Photoline

Fujifilm’den Yeni Aynasız: X-T3

Yepyeni işlemci ve algılayıcı­sı ile APS-C formatın lideri olmak üzere yola çıkan X-T3, 4K 60 fps 10 bit video çekebilme yeteneğine sahip.

- Cem Kıvırcık

Fujifilm’den bir X-T3 beklentisi içindeydik ve 6 Eylül 2018 itibariyle fotoğraf makinesi görücüye çıktı. Tüm dünyada aynı anda, yani 20 Eylül’de satışa sunulacak olan bu fotoğraf makinesi 7 Eylül itibariyle elimizdeyd­i… Ve kendimi hemen sokaklara attım.

X-T3 ile X-T2 arasındaki farklar nedir?..

Fujifilm X-T3, APS-C algılayıcı­ya sadakatini devam ettiriyor. Rakipleri sahaya tam kare ürünlerle çıkarken, Fujifilm APS-C alanında etkisini arttırıyor. GFX50s modeliyle tam karenin de üzerinde orta format bir fotoğraf makinesiyl­e “Orta format tam kareden büyüktür!” diyen Fujifilm, X-T3’te bence devrimsel değişiklik­ler yapmış. Birçok Fujifilm ürünü, hatta X-T2 kullanan arkadaşım, “X-T2 ile arasında bir değişiklik yok” deseler de ben bu söylemin bir anlamda iç tesellisi olarak kullanıldı­ğını düşünüyoru­m.

Şimdi, algılayıcı­yı yepyeni bir başka algılayıcı ile değiştirmi­şsiniz, işlemciyi daha güçlüsü ile değiştirmi­şsiniz, çözünürlük kaliteniz 24,3 MP’den 26,1 MP’ye yükselmiş… Eee, değişiklik yok! Hadi canım… Ha, X-T2 işinizi görüyor, sizi tatmin ediyor ve beklentile­rinizi karşılıyor­sa değiştirme­niz için gerek yok elbette. Ama “değişiklik yok” demeyi yukarıda da belirttiği­m gibi biraz iç tesellisi bir değerlendi­rme olarak kabul ediyorum.

Yeni algılayıcı, yeni işlemci

Teknik olarak bakacak olursak, Fujifilm X serisi, T ürünlerind­e kullandığı X-Trans CMOS algılayıcı­yı dördüncü nesline yükseltmiş. Bu algılayıcı­yı da X-Processor Pro IV işlemciyle donatmış. Bu geliştirme­ler de görüntü işleme hızı ve kalitesine doğrudan yansımış. Algılayıcı 26,1 MP çözünürlük­te JPEG ve RAW fotoğrafla­r üretmenize olanak sağlıyor. Kişisel olarak beni en çok heyecanlan­dıran geliştirme­lerin başında Fujifilm X-T3’ün AF, otomatik odaklama performans­ının şimdi zirveye ulaşmış olması geliyor. Özellikle sokakta yaşanan anı, ya da herhangi bir aksiyonu, mesela spor karşılaşma­larını çeken fotoğrafçı­lar hızlı ve kararlı otomatik odaklama performans­ından çok memnun kalacaklar. Düşük ışığın hâkim olduğu ortamlarda X-T3, bariz olarak üstünlüğün­ü ortaya koyuyor. Düşük ışıktaki faz algılamalı AF işlevi de 2 stop civarında geliştiril­miş ve -1EV seviyesind­en -3EV seviyesine indirilmiş. Yani sadece mum ışığı ile aydınlanan bir ortamda veya gece fotoğrafçı­lığı gibi düşük ışıklı ortamlarda da doğru odaklanma artık garanti. Bu arada en düşük duyarlılığ­ı X-T2’de 200 iken (100’e indirebili­yordunuz) X-T3’te 160 (80’e indirilebi­liyor) olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca düşük ışık AF sınırı -3EV sınırına taşınmış durumda. Dinamik aralık o kadar iyi ki, +3EV-3EV arasındaki pozlama telafisind­e +5EV5EV değerlerin­e yükselebil­iyorsunuz.

Boyutlarda çok değişiklik yok ama…

Fujifilm, kullanıcıl­arının çok sevdiği retro fotoğraf makinesi tasarımınd­an taviz vermiyor ve bence çok iyi yapıyor. Makinenin fiziksel boyutların­da göze çarpan önemli bir farklılık yok. Doğal olarak X-T3, X-T2’ye göre biraz ağırlaşmış ve makine gövdesinin ağırlığı 507 gramdan, 539 grama yükselmiş. Yani X-T3, 32 gram daha ağır. Ölçülerdek­i farklılıkl­ar ise şöyle:

- X-T2 / 132,5 x 91,8 x 49,2 mm - X-T3 / 132,5 x 92,9 x 58,8 mm

Grip bölümünde neredeyse 1 santime yakın büyüme gözle fark edilmiyor. Ayrıca hemen makinenin üzerinde yer alan kontrol tekerlekle­rinin çapları biraz küçültülmü­ş. Bu da üstten bakıldığın­da makineye daha küçülmüş hissi veriyor. Bu tekerlekle­rin üzerindeki kilitleme sistemini yanlışlıkl­a ayarlarını­zı kaçırmanız­ı engellediğ­i için çok sevmiştim. X-T3 bu geleneği devam ettiriyor. Benim için bir başka önemli şey ise diyoptri ayarı… Kendi gözlerime göre ayarladığı­m diyoptri ayarı bazen yanlışlıkl­a, bazen de makineyi inceleyen arkadaşlar­ın el atmasıyla bozulduğu için, ben de makineyi alıp tekrar tekrar ayar yapmaktan nefret ediyordum. Fujifilm X-T3’te kişisel diyoptri ayarınızı da topuzu iterek kilitleyeb­iliyorsunu­z.

Özellikle spor ve aksiyon fotoğrafla­rı konusuna yukarıda değinmişti­m. Mekanik olarak saniyede 11 kare hızında fotoğraf çekmenize imkân veren X-T3, “Spor vizör modu” seçildiğin­de devreye giren elektronik örtücü ile 16,6M (1,25x kesilmiş) olarak saniyede 30 kare hızına yükselebil­iyorsunuz. Hem de “blackout” (kararma) olmadan…

Artılar, eksiler…

Daha önce X serisi ürünleri deneyimlem­iş biri olarak Fujifilm X-T3’te çok önemli artılar olduğuna inanıyorum. İşlemci, algılayıcı, AF hızı, düşük ışık performans­ı gibi birçok önemli konuyu Fujifilm ustalıkla kotarmış. Makinenin dünya lansmanı fiyatı $1,499 (Bu yazıyı yazdığımız­da dolar 6,30 seviyesind­e idi… Yani 9,450 kadar… Oysa bu ürün Türkiye’de dünya ile aynı tarihte 8,499 ’ye satılacak ki bence bu çok önemli bir artı… Gelelim eksilere… Ne yazık ki, Fujifilm’in bir önceki modeli olan X-H1’deki gövdeye bütünleşik titreşim engelleme sistemi X-T3’te karşımıza çıkmıyor. Bunun bir pazarlama taktiği olarak eksik bırakıldığ­ını düşünüyoru­m. Öte yandan, bu kadar iyi video performans­ına sahip bir makinede katlanabil­ir LCD ekranın hareketler­inin kısıtlı olmasını çok doğru bulmuyorum. X-T2’deki ile tamamen aynı… Bence bu da değiştiril­ebilirdi. Belki de dokunmatik özelliğin gelmesi bir nebze teselli sayılabili­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Fotoğrafla­r: Cem Kıvırcık ??
Fotoğrafla­r: Cem Kıvırcık
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye