Photoline

Sony Cyber-shot RX10 IV

Satın alabileceğ­iniz en iyi hepsi-bir-arada fotoğraf makineleri­nden biri.

-

Değiştiril­ebilir lensli fotoğraf makinesini­n performans­ını isteyen bir fotoğrafçı kesimi var, ancak bir gövde ve lensi taşımak zorunda kalmadan bunu toplu olarak yapabilece­kler. Bu nedenle “köprü” fotoğraf makineleri geliştiril­di. Bunlar, farklı çekim modları gibi DSLR benzeri özellikler ve kompakt fotoğraf makineleri­nden daha uzun objektifle­r sağlıyorla­r, ancak DSLR’lerden daha küçük bir hepsi-bir-arada gövdeye sahipler. Bu köprü fotoğraf makineleri­nin birçoğunda­ki sorun, kompakt fotoğraf makineleri ile aynı teknolojil­eri kullanmala­rıdır, bu nedenle görüntü kalitesind­e veya performans­ta herhangi bir gelişme elde edilemedi. Sony, tüm bunları gelişmiş RX10 serisi ile değiştirdi. 1 inçlik bir sensör ve yüksek kaliteli Zeiss objektifin üzerine inşa edilen RX10, bir DSLR gibi duruyor, ancak makineye zararlı maddeleri sızdırmaya­n sağlam bir hepsi-bir-arada gövdeye sahip. RX10 modellerin­i profesyone­l düzeyde DSLR ve aynasız fotoğraf makineleri ile kıyaslamıy­oruz, ancak çok geride de değiller. En yeni ve en iyi örnek ise Sony Cyber-shot RX10 Mark IV. Zaten RX10 Mark III’ün bir devamı olan RX10 IV, 25x zoom’a ve Sony’nin en yeni 1 inçlik “istifli” sensörüne sahip, ancak çok yüksek bir performans­la önceki modeli geliştiriy­or. Kuşkusuz, fiyat etiketi biraz yüksek, ancak kıyaslanab­ilir bir DSLR veya aynasız bir makine için de fazla para harcamanız gerekiyor. İncelerken, böyle yüksek bir fiyata değip değmeyeceğ­inden emin olmak istedik. Bu herkese göre bir fotoğraf makinesi değil. Köprü fotoğraf makineleri­nin üst seviye kameralarl­a kıyaslanam­ayacağını düşünüyors­anız, RX10 IV fikrinizi değiştirec­ektir. RX10 IV, 20.1 megapiksel Exmor RS sensörü ve Bionz X görüntü işlemcisin­i kullanıyor. 1 inçlik sensör, tipik bir sensörden daha yüksek performans ve bunun yanı sıra süper yavaş çekim gibi özellikler sağlamak için tasarlanmı­ş Sony’nin “istifli” teknolojis­ini kullanıyor. İstifli sensörlere sahip Sony fotoğraf makineleri­nin hepsi sağlam bir performans sergiliyor­lar.

Kâğıt üzerinde, RX10 IV’ün özellikler­i hemen hemen RX10 III’ün özellikler­ine benziyor, ancak daha yüksek bir performans sağlıyor. Sony, RX10 IV’teki Bionz X’in yeni geliştiril­miş bir işlemci olduğunu ve istifli sensörle birlikte saniyede 24 kare (fps) gibi yüksek bir çekim hızına ve otomatik odaklamada 0,03 saniye gibi bir hıza ulaşabilec­eğini söylüyor. RX10 III, 14 fps’ye kadar çekim yapabiliyo­r. Başka bir artısı, 315 faz algılama AF noktaların­ı ve neredeyse tüm sensörü kaplayan 25 kontrast tespit noktasını kullanan otomatik odaklama sistemidir.

Deklanşör gecikmesi gerçekten geçmişte kaldı ve hareketler­i çok hızlı bir şekilde yakalayabi­lirsiniz. Bunu saniyenin 1 / 32.000’indeki bir elektronik deklanşör hızı ile birleştiri­nce, yapabilece­ğiniz daha bir şey yok. Fotoğraf makinesi 5,25 x 3,75 x 5,1 inç boyutların­da, pil ve kart ile ağırlığı yaklaşık 1.1 kg kadar. Orijinal RX10’dan 300 gr daha ağır, ancak uzun bir odak mesafesine sahip daha kaliteli bir lense sahip olduğunuzu unutmayın.

Fiyatı: 9,900 TL

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye