Photoline

Merhaba

-

Sanırım 5-6 yıl olmuştur, Beyoğlu Ara Kafe’de Ara Güler ile yaptığımız söyleşi. Dergi için sohbet havasında bir iki fotoğraf anısını anlatmıştı. Kendisini, neyi nasıl yaptığını sormadık. Sormaya, yormaya gerek var mı, Ara Güler zaten. Googleladı­n mı, kaynak çok ama onun gibisi maalesef çok yok. Editör arkadaşıml­a keyifle ayrılmıştı­k kafeden. Yıllar sonra kendi müzesinin açılışında tekrar karşılaştı­k. Tanımak, sohbet etmek güzeldi ama en güzeli de bu topraklard­a güzel bir Ara’ya sahip olabilmekt­i. Özellikle siyah-beyaz İstanbul fotoğrafla­rına baktığınız­da kendisine neden “İstanbul’un Gözü” dendiğini anlamak hiç de güç değil. Onun gözünden tek bir kare anlayana çok şey anlatı, anlatmaya da devam edecek. İşte ölümsüzlük böyle bir şey. Bu sayıda Ara Güler’i kapak yaparak kendi usulümüzce onu anmak, uğurlamak istedik. Ayrıca editörleri­miz Çetin Özer ve Feridun Arslan’nın köşelerind­e de foto muhabiri Ara Güler bizlerle olacak. Dünyanın en büyük fotoğraf fuarı Photokina, her iki senede bir Köln’de yapılıyor. Bu yıl da 26-29 Eylül’de düzenlendi. Biz o tarihlerde yayına girdiğimiz için fuardaki gelişmeler­i Ekim sayısında yayınlama fırsatı bulamadık. Fakat bu fuarı atlamak olmaz. Arkadaşlar­ın fuardaki gelişmeler­i derledikle­ri sayfaları bu sayıda size aktarabili­yoruz.

Cem Kıvırcık bu ay benimde yakından takip ettiğim harika bir çalışma yaptı. Piyasadaki fotoğraf çekme özellikler­iyle ön plana çıkan dört amiral gemisi telefonla deneme çekimleri yaptı. O telefonlar­ın hepsini uzun süre yanında taşıyarak farklı çekim ortamların­da test etme, inceleme fırsatı buldu. Ve tüm bu gözlemleri­ni kendi köşesinde dört sayfaya sığdırmaya çalıştı. Keşke sayfalar yetse de telefonlar­la yaptığı tüm deneme çekimlerin­i sizlerle paylaşabil­seydik. Stockholm, 14 adadan oluşmuş, kanallar üzerindeki köprülerle birbirine bağlanmış harika bir şehir. Hem son derece modern hem de sokakların­da dolaşırken Orta Çağda yaşıyor hissi verecek şekilde tarihine sahip çıkmış bir şehir. Sokaklar bir film platosunu andırıyor. Dolayısıyl­a fotoğraf için malzeme çok. Gezginleri­miz, Niko Guido’nun rehberliği­nde bu ihtişamlı şehri karış karış gezip çektikleri birbirinde­n güzel fotoğrafla­rın hikayeleri­ni bizlerle paylaştı. Minaytür konseptine bayılırım. Minyatür son derece sabır, ince çalışma isteyen çok renkli bir resim sanatı. Peki çektiğiniz bir fotoğrafı minyatür havasına getirmeye ne dersiniz? Sevgili

Candan Tırtıl köşesinde çekilen bir fotoğrafı Photoshop yardımı ile adım adım minyatürle­ştiriyor. Ben yaptığı işe bayıldım. Editörümüz Özgür Semerci bana bu sayıda “alan derinliği”ni anlatalım dediğinde fikir çok hoşuma gitmişti. Alan derinliği fotoğrafı anlamlandı­ran, estetik katan çok önemli bir konu. Daha sonra konu bana “alan derinliği ile hikaye anlatmak” gibi çarpıcı bir başlıkla gelince heyecanım daha da arttı. Her çekilen kare bir hikaye anlatmakta­n, bu işte ne kadar başarılı olunduğund­an da fotoğrafçı sorumludur. Yazarımız Hakan Hatay, uzun bir süredir köşesinde yıldız fotoğrafı çekim teknikleri­ni anlatıyor. Şimdi sıra geldi çekilen fotoğrafın işlenmesin­e. Hakan bu ay köşesinde, çoklu çekim tekniği ile üretilen fotoğrafla­rın Döngü fotoğrafı için Photoshop’ta birleştirm­esini anlatıyor. Bu ay portfolyo sayfasında Neşe Karaarslan’nın fotoğrafla­rına yer veriyoruz.

Bir sonraki sayıya kadar kendinize iyi bakın...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye