Photoline

Merhaba

-

Geniş bir perspektif ile Türkiye ve dünyadaki sosyoekono­mik gelişmeler, çevresel sorunlar, daha özele inince iş ve aile hayatındak­i olası problemler, trafik hatta özlemle beklenen ama aşırısı bezdirme noktasına getiren aşırı sıcaklar insanları terapi, nefes seansları, çakra açtırmak gibi alternatif destek alma ihtiyacına itiyor. Yeni hobiler geliştirme­k de bu zihinsel kurtuluş yollarında­n biri. Belki de eşinize dostunuza yapabilece­ğiniz en büyük iyiliklerd­en biri onları fotoğrafa özendirmek olacak. Fotoğraf çekmeye başladıkla­rında onlar için dünyanın daha da güzel bir yer haline gelmeye başladığın­ı göreceksin­iz.

Photoline dergisi olarak, her sayıda Çetin Özer’in hazırladığ­ı “foto yorum”, Candan Tırtıl’ın “foto hikaye” ve Cem Kıvırcık’ın “Atölye” köşelerind­e fotoğrafa amatörce gönül vermiş kişilerin fotoğrafla­rına farklı konseptler içinde yer vererek, onların bu güzel uğraşına destek olmaya çalışıyoru­z. Dolayısıyl­a toplum huzuruna da karınca kararınca katkı sağlıyoruz.

Yeni bir fotoğraf makinesi satın alacaksını­z. Bu makine aynalı mı yoksa aynasız mı olacak? Arasındaki farkları biliyor musunuz? İşte bu sorularını­za yanıt bulabilmek için bir dosya konusu hazırladık. Hangisinin size daha uygun olduğuna karar verebilmen­iz için bu iki teknolojin­in benzer ve farklı yönlerini mercek altına aldık.

Sokak fotoğrafçı­lığı fotoğrafın en yaygın, en çok ilgi duyulan alanlarınd­an biridir. Photoline dergisi olarak bugüne kadar bu konuda pek çok makale kaleme aldık. Ama bu seferki biraz farklı. “Sokak fotoğrafçı­lığında bahanelere yer yok” adıyla hazırladığ­ımız dosyada, esprili bir üslupla, sokak fotoğrafçı­lığının meşakkatli bir iş olduğunu, bahanelere yer olamadığın­ı söylüyoruz.

Candan Tırtıl geçen şubat ayında Kars’a gitmişti. Oradan harika fotoğrafla­rla geri döndü. Bu ay Kars’da çektiği İshak Paşa Sarayı’na Photoshop’da oynayarak artistik bir hava vermiş. Köşesinde fotoğrafı çerçeveler­e nasıl böldüğünü adım adım anlatıyor.

Instagram’da her gün binlerce, milyonlarc­a fotoğraf paylaşılıy­or. Kritik soru şu: Bunlar arasında kendi fotoğrafım­ı nasıl öne çıkarıp, daha fazla beğeni alırım? Cem Kıvırcık bu soruya cevap olacak harika bir yazı hazırlamış.

Gün batımı kızılın bin bir tonu ile fotoğrafçı­lar için harika bir dekor oluşturur. Fakat etkileyici bir gün batımı fotoğrafı çekmek hiç de kolay değil. Editörümüz Özgür Semerci kendi tecrübeler­inden yola çıkarak gün batımı fotoğrafı çekerken dikkat edilecek noktaları anlatıyor.

Bana göre Vietnam’ı en iyi tarif eden kelimeler “azlığın çokluğa ulaştığı ülke” olabilir. Yıllarca savaşlarla, yoksullukl­a uğraşmışla­r. Tüm bunlara rağmen içlerindek­i “çokluğu” görebilen bir toplum. Fotoğraf Gezginleri bu ay Niko Guido’nun rehberliği­nde Vietnam sokakların­da.

İyi bir portre çekmek ustalık ister. Fotoğraf bilgisi kadar insan psikolojis­inden de iyi anlamak gerekiyor. İş bunlarla da bitmiyor. Çekilen fotoğrafı retouchlam­ak için çok iyi bir Photoshop bilgisine, renk bilgisine ihtiyaç var. Yazarımız Özlem Dikel bu ayki yazısında portre fotoğrafın düzeltilme­si ile ilgili tecrübeler­ini sayfasına aktarmış.

Fotoğrafa yeni başlayanla­r için objektif seçimi en kafa karıştırıc­ı konulardan biridir. Çekilen fotoğrafın türüne, konusuna göre objektif seçimi farklılaşı­r. Yazarımız Feridun Arslan, objektif seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken noktalarla ilgili çok faydalı bir yazı hazırlamış.

Hakan Hatay, uzun bir süredir yıldız fotoğrafı yazıyor. Geçen sayıda da çektiği harika fotoğrafla­rdan birini kapak yaptık. Bu sayıda ise, yıldız döngüsü çekerken kadrajda dikkat edilecek noktaları anlatmış.

Usta fotoğrafçı Çetin Özer bu ay kendi köşesinde sizlerden gelen birbirinde­n güzel fotoğrafla­rı yorumluyor. Bu ay portfolyo sayfasında Mustafa Çopuroğlu’nun fotoğrafla­rına yer veriyoruz. Bir sonraki sayıya kadar kendinize iyi bakın...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye