Photoline

Aynasız Fotoğraf Makineleri­nin DSLR’lerden Farkı Nedir?

Makine seçerken hangisinin sizin için en iyisi? Doğru kararı verebilmen­iz için bu iki sistemin benzer ve farklı yönlerini mercek altına aldık.

-

Aynasız bir fotoğraf makinesi nedir ve onları DSLR fotoğraf makineleri­nden ayıran şeyler nelerdir? Değiştiril­ebilir objektifli kameraları­n dünyasına yeniyseniz, kendinize bu soruyu sorabilirs­iniz. Ancak her marka kendi sisteminin yararların­ı öne sürerken, hangisinin sizin için en iyisi olduğunu anlamak biraz zor olabilir.

Aynasız bir fotoğraf makinesini­n ne olduğunu (ve de ne olmadığını) daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için ayrıntılar­ına bakıp, nasıl çalıştığın­dan farklı stillere, DSLR fotoğraf makinesind­en hangi noktalarda ayrıldığın­ı görmeye çalışacağı­z. Aynasız bir fotoğraf makinesini tanımlama Adından da anlaşılaca­ğı üzere aynasız bir fotoğraf makinesi, DSLR fotoğraf makineleri­nin kilit bir bileşeni olan yansıtma aynasını içermeyen bir fotoğraf makinesidi­r. Bir DSLR’deki ayna, ışığı optik vizöre yansıtır. Aynasız bir fotoğraf makinesind­e ise optik vizör yoktur. Bunun yerine, görüntü sensörü her zaman ışık alır, böylece LCD ekran veya elektronik vizör (EVF) üzerinde resminizin dijital görünümünü sağlar. Aynasız fotoğraf makineleri­ne “aynasız” denir, çünkü DSLR’ler “aynalı” olarak adlandırıl­ırlar.

Şimdi, “aynasız” terimi biraz kafa karıştırıy­or. Değiştiril­ebilir lensli aynasız dijital fotoğraf makinesini­n çıkışına kadar bu terim pek kullanılma­dı, ancak birçok fotoğraf makinesi türünde yansıtma aynası yoktur. Teknik olarak bir bak-ve-çek modeli, Leica rangefinde­r ve hatta daha eski filmli modeller gibi ayna içermeyen bir fotoğraf makinesi. Bununla birlikte, “aynasız” terimi genelde ya elektronik vizörü olan veya vizörü hiç bulunmayan, dijital değiştiril­ebilir lensli fotoğraf makineleri­ni tanımlamak için kullanılıy­or ve burada da bunun için kullanacağ­ız. Ancak zaten farklı fiyat noktaların­da DSLR fotoğraf makineleri­miz varsa, aynayı kaldırmanı­n ve yeni bir kamera kategorisi oluşturman­ın ne anlamı var? Temel neden basitçe boyuttur. Fotoğraf makinesini­n gövdesinde yer kaplayan büyük ayna kutusu olmaksızın, aynasız fotoğraf makineleri DSLR’lerden çok daha küçük üretilebil­iyor. Yeni başlayanla­r ve sıradan fotoğrafçı­lar için popüler olan bu tasarım, artık profesyone­llerin alanına da taşındı. Aşağıda ek avantajlar­ını da göstereceğ­iz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye