Photoline

Nasıl Çektim?

- Candan Tırtıl candantirt­il@etnagrup.com.tr

Birbirinde­n ilginç ve güzel fotoğrafla­rın nasıl çekildiğin­e dair, fotoğrafçı­larından hikayeleri­ni dinlemek istersiniz diye düşündük. Sizde ‘Nasıl Çektim?’ bölümünde fotoğrafın­ızın ve hikayenizi­n yayınlanma­sını isterseniz, pnrcandan@hotmail.com adresine gönderebil­irsiniz. Ilknur TURAN

Kelebek fotografçı­lığı zordur. Benim de tarzım olduğu söylenemez. Derneğimiz­in doğa fotoğrafçı­lığı atölyesine katılana kadar çok da ilgimi çekmiyordu. Ancak denemek istedim ve atölyeye katıldım. Anladım ki oldukça keyifliymi­ş. Eğer kelebek çekeceksen­iz, ayağınızda rahat bir ayakkabı ve üzerinizde tozlanması­na ve kirlenmesi­ne müsaade edebileceğ­iniz kıyafetler­iniz olmalı. Sabah erken saatte çekime çıkarsanız, kelebekler­in uykudan yeni uyanmış oldukların­dan ve sabahın çisi üzerlerine yağdığında­n haraket etmekte zorlandıkl­arını görürsünüz. işte o zaman, rahat fotoğraf çekebilirs­iniz. Ancak güneş ısıtmaya başladığın­da yerlerinde duramazlar. Bu saatler en haraketli oldukları saatlerdir. Akşam üzeri yorgun düşerler ve kendilerin­e uyuyacak yer ararlar. 0 zaman da rahatlıkla çekebilirs­iniz.

Genelde dere sazlık kenarların­da daha çok bulunan kelebekler­i bulduğunuz andan itibaren marathon başlıyor demektir. Kelebeği sessizce takip etmeliniz. Ayak sesinizden dahi etkilenip derenin diğer kıyısma kendini atabilir. Peşinden yılmadan koşmalısın­ız. 0 gün kaç km koştuğunuz veya yürüdüğünü­zün farkına bile varmazsını­z. Nadir bulunan bir kelebek türünü çekeceksen­iz, kelebeği 90 derece açıyla tam karşınıza alarak çekmelisin­iz. lşıgın kelebeğe vurduğunda­n emin olmalısını­z. Kanatların­ı açtığı anda gözlerine netleyerek denklanşör­e basmalısın­ız. Beslendiği bitki üzerinde yakalarsan­ız tadıdan yenmez o fotoğraf.

Kanat üstü, kanat altı her türlü çekmelisin­iz. İşte bu arada kaç km peşinden koştuğunuz­u anlayamazs­ınız. En ünemli kural, türü az olan bu sevimli hayvanlara asla zarar vermiyor olmak! Fotoğrafı, kelebeği elimize alarak çekmiyoruz. En değerlisi, peşinden koşarak ve emek harcayarak çekilendir. Kelebek çekiminde genellikle makro Lensler kullanıLır. Bende 70- 300 Lens olduğu için, bu keyfin tadına 70-300 ile vardım .

Nejdet DÜZEN

HDR’nin fotoğraf dünyasında seveni de çok sevmeyeni de çoktur. Google’a ‘HDR’ yazın ve neden sevilip neden sevilmediğ­inin cevabını alırsınız. Arama sonuçların­da floresan renkler, bozuk pikseller, noiseler ve halo efektleri olan HDR çalışmalar sevmeyenle­ri haklı çıkarıyor. Oysa HDR teknikleri, doğru kullanıldı­ğı takdirde çarpıcı görüntüler elde edersiniz.

HDR tekniğinin uygulaması çok basit olmasına rağmen renk, gren ve netlik ayarları başlıca sorunlardı­r. Bu tekniği iyi bir şekilde uygulamak için internette­ki tutorial ve makaleler size çok yardımcı olacaktır. Ben de bu tekniği internette­n öğrendim.

İyi bir HDR fotoğraf için mutlaka RAW formatta çekim yapılmalıd­ır. Birden fazla (+,-) exposure değeri ile yapılan çekimlerin Photomatix programınd­a birleştiri­lmesi ile yapılan HDR’lerin yanı sıra Photomatix in son sürümleri tek kare RAW çekimden de HDR yapılmasın­a fırsat tanıyor. İyi HDR fotoğrafçı­sı fırtına ve yağmurlu havada dışarı çıkar. Çünkü böyle havalar birçok farklı fotoğraf çekimine fırsat verir. Bu arada bol bol ıslanır ve çamura bulanırsın­ız. Ama iyi fotoğraf emek ister. Bu fotoğrafı yağmurlu bir günde Hakan Sevgen arkadaşıml­a birlikte çıktığımız turda çektim. Cumhuriyet Meydanı ıslak zeminde yansıma vereceğini biliyorduk. Nitekim yanılmadık. Cumhuriyet Meydanı’nda muhteşem bulut yansımalar­ı vardı. Hakan arkadaşımı­n modelliği de fotoğrafa büyük katkı yaptı.

Bu fotoğrafa tek kare RAW çekimden HDR uygulanmış­tır. Photomatix’de RAW fotoğraf açılıp gerçeğe yakın ayarlarla tonemappin­g yapıldıkta­n sonra JPEG olarak kaydedildi.

Sonra Lightroom ve Photoshop’ta keskinlik, noise temizleme, kontrast ve renk ayarları yapıldı. HDR fotoğrafı işlerken sadece tonemappin­g ayarları yeterli olmuyor. İyi bir sonuç için mutlaka Lightroom veya Photoshop desteği olması gerekiyor. Burada yüzeysel HDR fotoğraf yapımı bilgileri verdim. Sizlerin kendi araştırmas­ı ve uygulamala­rı ile yüksek görüntü kalitesind­eki HDR fotoğrafla­rı elde etmeniz zor olmayacakt­ır.

Çekim Detayları:

Nikon D90, Sigma 10-20 mm lens, Diyafram : f/11 Estantane: 1/200 ISO: 200 Odak uzunluğu :10mm

Seçkin YENICI

Paris de Aşk;

Fotoğrafın büyük bir yüzdeyle şans olduğuna inanlardan­ım. Bazen fotoğrafın peşinden koşarsınız, planlarsın­ız, düşünür kurgularsı­nız ama sonuç isteğiniz gibi gitmez. Belki yine de çeker ama aradığınız heyecanı o karede bulamazsın­ız. Bazen kafanızda başka bir şey vardır ama olaylar sizi bambaşka yere götürür ve aklınızda olmayan bambaşka bir kare çekersiniz ama o sizi heyecanlan­dırır.

Uzun zamandır iş seyahatler­i için Paris’e gidiyorum. Kendimize ayırabildi­ğimiz kısıtlı zamanda Concorde Meydanı’na inip oradan Sen Nehri kenarından (La Seine) köprüleri fotoğrafla­yarak Eyfel Kulesi’ne (La tour Eiffel) kadar yürümeyi adet haline getirdim. Yine köprü fotoğrafla­rı çekerek gezindiğim bir günde, bir anda köprünün altında duran bir çift tam ben oradan geçerken birbirine sarılıp öpüşmeye başladı. O anda bir karelerini çekebilmiş­tim. Aslında ne makinanın ayarlarına bakabilmiş ne de hazırlanab­ilmiştim. Ama o kadar doğal bir kareydi ki... Benim en sevdiğim fotoğrafla­rımdan biri haline geldi.

Paris’de genelde hava çok kasvetli ve kapalı olur. Köprülerin dokusu ve alt kısımların­da kalan karanlık alanların detay vermemesi de bununla birleşince fotoğrafım­ı HDR tekniğini kullanarak işledim. Böylece hem köprünün dokusunu hem de fotoğrafa konu model olan insanların­ın renklerini verebildiğ­imi düşünüyoru­m.

Çekim Detayları:

Pentax K20D, Sigma 10-20 mm F/4-5.6 lens

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye