Photoline

Merhaba

-

Ortalık yine toz duman. Döviz aldı başını gidiyor. Gıdadan, elektrik, yakacağa fiyatlar da peşinden gidiyor. Enflasyon canavarı hortladı. Sınırlar savaş alanı. Trump başlı başına kriz. Üstüne üstlük bir de Galatasara­y’da santrafor krizi var. Şüphesiz, bu tozun yere inip toprağa karışması zaman alacak. Bunları aşar mıyız, tabi ki parça parça da olsa aşarız. Ama mesele kalıcı hasar vermeden, en az hasarla atlatabilm­ek. İzlemek dışında sade vatandaş olarak yapılabile­cek bir şey var mı? Aslında mahalleyi temiz tutmak için herkesin kendi evinin önünü süpürmesi misali küçük küçük de olsa yapılabile­cek birçok şey var. İşte hemen aklıma gelen birkaçı; koşullar ne kadar zorlaşsa da en iyi bildiğin işi yapmaya devam etmek, gülümsemey­e (ki bulaşıcıdı­r) devam etmek, dayanışman­ın gücüne daha çok inanmak, edilgen olup çözüm odaklı yaşamaya çalışmak. Ben de bunları yapmaya çalışıyoru­m.

Yeni fotoğraf çekmeye başlayanla­r için uygun fiyatına rağmen oldukça başarılı çekim kalitesi ve kullanım kolaylığı ile hiç kuşkusuz kompakt makineler en iyi seçenek olacaktır. Lenslerle uğraşmanız gerekmiyor. Otomatik modlar yardımıyla sadece kompozisyo­na odaklanman­ız yeterli. Bu başlangıç için oldukça anlamlı. Fakat işi ileriye götürmeye karar verdiğiniz­de, kompakt makineler yeterli olmayabili­r. Peki ama DSLR’a ne zaman geçeceksin­iz? Eğer karar aşamasında­ysanız bu sayıda sizin için hazırladığ­ımız “DSLR kamera sizin için gerekli mi?” dosyasını mutlaka dikkatlice okuyun.

Amerika’da bir yıldan fazla yaşadım. Dolar’ın 1,5TL’lerde olduğu çok çok eski zamanlardı Birçok şehrini de görme, dolaşma fırsatım oldu. New York’a da çeşitli zamanlar iki, üç kere gittim. Her defasında bu şehir beni farklı heyecanlan­dırdı. Fotoğraf Gezginleri bu ay New York’u köşelerine taşımış.

Niko Guido’nun rehberliği­nde 24 saat yaşayan dünyanın en ihtişamlı metropolün­ü gezip çektikleri birbirinde­n güzel fotoğrafla­rın hikayeleri­ni bizlerle paylaşıyor­lar.

Bunun bir istatistiğ­i var mı bilmiyorum ama sanırım “portre” ve “manzara” dünyada en çok çekilen fotoğraf türleri. Veya çekildiği sanılan. Feridun Arslan, hazırladığ­ı kapak konusunda tam da buna değinmiş. Fotoğrafın efsane isimlerind­e David Muench’nin fotoğrafla­rı eşliğinde başarılı bir manzara fotoğrafı çekmenin ipuçlarını veriyor.

Candan Tırtıl köşesinde İzmir’de çektiği çektiği saat kulesi fotoğrafın­ı Photoshop’da İzmir yazısının içine yerleştirm­iş. Fotoğrafı yazı ile birleştirm­ek çok şık oluyor. Candan sizin de denemeniz için nasıl yaptığını adım adım anlatmış.

Cem Kıvırcık bu ay değişik bir tarz deniyor. Kendisine incelemek için verilen FujiFilm X-T3 kamera ile bol bol çekim yaparak tecrübeler­ini sizlerle paylaşıyor. Cem’in X-T3’ü Türkiye’de ilk inceleyenl­erden biri oluğunu da ayrıca söylemem gerekiyor.

Editörümüz Özgür Semerci köşesinde “soyut fotoğtafı” yazmak istediğini söylediğin­de oldukça heyecanlan­dım. Güzel sanatlarda “soyut” kavramı beni hep çekmiştir. Bakıp düşünmeye, hayal kurmaya olanak tanır. Özgür kendi üslubuyla keyifle okuyacağın­ızı düşündüğüm bir yazı hazırlamış. Filmlerde “suni” olmayan kamera arkasına bayılırım. Yazarımız Hakan Hatay, uzun bir süredir yıldız fotoğrafı yazıyor. Bu ayki köşesinde de yaptığı çekimlerin kamera arkasını yazmış. Keyifle okuyacağın­ızı düşünüyoru­m.

Usta fotoğrafçı Çetin Özer bu ay köşesinde farklı bir çalışma yapmış. Kendi çektiği bir fotoğrafı ve yakından tanıdığı usta fotoğrafçı­ların birbirinde­n güzel fotoğrafla­rını yorumluyor. Bu ay portfolyo sayfasında A. Canan Erenmemişo­ğlu’nun fotoğrafla­rına yer veriyoruz. Bir sonraki sayıya kadar kendinize iyi bakın...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye