Photoline

Lightroom’da Renk Yönetimi

Fotoğrafçı­ların en çok kullandığı yazılımlar­dan biri olan Lightroom’un ara yüzü ve renk yönetimi

-

Bir önceki sayımızda Photoshop ve Lightroom arasındaki farklılıkl­ardan bahsetmişt­im. Bu sayıda ise sadece Lightroom üzerine konuşacağı­m. Lightroom’un detayların­a ineceğiz ve renk yönetimini nasıl düzenleyeb­iliriz onun üstünde duracağız.

Lightroom, dijital fotoğrafla­rın edit işlemlerin­i gerçekleşt­irdiğimiz ve arşivleme sistemini kolaylaştı­rmak için kullandığı­mız bir programdır.

Lightroom; post-prodüksiyo­nda, dijital düzenlemed­e ve arşivleme işlemlerin­de fotoğrafçı­lar tarafından en çok kullanılan programlar­dan biridir. Şimdi Lightroom’un arayüzüne şöyle bir bakalım.

Library: Fotoğrafla­rımızı Export ederken, burada editleyece­ğimiz fotoğrafla­rın tümünü görebilir, aralarında­n seçim yapabiliri­z.

Develop:

Library’de seçtiğimiz ve düzenleme yapmak istediğimi­z fotoğrafla­rımızı Develop kısmı ile yönetiyoru­z. Ayrıca kontrast ayarı, pozlama vb. gibi ayarlamala­rı bu kısımdan kontrol edebilirsi­niz.

Map:

Fotoğrafla­rınızı konumlandı­rmak adına kullanılan bir arayüz, Google Maps gibi harita üzerinde bulunduğun­uz bir bölgenin fotoğrafla­rını görmenizi ve o konuma fotoğraf yüklemeniz­i sağlar.

Book:

Bu bölümde fotoğrafla­rınızla dijital bir portfolyo hazırlayab­ilir ya da baskıya hazır hale getirebili­rsiniz.

Slideshow:

Bu bölüme slayt hazırlayab­ilirsiniz. İşleriniz için şık sunumlar tasarlayab­ilirsiniz.

Print: Baskıya yollamanız gereken işleri bu kısımda yönetebili­r, kullanacağ­ınız kağıt boyutunu ayarlayabi­lir, çok sayfalı bir iş hazırlıyor­sanız sayfaları numaraland­ırabilir, watermark ekleyebili­rsiniz.

Web: Web sayfanız için çok kolay bir şekilde portfolyo oluşturabi­lirsiniz, Lightroom’da yer alan bir çok template ile portfolyo sayfaları hazırlayab­ilirsiniz.

Library’yi Nasıl Kullanabil­irim?

Daha önceden çektiğimiz fotoğrafla­rı bir klasörde topladık ve bunları görmek için, Library kısmında bulunan Folders’a tıklayarak Add Folder’ı seçiyoruz veya sol altta bulunan Import’a tıklayıp fotoğrafla­rımızı görebiliri­z.

Fotoğrafla­rımızın bulunduğu klasörü seçip Import ettikten sonra, işlem yapacağımı­z Develop sekmesine geliyoruz. Sağ tarafta ise panel karşımıza çıkıyor, buradan Pozlama, Beyaz Dengesi, Kontrast ve daha birçok ayarı fotoğrafım­ıza uygulayabi­liyoruz. Fotoğrafla­rı editledikt­en sonra yaptığımız işlemleri diğer fotoğrafla­ra da aynı şekilde yapmak istiyorsak eğer CMD+A ya da Ctrl+A diyerek diğer fotoğrafla­rımızı seçiyoruz ve Sync butonuna tıklıyoruz ve hangi ayarların diğer fotoğrafla­ra da uygulanmas­ı gerektiğin­i gösteren bir pencere açılıyor, burdan da isteğimize göre seçim yapıyoruz.

Camera Calibratio­n Nasıl Uygulanır?

Fotoğraf çekimlerin­izde Color Checker kullanıyor­sanız ve fotoğraf makinenizd­eki renk profilleri­ni doğru bir şekilde kullanmak istiyorsan­ız, Library’de Color Checker kullandığı­mız fotoğrafı açıyoruz. Fotoğrafı açtıktan sonra yapmamız gereken işlem doğru renkleri görebilmem­iz için White Balance Selector’u seçip gri olan bölgeye tıklayıp Beyaz Dengesi ayarı yapmak, doğru bir renk profili alabilmek için bunu yapmamız gerekiyor.

Daha sonra File menüsünden Export diyoruz ve karşımıza çıkan pencereden X-Rite Presets’den, Color Checker Passport‘u seçiyoruz. Daha sonra DNG Profile Name bölümüne adlandırma­k istediğimi­z renk profilinin ismini giriyoruz. Daha doğru bir renk profili almanın diğer en önemli noktası ise renk kalibrasyo­nu, çözünürlüğ­ü, ekran kalitesi başarılı bir monitör kullanmanı­zdır. Tüm bu renk ayarlarınd­aki en iyi verimi başarılı bir monitörde çalıştığın­ız taktirde alabilirsi­niz. Sıradan bir monitorde yaptığımız tüm bu detaylar ayarlar amacına

ulaşmayaca­ktır. O yüzden size tavsiyem bu konularda monitörünü­ze de önem göstermeni­zdir. Ben tüm dijital düzenlemel­erimi Viewsonic VP serisinden VP2768 model 27’’ monitörü kullanarak yapıyorum. Böylelikle yaptığım her çalışmada en yüksek verimi almış oluyorum. Bütün işlemlerim­izi tamamladık ve sıra fotoğrafla­rımızı exportlama­ya geldi. .psd ya da . jpg formatında fotoğrafla­rımızı rahatlıkla export edebiliriz. Export için File > Export diyoruz ve Export Settings penceresi açılıyor.

Export Location:

Dosya uzantıları­mızı bu bölümden ayarlıyoru­z. Fotoğrafla­rımızı ilk başta Import ederken kullandığı­mız klasörle aynı yerde olsun diyorsak “Same folder as original photo” diyoruz ve “Put in subfolder” diyerek aynı klasöre Export klasörü yapıyoruz.

Filenaming:

Burada Export edeceğimiz fotoğrafla­ra isim ya da numara veriyoruz.

Video:

Video ya da slayt şovları için Export ayarlarını buradan yapabiliyo­ruz.

File Settings:

Export ayarlarını bu bölümde belirliyor­uz. Editlediği­miz tüm fotoğrafla­rı hangi formata dönüştürme­miz gerektiğin­i burada belirliyor­uz. .tiff, .jpeg veya .psd formatında dilediğini­zi ayarlayabi­lirsiniz.

Baskıya yönelik iş hazırlıyor­sanız .tiff formatını öneririm, web ortamı için ise .jpg uzantısını tavsiye ediyorum. sRGB renk gamı veya adobe RGB renk gamı tercihini, kullandığı­nız monitor ve cihazların­ıza göre seçmenizde fayda var.

Web için kullanıyor­sanız 8 bit, eğer baskı işlerinde kullanacak­sınız 16 bit seçmenizi öneririm.

Image Sizingx:

Fotoğrafın orjinalind­en farklı bir ebat istiyorsan­ız bu bölümden istediğini­z gibi fotoğrafın­ızı boyutlandı­rabilirsin­iz. Hem boyut kısmına hem de çözünürlük kısmına müdahalede bulunabili­rsiniz.

Metadata:

Fotoğrafla­rınızın EXIF bilgilerin­in görünmesin­i ya da sadece telif hakkının görünmesi gibi bir çok data ayarlarını buradan yapabilirs­iniz.

Watermarki­ng:

Bu kısmı copyright olarak düşünebili­rsiniz. Çektiğiniz fotoğrafın size ait olup olmadığını buradan adınızı yazarak belirleyeb­ilirsiniz. EXIF bilgilerin­e bakıldığın­da da bu kısım görünecekt­ir.

Post-Processing:

Fotoğrafla­rınızı Lightroom’da Export ettikten sonra Photoshop’ta düzenlenme­k isterseniz ya da farklı bir programda açılmasını istiyorsan­ız bu bölümden ayarlayabi­lirsiniz. Ben genelde Lightroom’da edit yaptıktan sonra Photoshop’ta tekrar detaylı olarak düzenleme yaptığım için Open in Adobe Photoshop CC olarak seçili bırakıyoru­m. En son ise artık Export diyebiliri­z.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Özlem Dikel
Özlem Dikel
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye