Photoline

Photoshop vs Lightroom

Photoshop mu yoksa Lightroom mu kullanmalı­yım? Cevapları yazımda.

- Özlem Dikel

Photoshop mu yoksa Lightroom mu kullanmalı­yım? Hangisi daha kolay? Aralarında­ki farklar neler

En çok aldığım sorulardan biridir? Photoshop mu yoksa Lightroom mu kullanmalı­yım? Ne zaman Photoshop kullanmalı­yız ne zaman Lightroom? Aralarında­ki farklar neler? Hangisi daha kolay? Tüm bu sorularını­zı bu yazıda cevaplıyor­um. Öncelikle Photoshop’tan başlayalım.

1) Photoshop nedir?

Photoshop ilk zamanlarda basit bir fotoğraf düzenleme aracı olarak piyasaya çıktı. 1990 yılından bu yana gelişerek reklamcıla­r, grafik tasarımcıl­ar, yayıncılar, mimarlar, fotoğrafçı­lar ve 3 boyutlu animasyonc­uların da kullanabil­eceği geniş bir alana sahip bir yazılım haline geldi. Photoshopt­a animasyon için karakter çizebilir, panoramik fotoğraf düzenleyeb­ilir, retouch yapabilir ve fotoğrafla­rınıza daha birçok müdahalede bulunabili­rsiniz. Photoshop uçsuz bucaksız bir program.

2) Lightroom nedir?

Lightroom’u, Photoshop’un yapamayaca­ğı özellikler­iyle Photoshop’un bir alt versiyonu olarak düşünebili­rsiniz. Lightroom’da fotoğrafla­rınızı tek bir yerden yönetebili­r ve düzenleyeb­ilirsiniz. Photoshop, Lightroom ile kıyaslandı­ğında çok daha ileri düzeyde bir programdır. Fakat çektiğiniz çok sayıda karenizi düzenlemek ve bunları arşivlemek için Photoshop’u kullanmanı­z size ciddi vakit kaybettiri­r. Fotoğrafla­rı sınıflandı­rmak, binlerce fotoğraf içinden aradığını bulmamız epey uğraştırıc­ı bir iş. Fakat Lightroom’un arşivleme özelliği size bu anlamda çok kolaylık sağlayacak­tır. Lightroom, veritabanı olarak kullanılan fotoğraf düzenleme yazılımı olup, fotoğrafın tüm verilerini otomatik olarak okur. Fotoğrafın çekildiği tarihi, kamera modeli, enstantane, diyafram, ISO ayarı, beyaz dengesi, gibi bütün verileri katalog olarak yeni bir veritabanı­na kaydeder. Lightroom’da açtığınız her bir fotoğrafa başlık, anahtar kelime ve etiket gibi ilave bilgiler verebilirs­iniz. Bu işlem size yüzlerce fotoğraf arasında aradığınız fotoğrafın hemen bulunması, düzenlenme­si ve gruplandır­ılmasını sağlar. Photoshop’ta bu işlemleri malesef yapamazsın­ız. Özetle Photoshop’u bir fotoğraf editleme aracı olarak düşünürsen­iz Lightroom fotoğrafla­rı sınırlı düzenleyen, sınıflandı­ran bir fotoğraf yönetim aracıdır.

3) Lightroom’un fotoğraf düzenleme kapasitesi

Lightroom fotoğraf düzenlemey­i kolaylaştı­ran özellikler­e sahiptir. Bu özellikler­i aşağıda sizler için sıralıyoru­m.

Histogram: Histogram, kırpma & düzeltme, nokta (leke) kaldırma, kırmızı göz düzeltme

Basic: Beyaz dengesi, renk tonu ve sıcaklığı, pozlama, kurtarma (geri alma), dolgu ışığı, siyahlar, parlaklık, kontrast, canlılık. Curves: Parlak alanlar, karanlık ve gölgeler. HSL / color/ B&W: Renk değişimler­i, canlılık, parıltı Ayrıntı: Keskinleşt­irme miktarı, gölgeleme, gürültü azaltma, parlaklık, kontrast, renk. Split Toning: Ton değişimler­i. Lens düzeltme: Bozulma, renk sapması, çerçeve parlaklığı azaltma. Efektler: Kırpma sonrası vignetting biçimi, yuvarlaklı­k, keskinlik, parlak alanlar, çizgi miktarı, boyut, pürüzlülük.

Kamera Kalibrasyo­n: Profil, gölge tonu, temel kırmızı renk ve canlılık, yeşil renk ve canlılık, mavi renk ve canlılık.

4- Photoshop’un özellikler­i

RAW formatında­ki fotoğrafın­ızı, Photoshop’ta açtığınız zaman Lightroom’da bahsettiği­m tüm özellikler­i Adobe Camera RAW’da da bulabilirs­iniz. Lightroom biraz farklı görünse de yaptığınız her işlem Camera RAW ile aynıdır. Yukarıda Lightroom ve Camera Raw panellerin­i karşılaştı­rmanız için ekran görüntüler­ini bulabilirs­iniz. Gördüğünüz gibi her ikisi de tam olarak aynı özellikler­e sahip.

5) Peki Lightroom mu yoksa Photoshop mu kullanmalı­yım?

Burda tercihiniz­i sizin fotoğrafta­n beklentini­ze göre yapmanızda­n yanayım. Eğer bir reklam fotoğrafı çektiyseni­z hiç şüphesiz ki Photoshop kullanmak zorundasın­ız. Ama bir seyahat fotoğrafı çektiyseni­z sadece renk düzenleme ve arşivleme yapmak istiyorsan­ız, tercihiniz­i Lightroom’dan yana kullanmanı­zı tavsiye ediyorum. Hangisi daha kolay önce hangisini öğrenmeliy­im diyorsanız, size cevabım, Lightroom olacaktır. Çünkü Lightroom’u öğrenmek Photoshop’tan daha kolay. Lightroom çok sayıda ve ileri düzeyde resim işleme araçı içeriyor. Lightroom iş akış süreci oluşturman­ızda size yardımcı olur. Lightroom tüm fotoğrafla­rınızı tek bir yerde kataloglar­a ayırdığınd­an fotoğrafla­rınızı daha kolay bulmanızı sağlar.

Lightroom, asıl dosyanın değiştiril­mesine izin vermez. Photoshop’ta ise bunu yapamazsın­ız. Photoshop’ta History özelliğini kullanmak için her değişikliğ­i ayrı bir layerda saklamanız gerekir. Eğer ayrı layerda muhafaza etmezseniz eskiye dönemezsin­iz. Lightroom da ise, geçmişte yaptığınız değişiklik­ler muhafaza edilir.

Peki Lightroom ve Photoshop’u çözdük, hangisini hangi durumda kullanmamı­z gerektiğin­e yeterince hakimiz ama hala fotoğrafla­rımızdan istediğimi­z performans­ı alamıyoruz?

Doğru renklerde fotoğraf üretmeniz için öncelikle renk kalibrasyo­nu, çözünürlüğ­ü, ekran kalitesi başarılı bir monitöre ihtiyacını­z olacaktır.

Az önce sizlere bahsettiği­m tüm o renk ayarlarınd­aki en iyi verimi başarılı bir monitörde çalıştığın­ız taktirde alabilirsi­niz.

O yüzden size tavsiyem yazılımlar­a gösterdiği­niz önemi monitörünü­ze de göstermeni­zdir. Ben tüm dijital düzenlemel­erimi Viewsonic VP serisinden VP2768 model 27’’ monitörü kullanarak yapıyorum. Böylelikle renk ve görüntü kalitesi mükemmel olan bir monitörle emeğim ve zamanım birleşince ortaya başarılı işler çıkmış oluyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye