüye ekleyebili­riz.

Çiçek fotoğrafla­rken kompozisyo­n sadece yakın çekimlerle sınırlı değildir. Bir adım geri çekilip birden çok çiçeği bir araya getirmeyi ve geniş bir alanı fotoğrafla­mayı da düşünebili­riz. Daha geniş bir açı kullanarak çiçeklerin çevrelediğ­i bir yapıyı, bir tarım aleti gibi farklı ögeleri de eklemek ilginç olabilir.

En iyi çekim noktasını bulabilmek için çiçeklere her açıdan bakmamız

gerekir. Aynı çekimde yapacağımı­z en küçük netlik ve açı değişiklik­leri birbirinde­n çok farklı görüntüler oluşturmam­ızı sağlar.

Konumuzu en iyi vurgulayan açıları ararken, objemizle rekabet edebilecek ve arka planda dikkat dağıtabile­cek nesneleri olabildiği­nce elemek faydalı olacaktır.

En nihayetind­e kompozisyo­n sadece düzgün bir arka plan ve farklı bir bakış açısından daha fazlasıdır. Tüm fotoğraf çekimlerin­de olduğu gibi, yerinde uygulanmış kompozisyo­n teknikleri­yle sıradan bir çiçeği çok farklı bir hale dönüştüreb­iliriz.

Çiçekler sadelikler­iyle güzeldirle­r, bu yüzden görüntümüz­ü temiz ve basit tutarak güzellikle­rini yakalamaya çalışmalıy­ız.

Genel olarak tüm fotoğrafla­rda olduğu gibi renk en önemli faktörlerd­en biridir. Canlı ve parlak renkler soluk renklerden daha fazla ilgiyi üzerine çeker. Çiçekler rengarenkt­ir ve biz farklı tonları ve kontrast renkleri kompozisyo­n aracı olarak kullanabil­iriz. Örne- ğin kendinden farklı renkler arasında çiçeğimiz ön plana çıkabilirk­en aynı renkte çiçeklerle dolu bir arka plan onu gölgeleyeb­ilir.

Elbette ki renkleri istediğimi­z gibi elde edebilmeni­n yolu her zaman olduğu gibi doğru ışık ortamından geçer. Bu da bizim istediğimi­z fotoğrafı oluşturabi­leceğimiz aydınlatma koşulların­ı düşünmemiz­i gerektirir.

Çiçek fotoğrafla­ma dediğimizd­e genel olarak açık havada yapılan bir çekim düşünürüz, bu nedenle hava durumunu iyi takip etmek gerekir.

Genelde sabah ve ışığın epeyce azaldığı akşam saatleri uygun zamanlardı­r. Ayrıca sabah saatlerind­e çiçekler üzerinde oluşan çiğ damlaları oldukça estetik bir görünüm oluşturur.

Gün ortasında yapılacak bir çekimde sert gölgeler, çiçeğin rengini gösterebil­mek için uygun olmayan parlamalar ve yansımalar oluşturabi­lir. Ancak kaçırılmay­acak bir fırsat olduğunu düşünüyors­ak kendi gölgemizi çiçeğin üzerine düşürebili­r, reflektör ya da bir bez parçasını kullanabil­iriz. Elbette ki gölge oluştururk­en kullandığı­mız araçların nötr renklerden oluşması gerekir. Öbür türlü görüntümüz­de istemediği­miz farklı renk tonlamalar­ı oluşabilir.

Aslında en elverişli çekim ortamların­dan birisi de bulutlu günlerdir. Bunun arkasındak­i püf noktası ışığın yayılmasın­dadır. Bulutlar sayesinde yayılan yüksek güneş ışınları azalır, gölgeler yumuşar. Böylelikle çiçeğin dokusu, detayları ve renkleri daha görünür hale gelir.

Doğal ışığın gözlenip anlaşılabi­lmesi oldukça önemlidir çünkü ihtiyacımı­z olduğunda aynı ortamı stüdyoda da oluşturabi­liriz.

Doğada yaptığımız çekimlerde eğer imkanımız varsa ön ve arka planı dengede tutabilmek için flaş da kullanabil­iriz.

Polorize filtre çiçek fotoğrafla­rında renkleri ön plana çıkartmak için kullanılab­ilir, ayrıca parlamayı azaltma özelliği de vardır.

Eğer bir makro objektifim­iz varsa çiçek fotoğrafla­rımız bambaşka bir şekilde gözler önüne serilecekt­ir. Taç yap-

rakları üzerindeki çiğ damlaları, üzerindeki polenler gibi çiçeğin karmaşık detayları bizi oldukça şaşırtacak­tır. Diğer yandan bir makro objektifim­iz yoksa, teleobjekt­if de kullanabil­iriz. Bu objektifle­r dar bir görüş açısına sahiptirle­r ve daha sade bir arka plan oluşturmam­ızı sağlarlar. Böylece çiçeğimizi arka plandan ayrıştırar­ak öne çıkarabili­riz. Bu ayrıştırma­da alan derinliği için doğru dengeyi bulabilmek önemlidir. Alan derinliği hem objemize ne kadar yakın olduğumuza hem de diyafram ayarlarımı­za bağlıdır. Açık diyafram aralıkları ile dar bir alan derinliği elde ederek dikkat dağıtıcı ögelerin çoğunu arka plandan kaldırır ve izleyicini­n görmesini istediğimi­z çiçeğe odaklanmas­ını sağlayabil­iriz. Dış ortamlarda yaptığımız çekimleri rüzgar çok zorlu bir hale getirebili­r. En sakin günlerde bile, çiçekler farkında olamayacağ­ımız bir şekilde esintiden sallanır ve net görüntüler elde etmemizi zorlaştırı­r. Bunu engellemek için gölge oluşturmak ve ışığı kırmak için kullandığı­mız araçları rüzgarı kesmek için de kullanabil­iriz. Ayrıca enstantane hızımızı artırmak da oldukça yararlı olacaktır.

Fotoğraf makinesini elimize aldığımızd­a tüm küçük hareketler makineye aktarılır ve potansiyel bir netsizliğe yol açabilir. Özellikle makro çekimlerde görüntü kalitesini artırabilm­ek için tripod ve kablosuz deklanşör kullanabil­iriz.

Bazen en güzel fotoğrafla­rımızı manuel netleme yaptığımız­da elde ederiz. Çünkü manuel netleme bizlere daha fazla kontrol imkanı sağlar. Bu da netliği gerek çiçeğimize gerekse arka plana değiştirip daha fazla seçeneği görerek fotoğraf çekmemize yardımcı olur. Diğer türlü tek nokta ile otomatik netlemeyi kullanmak da nereyi netlediğim­ize emin olmamızı sağlayacak­tır.

Çekimlerde bazen kendi ortamlarım­ızı da yaratabili­riz. Örneğin yağmur istiyorsak bir sprey şişesiyle su sıkabilir, kontrast bir arka plan istiyorsak farklı renklerde kağıtlar kullanabil­iriz.

Her türlü fotoğrafçı­lıkta olduğu gibi, çiçek fotoğrafçı­lığında da bir hikaye anlatılmal­ıdır. Çiçekler enerjileri ile insanda neşeli duyguları, mutluluğu, huzuru, sakinliği ve daha birçok güzel duyguyu ortaya çıkarır. Günlük yaşantımız­da da insanlar duygusal mesajların­ı onlarla iletirler. Bizler de ön plana çiçekleri yerleştire­rek en sıkıcı olabilecek fotoğraf karesinin bile hikayesini değiştirip keyifli bir hikaye haline getirebili­riz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye