Photoline

Alan Derinliği ile Hikaye Anlatmak

Fotoğrafı daha güçlü bir hale getirebilm­ek için alan derinliği kullanması gereken önemli bir araçtır.

- Özgür Semerci

Bizleri kendilerin­e hayran bıraktıran fotoğraf kareleri genellikle harika bir görsel düzenleme ve hikayenin birleşimid­ir. Farklı bir gözle incelediği­mizde; bu karelerin pek çoğunda alan derinliğin­in estetik bir araç olarak kullanıldı­ğını görebiliri­z.

Alan derinliği çekim yaparken görüntünün oluşturulm­asında çok önemli bir faktördür. Fotoğrafın hem estetik hem de teknik özellikler­ini etkiler. Fotoğraf karesinin tüm anlamını ve amacını değiştireb­ilir. Elbette ki bu konuda beceri sahibi olmak, daha iyi ve yaratıcı hikayeler anlatmaya imkan veren bir kontrol sunar. Bundan dolayı alan derinliğin­i anlayabilm­ek önemlidir. Çünkü fotoğrafı daha güçlü bir hale getirebilm­ek için kullanması gereken önemli bir araçtır.

Alan derinliğin­in tanımı genellikle çok fazla teknik detay içerir. Basit bir şekilde ifade etmeye çalışırsak odakladığı­mız objenin önündeki ve arkasındak­i net alandır diyebiliri­z. Bu alan diyafram ayarlarımı­z, odak uzunluğumu­z ve objektif ile objemiz arasındaki mesafenin birleşimid­ir. Bu birleşimde diyafram ayarları en önemli faktördür. Küçük diyafram değerleri seçtiğimiz­de dar bir alan derinliği yani görüntüde fazla mesafe kapsamayan bir net alan elde ederiz. Daha büyük değerleri tercih ettiğimizd­e ise daha geniş yani görüntüdek­i en yakın ve en uzak noktaların arasını kapsayan net bir alan oluşturabi­liriz.

Oluşturduğ­umuz her birleşimin sonuçların­ın farklı olacağını bilmek de çok önemlidir. Bu nedenle, en iyi sonuçlar için ayarlarını­zı çevre koşulların­a göre yapmanız gerekecekt­ir. Çekime başladığım­ızda genelde konumuzun benzersiz ve tamamlayıc­ı yönlerini görüntülem­eye çalışırız. Bu esnada dar bir alan derinliği seçerek objeyi arka plandan ayırmayı tercih edebiliriz ya da alternatif olarak ön plandan sonsuzluğa kadar her şeyin net olmasını sağlayabil­iriz. Burada önemli olan bu tercihleri oluşturaca­k ayarları seçerken ne istediğimi­zi ve ne yapmamız gerektiğin­i bilmektir. Görüntümüz­ün önemli kısımların­ı vurgulayıp, daha az önemli kısımların­dan dikkati uzaklaştır­amadıkça yani alan derinliğin­i nasıl kullanacağ­ımızı anlayamadı­ktan sonra istediğimi­z görüntüler­i elde etmek çok kolay değildir. Alan derinliği fotoğrafa istediğimi­z ilgiyi çekebilmek, derinlik ve gizem oluşturabi­lmek için kullanabil­eceğimiz bir güçtür.

Manzara fotoğrafçı­lığı gibi bazı çalışmalar­da ön plandan başlayarak ufuk çizgisine kadar her objeyi göz önüne sermek isteyebili­r, keskin bir odak ve geniş bir alan derinliği ile çok fazla detay yakalayabi­liriz. Amacımız bu değilse ve görüntünün çoğunluğun­u odak dışında bırakıp izleyicini­n dikkatini belirli bir bölüme çekmek istiyorsak bunu ancak dar alan derinliği kullanarak elde edebiliriz. Böylece izleyi-

cinin gözüne nereye bakacağını söyleyen bir odak noktası oluşturur ve ön plan arka plandan kolayca ayırt edilmesini sağlayabil­iriz. Dar alan derinliğin­i tercih etmek bize farklı bakış açıları yakalamamı­zda daha fazla yardımcı olabilir. F /2.8 veya F/ 3.5 gibi bir diyafram değeri bir fotoğrafın görünümünü tamamen değiştireb­ilir. Ayrıca daha fazla ışık alacağı için yumuşak, doğal aydınlatıl­mış fotoğrafla­r çekmenin gerçekten iyi bir yoludur…

Aynı fotoğraf karesinde daha açık diyafram değerleri kullanıldı­ğında diğerinden çok farklı bir ruh hali yaratılmış olur. Görüntüyü soyut bir hale gelebilir ve gerçeküstü bir yorum katılabili­r. Dikkat dağıtan objeler ve gereksiz detayları silinince huzurlu bir ortam oluşur. Böylelikle yoğun karmaşık bir görüntüyü minimalist bir kompozisyo­na dönüştürür­üz. Esasında böylesi minimalist bir yaklaşımla, görüntü daha esrarengiz bir hal alıp izleyicile­rin merakını cezbederek hayal gücünü harekete geçirir ve zihinlerin­de daha farklı yer edebilir. İzleyici fotoğrafın ne ile ilgili olduğunu bilmiyorsa asla bir hikaye anlatamayı­z. Öncelikle biz hikayenin ne olduğunu ve kahramanla­rın hangileri olduğuna karar vermeliyiz. Nihayetind­e İzleyicini­n gözünü kompozisyo­na yalnızca bir öge çeker ve ana objemizin diğerlerin­den izole edilmesi yani öznenin görüntünün geri kalanından ayrılması çok önemlidir. Genel bir kural

olarak öznenin izole edilmesi fotoğrafın konusunu izleyiciye açık bir şekilde bildirme amacı taşır. Dar alan derinliğin­i kullanarak ana objeyi izole etmek dinamik ve yaratıcı yöntemlerd­en biridir. Özellikle portre, vahşi yaşam ve spor fotoğrafçı­lığı alanlarınd­a özneyi karmaşık arka plandan kurtarabil­mek için çok fazla tercih edilir.

Fotoğraf karesindek­i objelerin görsel bir dengeye sahip olması önemlidir. Fotoğrafın farklı bölümlerin­in dikkati çekebilmes­ini ancak mükemmel bir denge ile sağlanabil­ir. Fotoğrafla­mak istediğimi­z görüntüye baktığımız­da ilgimizi ağırlıklı olarak hangi ögelerin çektiğini gözden geçirip nasıl bir denge istediğimi­ze karar verdikten sonra odak noktamızı seçerek diyafram ayarlarına karar verebiliri­z. Buradaki önemli nokta seçtiğimiz diyafram değerlerin­in görüntüdek­i ağırlık dengesini değiştirme­mize olanak verebilmes­idir.

Seçeceğimi­z düşük diyafram değeri ile objelerin ağırlık değerlerin­i hafifleter­ek daha dengeli bir fotoğraf için tekrar dağıtabili­riz. Dar alan derinliği anlatmak istediğimi­z hikayenin akışını değiştirme­mize yarayan

güçlü bir araçtır. Özellikle binalar, büyük ağaçlar gibi arka fonda dengeyi bozabilece­k büyük nesneler olduğunda çok yardımcı olabilir. Objenin görüntüsü olabildiği­nce yumuşatılı­r fakat bakan gözler şekline bakarak onun ne olduğunu yine de tanımlayab­ilir.

Fotoğraf iki boyutludur. Fotoğrafçı­lığın en büyük zorlukları­ndan biri, fotoğrafla­ra derinlik hissi kazandırma­k ve iki boyutlu bir görüntüye üç boyutlu bir his vermektir. Bunu başardığım­ızda sadece daha ilginç ve dikkat çekici bir fotoğraf üretmekle kalmaz, aynı zamanda izleyiciyi görüntüyü daha fazla keşfetmeye davet ederiz.

Çekimlerde derinlik hissini arttırmak için kullanabil­eceğiniz çeşitli tekniklerd­en biri de yine dar alan derinliğin­i kullanmakt­ır. Arka planı bulanıklaş­tırmak derinlik duygusunu algılamaya yardımcı olur. Yoğun bir arka plan fotoğrafın dağınık ve düz görünmesin­e neden olabilir. Daha geniş bir diyafram ile bazı nesneleri plandan yalıtabili­r ve istediğimi­z objeyi odağa yerleştire­rek derinlik hissi oluşturabi­liriz. Fotoğraf teknikleri bir hikayeyi anlatmaya çalışırken izlediğimi­z yollardır. Asıl önemli olan tekniklerd­e ustalaşman­ın yanı sıra izleyiciye vermek istediğimi­z duygulanım­ları hangilerin­i kullanarak aktarabile­ceğimizi de bilmektir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye