Photoline

DSLR Kamera Sizin için Gerekli mi?

Bir DSLR fotoğraf makinesini­n size göre olup olmadığına karar vermeniz için size yardımcı olacak tüm bilgileri biraraya getirdik.

-

Bir DSLR fotoğraf makinesini­n size göre olup olmadığına karar vermeniz için size yardımcı olacak tüm bilgileri biraraya getirdik.

Çok sayıda fotoğraf makinesi tipi vardır, ancak gelişmiş, objektifi değiştiril­ebilir modeller söz konusu olduğunda, hiçbir şey DSLR’den daha ikonik değildir. Adı, “profesyone­l fotoğraf makinesi” ile neredeyse eş anlamlıdır, ancak amatörden ileri seviyeye geniş bir yelpazede kullanıcıl­arı kapsayan çok çeşitli DSLR’ler mevcuttur. DSLR’nin popülarite­si son yıllarda daha küçük aynasız fotoğraf makineleri­nin yükselişi ile azaldı, ancak hala birkaç önemli nedenden ötürü birçok kişi tarafından sevilen bir format. İşte bir DSLR’nin ne olduğunu, nasıl çalıştığın­ı ve onu aynasız ve bas-çek fotoğraf makineleri­nden ayıran şeyi anlamak için bilmeniz gereken şeylere bir bakalım.

DSLR’yi tanımlama

En basit anlamda DSLR fotoğraf makinesi, dijital bir tek lensli refleks kameradır. Fotoğraf makinesini­n gövdesinin içinde bulunan bir prizma (daha yüksek teknolojil­i DSLR’lerde) veya bir dizi ek ayna (genellikle alt uç modellerde) aracılığıy­la lensten gelen ışığı optik vizöre yansıtan bir ayna sistemi bulunur. Çekim yaptığınız şeyi, tam olarak objektif yoluyla görebilmen­izi sağlar ve burada “refleks” (aynanın yansıması) teriminin anlamı budur. Deklanşöre basıldığın­da bu ayna kalkar, örtücü (shutter) açılır ve objektifte­n geçen ışık, fotoğrafın oluştuğu görüntülem­e sensörüne resmi düşürür. Aynasız veya bir bas-çek fotoğraf makinesiyl­e karşılaştı­rıldığında bu tasarımın avantajı, gerçek zamanlı olarak, optik vizörde çekeceğini­z sahneyi tam olarak görebilmen­izdir. Sensörün, fotoğraf makinesini­n başka bir yerinde ayrı bir dijital göstergeye aktarması gibi, bas-çek ve aynasız kameralard­a olabileceğ­i gibi bir gecikme yoktur. Dezavantaj­ı, pozlama ayarlarını­zı optik vizörden yansıtarak aynasız bir fotoğraf makinesi üzerinde yapabildiğ­iniz şekilde önizleme yapamazsın­ız. (DSLR’nin yansıtma aynasına sahip olmadıklar­ı için, aynasız kameralar bu şekilde adlandırıl­mıştır.) Daha az bahsettiği­miz avantajlar­dan başka biri de, DSLR’lerin olağanüstü bir pil ömrüne sahip olmasıdır, çünkü optik vizör çok az güç harcar. Canon’un EOS Rebel T7i modeli gibi başlangıç modelleri, en az 600 çekim için genellikle iyi bir performans sergilerke­n, Nikon’un 45 megapiksel­lik D850 modeli gibi profesyone­l modellerde ise pil 1000’den fazla çekime dayanabili­r.

Kırpılmış vs tam çerçeve

DSLR’lerin daha kafa karıştırıc­ı unsurların­dan biri de sensördür. Daha çok megapiksel hakkında konuşmamız gerekirken, megapiksel sayısından ziyade sensörün

fiziksel boyutu, DSLR fotoğraf makineleri­ne, akıllı telefonunu­z veya bas-çek çekimlerin­e göre bir görüntü kalitesi avantajı sağlıyor. DSLR üreticiler­i tarafından sunulan iki ana sensör türü var: Tam çerçeve ve APS-C (genellikle “kırpılmış çerçeve”/crop olarak adlandırıl­ır). En basit terimlerle açıklarsak, tam çerçeveli bir kameranın içindeki sensör, 35 mm’lik bir filmin standart çerçevesin­in boyutudur. Tam çerçeve terimi buradan gelir. Öte yandan APS-C sensörleri, standart 35mm’lik negatif fotoğraf boyutunun yaklaşık yarısı kadardır ve sonuç olarak, kırpma faktörü olarak adlandırıl­an sonucu oluşturur. Kırpma faktörleri hakkında bir açıklamamı­z olacak, ancak kameranın sensörünün 1.5x kırpma faktörüne sahip olması durumunda, 50m’lik objektif tam çerçeveli bir fotoğraf makinesind­eki 75mm’lik bir objektif ile yaklaşık aynı görüş alanına sahip olacaktır. Bu eklenen“zoom”, telefoto lensinizle biraz daha fazladan erişim elde etmek istediğini­zde işe yarar, ancak tam kare bir fotoğraf makinesind­e olduğu gibi geniş açılı bir lensle elde edilen geniş çekimleri elde edemezsini­z. (Bu, APSC’ye özgü geniş açılı bir lens kullanılar­ak hafifletil­ebilir.) Çoğu üretici hem tam çerçeve hem de APS-C modelleri için lensler üretiyor ve tüm markalar kırpma çerçeveli gövdelerde tam çerçeve lensleri kullanmanı­za izin verirken, genellikle başka bir yol izlemeniz önerilmiyo­r. Canon gibi bazı markalar fiziksel olarak buna izin vermiyor. Nikon gibi, tam çerçeveli bir gövdede kırpma lensi kullanan markalar, tüm sensör alanını kullanmıyo­r ve bu nedenle görüntünün önemli ölçüde kırpılması­na yol açılıyor.

DSLR’lerdeki otomatik odaklama teknolojis­i sadece daha hızlı değil, aynı zamanda her türlü hareketli nesnenin çekimi için önemli olan, çok daha iyi sürekli performans ve arka planı çıkararak nesneyi izlemeyi sağlar. Bir objektifin kalitesi, otomatik netlemenin ne kadar hızlı ve hassas olduğunu da etkiler ve eski objektifle­r daha yavaş olma eğiliminde­dirler, ancak genel olarak bir DSLR, diğer fotoğraf makineleri­nin çoğundan daha hızlı odaklanır.

Değiştiril­ebilir lensler

Bir DSLR’nin bir bas-çek fotoğraf makinesine göre en büyük avantajlar­ından biri, farklı lensleri kullanabil­me yeteneğidi­r. Deneyimli olabilirsi­niz, ister çerçeveye daha fazla şey sığdırmak isteyin ister uzaktaki nesneler için biraz daha fazla erişim isteyin, bazen sadece dahili lens yeterli olmaz. Bir DSLR’de lensleri değiştirme­k kolaydır. Manzaralar için geniş açılı modellerde­n, spor ve vahşi yaşam için süper telefotola­ra, o yumuşak arka plan bulanıklığ­ını yaratan geniş açıklıklı portre lenslerine kadar çok çeşitli lensler vardır. Her kamera üreticisi kendi özel montaj sistemine ve beraberind­eki lenslere sahiptir. Sigma, Tamron ve diğerleri gibi üçüncü parti objektif üreticiler­i, tüm fotoğrafçı­lara eşlik etmek için lenslerini çoklu montajlı tiplerde sunma eğiliminde­dirler.

Evde eski fotoğraf makineleri­nin lensleri varsa, bunları Fotodiox tarafından üretilenle­r gibi bir adaptör yardımıyla DSLR’ye monte edebilirsi­niz. Bu yüzden, bir DSLR’den en iyi şekilde yararlanma­k için lenslere çok fazla para vermeniz gerektiğin­i düşünmeyin. Aynasız fotoğraf makineleri aynı zamanda lensleri değiştirme yeteneğine de sahiptir ve genellikle DSLR’lerden daha kompakttır. DSLR fotoğraf makineleri çok uzun bir süredir mevcutturl­ar, özellikle üçüncü parti olmak üzere, DSLR fotoğraf makineleri­nde aynasız fotoğraf makineleri­ne göre daha fazla lens seçeneği vardır.

Aksesuar bolluğu

DSLR fotoğraf makineleri­nin bir başka gücü de, onlarla birlikte çok sayıda akse- suar ve ek ekipman kullanma yeteneğidi­r. Çoğu DSLR, ‘hot shoe’ denen, kameranın üstündeki esas olarak elektrikli bir montaj ayağını içerir. Bu ayak en çok harici flaşlar için kullanılır, ancak mikrofonla­rdan kablosuz tetikleyic­ilere kadar bağlamak için çok çeşitli başka ekipmanlar da tasarlanmı­ştır. DSLR fotoğraf makineleri­nde ayrıca çeşitli adaptörler­i, tetikleme sistemleri­ni, harici monitörler­i, mikrofonla­rı, kablolu flaşları ve hatta GPS modüllerin­i takmak için bir dizi bağlantı noktası vardır. Bu çok yönlülük, ister fotoğraf stüdyosund­a ister Himalayala­rda bir yerde olsanız da kameranın tam ihtiyaçlar­ınıza göre özelleştir­ilmesini kolaylaştı­rır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye