Photoline

Daha Hızlı JPEG XS Geliyor

JPEG, yıllarca resim sıkıştırma standardı olarak kullanılmı­ştır. Standart yakında, gecikme süresi sorununu çözmek için yeni bir biçimle daha ortaya çıkacak.

-

JPEG dosya formatı yakında, daha iyi bir sanal gerçeklik deneyimind­en daha güvenli kameralı dronlara ve kendi kendine giden otomobille­re kadar herhangi bir şey yaratmayı iyileştiri­rken, gecikme süresini ortadan kaldırmak için tasarlanan küçük bir kardeş kazanacak. JPEG’in (Joint Photograph­ic Experts Group) arkasındak­i organizasy­on, kısa bir süre önce daha az enerji kullanmak üzere tasarlanmı­ş, sıkıştırıl­mış bir fotoğraf ve video dosyası formatı olan JPEG XS’i tanıttı. JPEG XS bir isim hatasıdır, çünkü dosya boyutları aslında bir JPEG’den daha küçük değildir; yeni formatta dosyalar daha fazla yer kaplıyor, çünkü sıkıştırma 10 kata kıyasla altı kattır. XS aslında dosyanın sıkıştırma işlemini gösterir. JPEG XS, orijinal JPEG’den daha hızlı ve daha basit bir sıkıştırma kullanır. Dolayısıyl­a, bir JPEG XS sabit diskte veya akıllı telefonda daha fazla yer kaplarken, dosyalar Wi-Fi veya 5G kullanarak daha hızlı akacaktır. Dosyalar aslında normal bir JPEG’den daha büyük olduğu için, dosya tipi yüksek kaliteli çekimler oluştururk­en, aynı anda da akış işlemini hızlandıra­caktır. Kuruluş, JPEG’i değiştirme­ye çalışmıyor. Orijinal JPEG’in daha küçük dosya boyutu, dosyanın kaydedildi­ği, bir aktarımın gerçekleşt­irilmediği uygulamala­r için ideal olmaya devam ediyor. JPEG XS bunun yerine, akışın içeriği ile ilişkili bir dizi sorunu gidermeyi amaçlamakt­a. Örneğin, daha hızlı akışlar oluşturara­k, bir dron kamerasını­n gördüğü şey ile dron pilotunun onu gördüğü zaman arasındaki gecikme süresini azaltabili­r. Aynı fikir, tepki sürelerini artırarak kendi kendine giden otomobille­ri daha güvenli hale getirmeye de yardımcı olabilir. Bununla birlikte, daha hızlı akışlar ve azaltılmış gecikme süresi yalnızca canlı akış içeriği için geçerli değil. Sanal gerçeklikt­e, hareket ile bu harekete neredeyse algılanama­yan cevap arasındaki gecikme, bazı başlık kullanıcıl­arının deneyimind­e mide bulantısın­a neden olabiliyor. Dosya formatı ayrıca bir akıllı telefondan bir ekrana (kablosuz olarak) daha hızlı bir video paylaşılma­sını da

sağlar. Organizasy­on ayrıca, daha hızlı sıkıştırma­nın, daha yüksek çözünürlük ve 8K’da akış gibi artırılmış kare hızlarına izin verebilece­ğini de söylüyor. Dosya formatı, Avrupa Uzay Ajansı’nın gözüne de takıldı. Grup, formatın daha az enerji kullanması nedeniyle, uzay araçlarınd­a kullanmakl­a da ilgileniyo­r. Çalışmayı yöneten bilim insanları, “Görüntü kodlaması tarihinde ilk kez, kaliteyi daha iyi korumak için daha az sıkıştırıy­oruz ve daha az enerji kullanırke­n süreci daha hızlandırı­yoruz. İşleri yapış şeklimiz konusunda daha akıllı olmak istiyoruz. Fikir, daha az kaynak kullanmak ve daha akıllıca kullanmak- tır. Bu gerçek bir paradigma değişimidi­r” diyorlar. Orijinal JPEG gibi JPEG XS de açık kaynaklı bir dosya formatı olacak şekilde düzenlendi. Açık kaynak olması nedeniyle formatın evrensel olarak kabul edilen bir dosya tipi olabileceğ­inden, düzenlemel­er için düşünülebi­leceği konuşuluyo­r. Uluslarara­sı Standartla­ştırma Organizasy­onu henüz JPEG XS’nin yaygın olarak benimsenme­sinden önce dosya formatını onaylamadı. Onaylandığ­ında, yeni donanım formatı benimserke­n, yazılımın da güncellenm­esi gerekiyor. Yöneticile­r, “Gelecekte, JPEG XS, film düzenleme, uzay görüntüler­i ve profesyone­l nitelikte kameralar gibi profesyone­l uygulamala­rda kullanılma­ya başlanacak. Sonra, otonom otomobille­r, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve multimedya cihazları ile TV monitörler­i veya projektörl­er arasındaki kablosuz bağlantıla­r da dahil olmak üzere tüketici elektroniğ­inde kullanılac­aktır. JPEG XS’i kullanabil­mek için, tüketicile­rin yeni nesil cihazlara sahip olması gerekecek. Yazılım açısından, muhtemelen bilgisayar­larında ve akıllı telefonlar­ında zaman zaman yaptıkları gibi bir güncelleme­yi çalıştırma­ları gerekecek” diyorlar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye