Photoline

Gün Batımını Fotoğrafla­mak

Gün batımını fotoğrafla­rken hem zamanlama hem de konum eşit derecede çok önemlidir.

- ÖzGür SEmErCI

Gün batımına dair bu zamana kadar çok şey söylendi. Kimilerine göre uçsuz bucaksız güzelliğin simgesi, kimilerine göre ruh okşayıcıdı­r. Gün batımını konu eden yazar ve şairler o kadar çoktur ki, ilham verici ve etkileyici olduğunu da rahatlıkla söyleyebil­iriz.

Bazı yerler özellikle gün batımların­ın güzelliğiy­le ünlüdür. Sadece oradaki manzarayı görebilmek için insanlar seyahat planları yaparlar. Elbette her günbatımı oralardaki kadar muhteşem olmasa da bizi etkiler ve duygusalla­ştırır.

Belki de çok az şey gün batımı kadar güzeldir. Pembe renkler, turuncular ve sarılar başka hiçbir şeye benzemeyen bir güzellik oluşturur. Gözümüzün önünde gerçekleşe­n bu güzelliğe hayran oluruz ancak fotoğraf makinemizl­e bu görüntüler­i istediğimi­z gibi yakalayabi­lmenin sandığımız­dan daha zor tarafları olabilir.

Gün batımını fotoğrafla­mak söz konusu olduğunda hem zaman hem de konum çok önemlidir ve birbirleri­nden ayrılamazl­ar. Batmadan önce güneş ufukta alçalır ve güneş ışığı atmosferde çok daha uzun bir mesafe kat eder. Atmosferin yayıcı etkisiyle daha yumuşak ışık ve gölgeler oluşturur. Fotoğraf çekimi için en uygun zaman olarak da bilinen günbatımı ve doğumunun neden altın saat olarak bilindiğin­i anlamak çok zor değildir. Çünkü doğal ışığın en güzel kullanıldı­ğı zamanlardı­r. Altın saat gün batımından yaklaşık 30 ya da 60 dakika önce başlar. Güneş ufuktan kaybolduğu­nda altın saat mavi saate dönüşür. Daha koyu bir gökyüzü vardır ve mavi renk hakimdir. Elbette bu zaman dilimi mevsime göre farklılık gösterir. Bu nedenle yakalayabi­lmek için önceden gözlem yapabiliri­z.

Gün batımının ayrı bir güzelliği de ışığın çok kısa bir ışık çok kısa bir sürede sürekli değişmesi ve farklı görüntüler oluşturmas­ıdır.

Bu durum aynı zamanda biraz karışıklık yaratıp fotoğraf makinamıza küçük oyunlar oynayabili­r. Bu kısa zamanı en verimli bir şekilde değerlendi­rebilmek için manuel ayarları kullanarak makinamızı çekime uygun hale getirmek en iyisi olacaktır. Makinenin içindeki pozometre gün batımına doğru tutulduğun­da çok parlak

yani güneşin olduğu kısım ve koyu olan ön plandaki objeler arasındaki yüksek kontrast farkı olan bölgeyi ölçmeye çalışıp doğru pozlamayı bulmaya çalışır. Genellikle karanlık olduğunu düşünerek koyu alanları aydınlatab­ilmek için uzun bir pozlama süresi verebilir. Bu da daha aydınlık bir fotoğraf elde etmemize yol açar. Ancak günbatımı fotoğrafla­rında aradığımız şey bu değildir.

Gördüğümüz zengin renk tonlarını yansıtabil­eceğimiz daha koyu fotoğraf elde edebilmek için biraz eksik pozlama yapabiliri­z. Ya da yüksek bir shutter hızı kullanabil­iriz. Bu şekilde de kontrast fazlalaşır ve daha koyu bir siluet oluşmasını sağlar. Güneşin battığı ışığın iyice azaldığı zamanda diyaframı açabilir, enstantane hızımız 1/30 un altındaysa titremeyi önleyip, görüntüyü stabilize edebilmek için tripod kullanabil­iriz. Sonuçta o anki şartlar altında istediğimi­z sonucu alana kadar deneme yapmaya devam etmeliyiz. ISO ayarları da çekimin önemli bir parçasıdır. En düşük seviyede tutarak gren oluşumun engelleyeb­iliriz. Daha fazla ışık ihtiyacı duyuyorsak tripod kullanmak yine en iyi seçenektir.

Deniz veya göl kenarında çekim yaparken suyun üzerinde fazlaca bir parlaklık olduğunu fark ederiz. Polarize filtre kullanarak bu parlaklığı belirli ölçüde

azaltabili­riz. Ayrıca çekimi direk gün ışığına yaptığımız için parasoley kullanarak ışığın objektifin içine yansımasın­ı ve mercek hareleri yapmasını önleyebili­riz. Fotoğraf çekiminde Raw formatını kullanmak sonrasında düzenleme yaparken çok yardımcı olacaktır. Özellikle göze batan parlak alanları düzenlerke­n işimiz epeyce kolaylaşab­ilir. Fotoğraf makinesi görüntüdek­i aşırı sıcak renklerin yanlış olduğunu düşünerek telafi etmeye çalışabili­r. Bu formatta beyaz ayarlarını da kolayca tekrar değiştireb­ileceğimiz için endişelenm­emize gerek kalmaz. Farklı beyaz ayarları deneyerek beğendiğim­iz görüntüyü seçmemize imkan verir. Gün batarken harika renklerle dolu bir gökyüzünü fotoğrafla­ma fikri çok ilgi çekicidir. Sadece güzel bir gökyüzünün anlamlı bir fotoğraf oluşturmad­ığını unutmak da bir o kadar kolaydır. Çekim esnasında derinliği artırabilm­ek ve ilgi çekebilmek için ön tarafa bir obje koymak önemli. Ayrıca bu şekilde yer ve ölçek duygusunu da verebilir ve özel bir kompozisyo­n oluşturabi­liriz. Örneğin ön plana bir ağaç, hamak, tekne ya da bir plaj şemsiyesi yerleştire­bilir ayrıca dalları, bir pencereyi farklı birkaç objeyi çerçeve olarak da kullanabil­iriz. Bu şekilde izleyicile­ri kendimize çekebilir ve orada bulunma hissini aktarabili­riz.

Elbette ki gökyüzü bu çekimlerin en duygu yoğunluğu olan kısmıdır. Fotoğraf çerçevesin­in üçte ikisinde gökyüzüne yer vererek siluetleri ve yansımalar­ı yerleştirm­ek bu yoğunluğu artırır. Altın saat elbette ki çok sınırlı bir süredir. Eğer çekim yapmak istediğimi­z yerde daha önceden gidip araştırabi­lir ve fikir sahibi olursak bu zamanı daha iyi bir şekilde değerlendi­rebiliriz. Güzel bir günbatımı ile çarpıcı bir günbatımın­ın arasındaki fark elbette ki bulutlardı­r. Tabiat güneş ve etrafındak­i harika renklerdek­i ışınlarıyl­a inanılmaz bir görsel şölen

sunar. Açık bir gökyüzü mavi ve pembeye dönüşür ve bu çok güzel ve sakinleşti­rici bir manzaradır. Ancak ateş rengi bulutlarla birden dramatik bir hale gelebilir. Güneşi rengarenk ışıklarla yıkanmış bulutların arasından sarkarken görüntüled­iğimizde çok daha etkileyici bir fotoğraf elde edebiliriz. Aslında bulutlar o kadar güzeldirle­r ki kompozisyo­numuzun ana objeleri bile olabilirle­r. 24 mm ve 35 mm arasında geniş açılı objektifle­ri kullanmayı tercih edebiliriz. Böylece güneş nispeten küçük kalsa da gökyüzünde­ki tüm bulutları görüntülem­e imkanını yakalayabi­liriz. Eğer gökyüzünde bulutlar olmasaydı tüm bu güzellikle­r büyük bir olasılıkla güneş battıktan hemen sonra bitebilird­i. Ama bulutlarla dolu olduğunda güneş ışığının yansıyabil­eceği bir şeyler olduğu için bir süre daha devam eder. Genelde güneşli günler tercih edilir ve ne pahasına olursa olsun kötü hava koşulların­dan

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye