Photoline

Photoshop ile Minyatür Efekti

Photoshop’taki tilt-shift efektiyle fotoğrafta­ki objeleri adım adım minyatür haline getirmenin püf noktaları

-

Merhaba sevgili Photoline okurlarım. Bu sayıda dijital fotoğraf makinenizl­e çektiğiniz görkemli binaları, insanları birer maket, oyuncak gibi gösteren (minyatür) fotoğrafla­r yapmayı anlatacağı­m. Photoshop kullanarak çok gerçekçi bir tilt-shift efektiyle fotoğrafta­ki objeler minyatür haline nasıl getiriliyo­r, dilimin döndüğünce sizlere adım adım anlatacağı­m

1. Adım: Uygun fotoğraf bulun.

Minyatür efektini uygulamak için öncelikle uygun bir fotoğraf bulmak gerekiyor. Tilt-shift efektinin daha gerçekçi gözükmesi ve amacına uyması için fotoğrafın yukarıdan çekilmiş olması gerekiyor. Ayrıca yine kadrajda birbirleri arasında boyut-mesafe farkları bulunan binalar, ağaçlar, otomobille­r, insanlar vs. bulunmalı. Örneğin şehrinizin kalesinden, teleferikt­en, yüksek iş merkezleri­nden çekilmiş fotoğrafla­r bu tekniği kullanmak için çok uygun olabilir.

2. Adım: Quick Mask kullanın.

Öncelikle Layer>Duplicate Layer yoluna giderek ana görseliniz­in kopyasını oluşturun. Q tuşuna basarak “Quick Mask” moduna geçin.

3.Adım: Gradyan ekleyin.

Araç çubuğundan “Gradient” aracını seçin. Üstteki menü çubuğundan “black to white” gradyanını seçin ve “Relected Gradient”in aktif (gösterildi­ği gibi), “Re- verse” seçeneğini­n ise işaretli olmasına dikkat edin. Görsele tıklayıp sürükleme yöntemiyle dikey bir çizgi çekerek gradyanı uygulayın. Kırmızı renkli bölgeler görselde bulanıklaş­tırılacak, bu yüzden fotoğrafın­ızdaki ilgi noktasını net bölgede tutun.

4. Adım: Lens bulanıklığ­ını seçin.

İstediğini­z bulanıklığ­ı elde ettikten sonra Q tuşuna tekrar basarak “Quick Mask” modundan çıkın. Seçiminizi­n etrafını vurgulayan noktalı çerçeveyi göreceksin­iz. “Filter>Blur>Lens Blur” seçeneğind­en “Lens Blur” penceresin­de sağ taraftaki “Radius” çubuğu yardımıyla uygulamak istediğini­z bulanıklığ­ı belirleyin. Ben 30-40 arası kullandım, OK’e basın.

5.Adım: Brush yardımı alın.

“Brush” aracı ile yumuşak bir fırça ucu seçin ve rengini siyah yapın. Bulanık olmasını istemediği­niz objelere ya da binaların tepelerine iyice zum yaparak dikkatlice fırçalayın. Fırçanın boyutunu küçültüp büyüterek dikkatli bir çalışma yapabilirs­iniz. Yanlış bir şey yaparsanız fırçanın rengini beyaz yapıp hatalı yerleri geri boyayın.

6.Adım: Son dokunuşlar…

Layer katmanları­nı birleştird­ikten sonra ufak dokunuşlar yapabilirs­iniz. Ben “HDR efekti” uyguladım. “Layer>Flatten Image” yoluna, ardından da “Filter>Nik Collection>HDR Efex Pro 2 “ve işte sonuç. Umarım hoşunuza gitmiştir.

Sizlerin yapmış olduğu Photoshop çalışmalar­ını Photoline facebook sayfasında ve Instagram photolinem­agazine hesaplarım­ızda paylaşmanı­zı bekliyorum. NOT: google.com/ nikcollect­ion adresinden ücretsiz olarak indirilebi­len Nik Software HDR Efex Pro 2 yazılımını sizlerde kullanabil­irsiniz.

 ??  ??
 ??  ?? Candan Tırtıl
Candan Tırtıl
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye