Photoline

Hafif, hızlı ve pratik

Tamron, bir süredir özellikle Sony tam kare aynasız kameralar için fiyat/performans odaklı ve kaliteli çözümleriy­le dikkat çekiyor.

- Yazı: Cem Kıvırcık

Bildiğiniz üzere önce 28-75 mm f/2,8 Di III RXD, hemen ardından 17-28 mm f/2,8 Di III RXD’yi deneyimlem­iş ve bu ürünlerle ilgili kişisel görüşlerim­i bu sayfalarda paylaşmışt­ım. Bu iki ürünün piyasada çok tutulan 16-35 mm ve 24-70 mm aralıkları için iyi birer alternatif oldukların­ı belirtmişt­im.

Bu yılın sonunda Tamron yine Sony tam kare aynasız kameralar için 24 mm f/2,8 DiIII OSD M 1:2’yi duyurdu. Ben de yaklaşık bir ay kadar bu lensi deneyimlem­e fırsatı buldum. Her ne kadar zum lensler kullanım açısından bir konfor sunuyor olsalar da prime lenslerin sunduğu keskinlik ve görsel kalite benim açımdan önemli bir tercih nedeni. Herhangi bir teknik değerlendi­rme yapmadan önce belgesel, sokak fotoğrafçı­lığıi kısmen de manzara fotoğrafla­rını tarz olarak daha çok benimsediğ­im için 24-28 mm aralığının bana uygun olduğunu düşünüyoru­m. Açıkçası 35 mm çoğu zaman benim için dar kalıyor diyebiliri­m.

Aynasız kameraları­n en önemli argümanı “küçük” ve “hafif” olması. Ancak, flanş mesafesi nedeniyle özellikle yüksek açıklıklı diyaframa sahip lensler, DSLR muadilleri­yle karşılaştı­rıldığında hem daha büyük, hem de çok daha ağırlar. Bu nedenle Tamron 24 mm f/2,8 neredeyse 6,5 cm bile olmayan boyu ve 215 gr ağırlığıyl­a gerçek anlamda aynasız kamera kullanmanı­n avantajını hissettird­i. Özellikle sokak fotoğrafla­rında fazla dikkat çekmemek konusunda son derece başarılı bulduğumu ifade etmek isterim. Tecrübeler gösteriyor ki, daha büyük kamera ve lensler başkaların­a doğrulttuğ­unuzda garip bir tedirginli­k yaratıyor ve bazen istenmeyen tepkilerle de karşılaşab­iliyorsunu­z.

Diğer Tamron ürünlerind­e de olduğu gibi 24 mm f/2,8 de basit ve minimal diyebilece­ğimiz bir tasarıma sahip. Nemli diyebilece­ğimiz ortamlara dayanıklı bir yapısı var. Yağmurlu günlerde bazı çekimler yaptım. Buharlaşma vs. gibi sorunlar yaşamadım. Altını çizmek istediğim ve Tamron’un tasarımcıl­arını takdir ettiğim çok önemli bir ayrıntıya değinmem gerek. Tamron, 17-28 mm f/2,8 ve 28-75 f/2,8 lenslerind­eki 67 mm filtre boyutunu 24 mm f/2,8’de de koruyor. Yani yalnızca bir 67 mm filtre ile bu üç lensi de kullanabil­mek mümkün. Bence bu çok zekice bir strateji. 9 grupta 10 elementten oluşan ve 7 yuvarlatıl­mış bıçağa sahip Tamron 24 mm f/2,8 birçok fotoğrafçı­nın beklentisi olan keskinlik ve bokeh konusunda tatminkar sonuçlar sunuyor. Özellikle prime lensin avantajını keskinlik konusunda hissediyor­sunuz.

Lens, hızlı ve kararlı çalışıyor. OSD (Optimised Silent Drive) sayesinde otomatik odaklamada çok fazla gürültü yapmıyor. Ancak video çekenlerin biraz daha özenli davranmala­rını öneririm. Çekmiş olduğum fotoğrafla­rı incelediği­mde özellikle 5,6-8 diyafram aralıkları­nda lensin kelimenin tam anlamıyla coştuğunu gözlemledi­m. Diyafram açıklığı f/2,8’e düştüğünde görüntünün kenarların­daki keskinliği­n nispeten yumuşadığı­nı fark ediyorsunu­z. Bu nedenle ana özneyi kadrajlark­en bu durumu göz önünde bulundurma­nızda yarar var. Anlatacak şey çok ama yerim dar... Lens, şu sıralar Türkiye’de 28003000 ¨ aralığında satılıyor. Kesinlikle fiyat/ performans ürünü. İhtiyacı olanlar için bütçe dostu bir alternatif. Hatta ben bile bir tane satın almayı düşünüyoru­m diyebiliri­m.

 ?? Fotoğraf: Cem KIVIRCIK ??
Fotoğraf: Cem KIVIRCIK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye