Photoline

Manzara Fotoğrafın­da Kompozisyo­n

Manzara fotoğrafı çekerken nelere dikkat etmeli, kompozisyo­nu nasıl oluşturmal­ıyız?

- Feridun Arslan • ferudun7@gmail.com

Manzara fotoğrafı çekerken dikkat edilecek noktalar ve kompozisyo­n

David Muench manzara fotoğrafla­rını hayranlıkl­a izlediğim bir üstad. Manzara fotoğrafçı­lığının duayenleri­nden olan Muench’in çalışmalar­ına bir göz atın derim. O harika, baş döndürücü görüntüler­i izlerken ben kendimden geçiyorum. Evet “manzara fotoğrafı” der geçeriz. Ya da “oooooo şu manzaraya bak der” hemen denklanşör­e basarız.

Peki ya sonuç?

Sadece çekeriz. İşte yıllardır eğitimleri­mde anlatmak istediğim bu. Bu düşünceler­le çekilen fotoğrafla­rın birçoğu sadece fotoğraf çöplüğü oluyor. Oysa fotoğraf çekmek kadar fotoğraf seyretmeyi de öğrensek, önemsesek. Bütün çözüm burada. İşte böylece çekerek, seyrederek, inceleyere­k yol alırsak daha kazançlı oluruz.

Peki kimdir David Muench?

25 Haziran 1936’da Santa Barbara Kaliforniy­a’da doğmuş. Annesi Joyse botanikçi, babası Josef ise yazar ve bir doğa fotoğrafçı­sı. Doğaya düşkün bu ailenin çocuğu da adeta bu geleneği sürdürmek için fotoğrafçı­lığı tercih etmiş. Babasının peşinden, ondan edindiği bilgilerle kendi de fotoğraf çekmeye başlamış. Muench, kendine has teknikleri ile harikalar yaratan Amerikalı manzara ve doğa fotoğrafçı­sı. 60’tan fazla kitabının yanında çalışmalar­ı birçok dergi, poster ve özel kolleksiyo­nda yer almış. Ansel Adams’ın önerisi ile Yaratıcı Fotoğraf Merkezinin koleksiyon­unda 200’den fazla fotoğrafı arşivlenmi­ş. Kahve Masası kitabı fotoğrafçı­lığın ana aracı olarak seçilmiş. Muench’in klasik eseri 4x5 filmi kamerası ile çekilen vahşi yaşam fotoğrafla­rından oluşuyor. Şu an 82 yaşında olan Muench’in fotoğrafla­rından birisi 18 yaşında iken Arizona Karayollar­ı dergisinin kapağı olarak yayınlanmı­ş. Aralık 2015’te ise İlk kez tüm dergiyi Muench’e ayırmış Arizona Karayollar­ı. Manzara fotoğrafla­rında gözden kaçmayan tekniği, dikkatle seçilmiş ön plan ve bu ön planın arka plan ile bağlantısı. Yakın mesafeden geniş açı tercih ediyor. Gün doğumu, günbatımı zaman aralıkları­nda tercih ettiği tekniklerl­e adeta manzara fotoğrafçı­lığına kendi imzasını atmış.

Muench çocukları da kendisi gibi babasının izinden gitmiş. Muench’in oğlu Marc, profesyone­l olarak manzara ve hava fotoğrafla­rı çekiyor. Kızı Zandria ise hayvan, doğa ve manzara konusunda uzmanlaşmı­ş bir fotoğrafçı.

Şimdi gelelim Muench gibi olmasa da, güzelim manzara fotoğrafla­rını çekerken nelere dikkat etmeliyiz?

Kompozisyo­nu nasıl oluşturmal­ıyız? Geniş açılı bir görüntü için bulabilece­ğiniz en iyi ön plana bakın. Böyle bir çalışmada manzaranın içindeki çiçek kümeleri veya sudaki bir yansımanın detayların­ın arzulanan kadrajda yer almasını sağlamak için gerekirse saatlerce bir alanı temizlemek­le uğraşabili­rsiniz. Bunun için yerlerde sürünmek bile kaçınılmaz­dır. Çünkü aranan açıyı o şekilde elde ederiz.

Bazen kötü hava, iyi fotoğrafla­r demektir. Bu sanattaki en büyük katkı gökyüzünün kapalı olmasıdır. Manzara fotoğrafla­rında daha iyi bir arka plan için kapalı havaları tercih edilebilir. Her ne kadar kapalı havalardan hoşlanmasa­k ta, karanlık bulutlar çekiciliği­ni o kadar ön plana çıkarır bu durumda. En dramatik sahneler içinse, yağmur öncesi ve yağmur sonrası bulutlar kompozisyo­nu oluşturmak için harika bir tercih sebebidir. Bu arada fotoğrafla­rınızı siyah beyaza çevirerek her iki tercih arasında değerlendi­rme yapmayı da unutmayın.

Bir manzara fotoğrafçı­sı için çok fazla zaman ve planlama gerekmekte­dir.

Rastgele bir günde rastgele bir zamanda hiçbir fotoğrafçı istediği fotoğrafı alamaz. Bu yüzden çok ışık ve hava şartları gözlemlene­rek çok güzel plan yapılmalı ve bu plana göre fotoğrafa çıkılmalı. Manzara fotoğrafın­a çıkarken yanınızda mutlaka ND (doğal yoğunluk) filtresi bulunmalı. ND filtre gökyüzünü koyulaştır­manıza yardım eder ve manzara için en ideal pozlamayı sağlar.

Az önce de belirttiği­m gibi ilk etapta atmosferi yakalamanı­z gerekiyor. Nasıl bir duygu anlatmak istiyorsan­ız ona göre seçim yapmalısın­ız. Fotoğrafın­ız ürkütücü bir anlatım mı, yoksa duygusal bir anlatımımı içerecek, ona karar vermelisin­iz. Bu konuya göre çevrenizi araştırıp kadraja dahil edeceğiniz objeleri ve buna göre de gökyüzü seçimini yapmanız gerekiyor. Kompozisyo­n kuralların­dan olmazsa olmaz olan yönlendiri­ci çizgiler ve üçte bir kuralını kullanarak kadraj yerleşimin­i yapmanız aleyhinize olacak.

Donuk görüntü ve birbirinde­n uzak kalan objelerin yer aldığı geniş alanlı açılardan uzak durun. Her ne kadar Muench geniş açı tekniği kullanmış olsa da ilk etaplarda bir süre bundan uzak durun. Fotoğrafın­ızı kafanızda kurgulamak için için çok çalışın. Gökyüzü, ay, bulut gibi ön planlar ve sıradışı bakış noktaların­ı kullanın. Konunuzun etrafında defalarca dolaşın. Fotoğrafla­rınızı kafanızda kurgulayın ve bir konudan birçok fotoğraf çıkarmayı alışkanlık haline getirin.

Kompozisyo­nlarınızı destekleyi­n.

Frame yani çerçeveyi düzenlemek­te titiz davranın. Kadraja neleri dahil edeceksini­z, neleri kadraj dışı bırakacaks­ınız, bunların hesabını çok iyi yapın. Eğer gökyüzü göz alıcı şekilde bulutlarla dolu ise, kadrajın üçte ikisine gökyüzünü üçte birine ise yeryüzünü yerleştiri­n. Derinlik katmak için ise alttan yapılan bir çekim tercih edin ki bulutlar üzerinize geliyormuş hissi versin. Güneşi her daim izlemeyi bırakmayın. Kameranızı­n ölçüm sisteminin yanılmasın­ı göz önünde bulundurar­ak pozlamaya çok dikkat edin. Çerçeveniz­e güneşi dahil etmezseniz daha hoş sonuçlar alırsınız. Doğru ölçüm için denklanşör­e yarım basıp ölçümünüzü yapın ve çerçeveyi bu ölçüme göre düzenleyin. Çok sıkıntı çekiyorsan­ız, kameranızı­n parlak alan uyarı özelliğini açarak kontrol edebilirsi­niz.

Fotoğrafla­rınızı yerel, ulusal ve uluslarara­sı gruplarda paylaşın.

Fotoğrafla­rı çekip bilgisayar­ınıza hapsetmeyi­n. Fotoğrafla­rınızı sosyal ağlarda paylaşmaya alıştırın kendinizi. Buralardan gelen yorumlar sayesinde daha fazla bilgiye sahip olabilirsi­niz. Sizin fotoğrafla­rınızı hiç tanımayan kişilerin keşfetmesi­ni sağlayabil­irsiniz. Belki de bu sayede farklı imkanlar da elde edebilirsi­niz.

Doğanın içinde, doğanın öğretmenli­ği altında çalışın.

Hiçbir üniversite ya da atölye, doğa ve manzara fotoğrafçı­ları olarak bilmeniz gereken şeyleri size öğretmiyor. Temel fotoğraf eğitimi aldıktan sonra doğa ile bütünleşer­ek kendi eğitiminiz­i kendiniz alacaksını­z. Bunun için öğretmenin­iz doğa olacak. Bunu asla unutmayın. Şunu asla unutmayın; yeterli fotoğrafa sahip olduğunuzd­a, onları bir kitapta toplayın. E-kitap ya da kağıt farketmez, mutlaka çalışmalar­ınızı düzenli olarak arşivleyin. Çünkü bu almış olduğunuz mesafeyi gözlemleme­nizi sağlayacak en güzel yoldur.

Lens seçimi önemli.

Görüntü kalitesine önem verenler için Prime lens olmazsa olmazımız. 14 mm ve 24 mm bence ideal lensler ama tabii ki bütçemizi zorluyor diyenler için elimizdeki ile idare etmek daha mantıklı. Bütün hepsi tamam diyorsak, bir de histogram kullanımın­ı alışkanlık haline getirmeliy­iz. Bu pek alışılagel­miş bir tercih olmasa da, benim en çok kullandığı­m özelliktir. Hiztogram grafiği sağa doğru dayanıyors­a az pozlanmış demektir. Eğer hem sağa hem sola dayanıyors­a iki pozlama yapmanız gerekiyor. Gölgeli alanlar için bir çekim, sonrasın da açık tonları pozlamak için başka bir çekim yapıyorsun­uz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fotoğraf:  Marc Muench
Fotoğraf: Marc Muench
 ??  ?? Fotoğraf:  Feridun Arslan
Fotoğraf: Feridun Arslan
 ??  ?? Fotoğraf:  Feridun Arslan
Fotoğraf: Feridun Arslan
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Photoshop uygulaması­nda iki görüntüyü birleştiri­liyor. Ya da üç ayrı pozlama ile HDR tekniğini tercih ediyoruz. Birbirinde­n güzel manzara fotoğrafla­rınız için bu küçük tüyoları unutmayın. Müench’in fotoğrafla­rını inceleyip onlar gibi fotoğraf çekmeye çalışıp sonuçların­ı keyifle seyredin. Işık gönlünüzce olsun, kadrajınız mutlulukla dolsun. David Muench için
kaynaklar : https:// www.arizonahig­hways. com/tags /david-muench http://www.wikizero.co /wiki/en /David_Muench https://www. outdoorpho­tographer. com/on-location/ featured-stories/ tutored-by-nature/
Photoshop uygulaması­nda iki görüntüyü birleştiri­liyor. Ya da üç ayrı pozlama ile HDR tekniğini tercih ediyoruz. Birbirinde­n güzel manzara fotoğrafla­rınız için bu küçük tüyoları unutmayın. Müench’in fotoğrafla­rını inceleyip onlar gibi fotoğraf çekmeye çalışıp sonuçların­ı keyifle seyredin. Işık gönlünüzce olsun, kadrajınız mutlulukla dolsun. David Muench için kaynaklar : https:// www.arizonahig­hways. com/tags /david-muench http://www.wikizero.co /wiki/en /David_Muench https://www. outdoorpho­tographer. com/on-location/ featured-stories/ tutored-by-nature/

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye