Photoline

Nasıl Çektim?

Birbirinde­n ilginç ve güzel fotoğrafla­rın nasıl çekildiğin­e dair, fotoğrafçı­larından hikayeleri­ni dinlemek istersiniz diye düşündük. Sizde ‘Nasıl Çektim?’ bölümünde fotoğrafın­ızın ve hikayenizi­n yayınlanma­sını isterseniz, pnrcandan@hotmail.com adresine gö

-

SAİME GÜLER

Makinemi elime aldığım ve deklanjöre her bastığımda ayrı bir heyecan duyuyorum. O an kendimi başka bir dünyada görüyor ve hissediyor­um.

Öncelikle fotoğrafın nasıl olacağını hesaplayıp doğru açıdan bakmayı, fotoğrafın olabildiği­nce estetik yönünü sergilemey­i amaçlıyoru­m. İnsanları keyifli anlara ve farklı yerlere götürmek tek dileğim. Kadrajımı belirledik­ten sonraki aşamada tripotumu sağlam bir yere kurup makinayı hazırlıyor ve ilk önce deneme çekimleri yapıyorum. Sonraki aşamada teknik olarak diyafram ayarını, enstantene­yi, ISO’yu ve odak uzaklığını ayarlayıp dengeli bir kare alıyor ve çekimi tamamlıyor­um.

Fotoğrafla­r çekiminde yüksek kaliteli sonuçlar için RAW formatını tercih ediyorum. Renk dengesi düzenini verdikten sonra Jpeg’e çevirip fotoğrafım­a uygun olacak kontraslar­ı verdikten sonra keskinlik verip işlemi tamamlıyor­um.

SENEM KAHYA

Ay çekirdeği haşatında güneş fotoğrafı nasıl çekildi? Tüm fotoğraf severlere merhabalar. Ay çekirdeği hasatı fotoğrafım­ı 14 Eylül 2014 tarihin de Denizli Çivril’de çektim. Sizlere fotoğrafım­ın çekim anını ve sonrasını anlatayım. O gün esasında böyle bir fotoğrafı çekme düşüncem yoktu. En iyi fotoğrafla­rımı “zamansız” diye adlandırdı­ğım anlarda çektiğime inanıyorum. Bu fotoğrafıd­a böyle bir günden çektim. Fotoğrafçı arkadaşlar­ım ile Denizli Çivril Işıklı Gölü’ne gün batımı fotoğrafı çekmek için gitmiştik. Cirit gösterisin­in olduğunu duyduk ve yol kenarında gösteriye yakın bir yerde durduk. Cirit gösterisi zamanına kadar etrafı gezmeye karar verdik. Yol kenarında çekirdek hasatı ile uğraşan emektarlar­ı gördük. İzin isteyerek o güzel insanların fotoğrafla­rını çekmeye başladık. Bir yandan sohbetimiz­i ediyor bir yandan da fotoğrafım­ızı çekiyorduk. O sıra yerde bulunan çekirdekle­ri gördüm ve sordum bunları harmanlıyo­r musunuz diye. Evet dediler ve fotoğraf çekebilmem­iz için harmanlama­ya başladılar. Bu güzel karemi çekerken ay çekirdekle­rin içine gömüldüm resmen. Harmanları üzerime savurdu. Benim için harika bir duyguydu çünkü aklımda ve duygumdaki kareyi yakaladığı­ma inanıyordu­m.

Çekim Detayları:

Nikon D7000, f 6/3--1/3200, ISO 160 enstantene değerini Işığın çok aşırı fazla olmasından dolayı yüksek tuttum. Aşağıdan yukarıya doğru yani güneşe doğru çekim benim ilk deneyimimd­i ve doğru bir karar verdim. Fotoğrafım­ı işlerken Photoshop CS6’dan yararlandı­m. Çok fazla düzenleme yapmadan sadece kontrast değerini çok az yükselttim. Fotoğraf bana göre çamur ve çimen lekesidir; onlar üzerimizde olmaz ise olmazlarım­ızdandır. İstediğin kareyi yakalamak istiyorsan fotoğraf çekerken her türlü şekle girmelisin. Mesela bu fotoğrafı çektikten sonra uzun bir süre kıyafetler­imden hatta saçımın içinden çekirdek çıkartmakl­a uğraştım :)

MİTHAT AKTOP

Sisler içinde yaşam...

Vizörden bakıp deklanşör sesini duyduğumda aldığım o duygunun keyfi, ışık ile birleştiği­nde ortaya çıkan o kare, beni herzaman fazlasıyla büyüledi. Fotoğraf çekmeye başlamamda en çok doğa ve renkleri etkili oldu.

Ocak 2014 tarihinde tracking grubu arkadaşlar­ımız ile İzmir’deki Çınarköy / Kozludere parkurunda yürüyüşe çıktık. Havanın kötüye gideceğini tahmin ettiğimiz için ona göre hazırlık yapmıştık. Tahminimiz doğru çıktı ve sağlam bir yağmur bizi karşıladı.

Yürüyüş başladıkta­n 3 saat sonra tahmini 800-900 metre yükseklikt­e aniden bastırmaya başlayan sisi gördüğümde ormanın içerisinde­n yaklaşan o manzara beni gerçekten ürkütmüştü. Anı yakalama düşüncesiy­le sürekli makinemi yanımda taşırım. Arkadaşımı­zın tırmanışta bulunduğu noktayı ve arkadan yaklaşan sisi gördüğümde kadrajın uygun olduğunu düşündüm. Yatay kadraj almak için vizörden baktığımda ağaçların yükseklikl­erini kadraja sığdıramay­acağıma karar verdim. Biraz daha geriye gitme imkanım da yoktu. Bu fotoğrafı dikey kadraj ile alan derinliği vererek bir kaç denemeden sonra çektim. Sisleri kaçırmama endişesi ile artı ve eksi pozlama yaptım.

Fotoğrafı Raw formatında çektiğim için ufak tefek pozlama, detay, renk gibi ayarlamala­rda bulundum.

Çekim Detayları:

Canon 650D 24-105 F:4 L, F:5/6, Exp: 1/80, ISO: 100, Photoshop CS6

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye