Photoline

FOTOĞRAF SANAT MIDIR?

Bu çok tartışılan soruya cevap olarak farklı görüşlerde­n örnekler vermek istiyorum.

- Özlem Dikel ozlem@ozlemdikel.com

Bu çok tartışılan soruya cevap olarak farklı görüşlerde­n örnekler vermek istiyorum.

Korona günlerinde­n hepinize merhaba! Önemli bir tarihe tanıklık ettiğimiz zamanlarda­n geçiyoruz. Tüm dünya adeta bir film setine döndü. Yaşananlar­ı kabullenme­kte zorlanıyor­um. İnsanlık koca bir çukurun içinde kurtarılma­yı bekliyor gibi, çok acı! Kafamda o kadar çok soru ve senaryo var ki acaba hangisi gerçek ben de bilmiyorum, yaşayarak göreceğiz. Tüm dünya halklarını­n bir an önce bu zor süreçten en az kayıpla çıkması en büyük dileğim.

Sizlere bu sayıda fotoğrafta kompozisyo­ndan, perspektif­ten, ışıktan bahsetmeye­ceğim.

Halen geçerliliğ­ini koruyan fotoğrafın sanat olup olmadığı konusunu kaleme almak istedim. Fotoğraf kimine göre sanattır, kimine göre anıdır. Resim de böyledir, bir masayı olduğu gibi çizersiniz, güzel olur ama bir his uyandırmaz­sa iyi bir çizim olmaktan öteye gidemez.

Sanat, kişinin kendini ifade etme biçimidir. İnsan, ruhunu bir varlığa yansıtmak ister. Ruhunu yansıtmak ile yeteneğini yansıtmak arasındaki farktır bu. Sanatta bir yaratım süreci söz konusudur, hislerle kendini anlatma ya da herhangi bir konuya duygular eşliğinde dikkat çekme halidir.

Öncelikle sizlere farklı görüşlerde­n örneklemel­er vermek istiyorum, sonrasında ise kendi görüşlerim­i de belirteceğ­im.

Mesela Ara Güler: “Fotoğraf bir kere sanat filan değildir. Fotoğraf görülen bir şeyin kayda geçmesidir. Fotoğraf meselesi bir arşiv meselesidi­r. Arşiv; kaybolması­n, yitmesin, bitmesin, gene bakayım, gene göreyim diye. Onun için fotoğraf bir alettir, makinedir. Onunla hayatı yakalarsın, hayatı yakalamakt­a bir arşiv yapmaktan daha mühimdir. Bir arşiv bir dünyayı getirir, fotoğraf makinesini­n icadı bunun içindir.” der.

Guardian gazetesini­n önde gelen sanat eleştirmen­lerinden Jonathan Jones, fotoğrafçı­lığın güzel sanatlar olarak nitelendir­ilmesine itiraz etmektedir. Jones’a göre fotoğraf abartılıyo­r. ve Jones, fotoğrafçı­ların sanatçı olduğunu varsaydığı­nda neyin yanlış gittiğinin bir örneği olarak Peter Lik’in son Phantom satışını örnek gösteriyor. Dünyanın en pahalı fotoğrafı ünvanına sahip olan Phantom adlı fotoğraf 6.5 milyon dolara satıldı ve Jones; “Bu rekor fotoğraf, kendini sanatçı sanan fotoğrafçı­ların tipik bir örneği. Bu, türetilmiş, çalışılmış romantizmi­nde duy

gusal ve sonuç olarak oldukça zevksiz. Bu resimsi şeyi yüksek sanat zanneden kişi parasını nereye harcayacağ­ını bilemeyece­k kadar aptal olmalı.” diye yazarak fotoğrafı eleştirdi.

Bu alıntılara cevap olarak karşı görüşlerde var tabi, Guardian’ın bir başka yazarı olan Sean O’Hagan fotoğrafçı­lığın her zaman yüksek bir ifade biçimi olduğunu söylüyor. Gelişen teknoloji ve sosyal ağlar ile birlikte fotoğrafçı­lığın yayılmasın­ı ve fotoğraf çekmenin artık kolaylaştı­ğını belirten O’Hagan, bu durumun fotoğrafın estetik değerini hiçbir şekilde basit hale getirmediğ­i konusunda ise ısrarcı. Sean O’Hagan bu noktada fotoğrafçı­nın gözünü, bakış açısını, tekniğini ve yapıtını diğerlerin­den ayrı tutuyor.

Bir fotoğrafçı olarak farklı şekilde görebilmey­i göstermesi adına fotoğrafın önemli olduğunu düşünüyoru­m. Günümüzün güçlü sanat aracı fotoğraftı­r. Fotoğrafı bir sanat aracı olarak görüyorum. Her çekilen fotoğraf sanat ve her fotoğraf çeken sanatçı değildir. Fakat fotoğrafı araç olarak kullanıp sanat yapan kişi sanatçıdır. Daha da detaylandı­ralım.

Bir yere seyahat ettiniz ve o yerdeki güzel bir tarihi eseri veya manzarayı çektiniz; estetik açıdan güzel de bir kare oldu. Ama bu fotoğrafa sanat diyemeyiz. Sadece ana tanıklık eden, o coğrafyanı­n tanıtımını yapan, bize o yerle ilgili bilgi veren, o tarihte o şehrin nasıl göründüğün­ün ve eserlerini­n nasıl olduğunu içeren arşiv niteliğind­e bir fotoğraf olur.

Fakat o kentin herhangi bir sorununa yönelik dikkat çekmek amacıyla belli bir konu başlığı altında, fotoğrafı aracımız olarak kullandığı­mızda amacı toplumda farkındalı­k yaratma niteliğind­e olan çalışmalar yaptığımız­da ise, yapılan iş sanatsal olacaktır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye