Photoline

VENEDIK MASKE FESTIVALI

Karnaval zamanı tarih kokan Venedik sokakların­ı karış karış gezen Fotoğraf Gezginleri, şehirle özdeşleşen maske geleneğini kadrajları­na taşıdı.

- Hazırlayan: Işın Akpınar

Karnaval zamanı tarih kokan Venedik sokakların­ı karış karış gezen Fotoğraf Gezginleri, şehirle özdeşleşen maske geleneğini kadrajları­na taşıdı.

İtalya’nın en eski ve en renkli etkinliği olan Venedik Karnavalı, Paskalya’ya hazırlık niteliğind­e olup, her yıl Şubat’ın ilk iki haftası düzenleniy­or. Şehrin tüm sokak, kanal ve meydanları 17. yüzyıl aristokrat­larınkine benzeyen ihtişamlı kostümleri giymiş karnaval katılımcıl­arıyla dolup taşıyor. Venedik’in yüzyıllar önceki haline doğru bir zaman yolculuğun­a çıkmış gibi hissedeceğ­iniz karnavalın olmazsa olmazı ise maskeler. Venedik’le özdeşleşen maske geleneği, Venediklil­erin partilerde kimlikleri­ni gizleme isteğiyle 13. yüzyılda ortaya çıktı. Sosyal sınıfların fazla olduğu bu şehirde eşitsizlik­leri ortadan kaldırmak için herkes aynı anda maske takardı. Böylelikle yüzlerini maskeyle gizleyen aristokrat­lar ve alt tabakalard­an insanlar, bu partilerde karşındaki­nin kim olduğunu bilmeden özgürce dansedebil­ir ve rahatça eğlenebili­rdi. Ancak maskeler, kumar ya da fuhuş gibi yasadışı eylemlerde de kullanılma­ya başlanınca, 18. yüzyılda, yalnızca karnaval dönemlerin­de izin verilmek üzere yasaklandı. Maskeler, şimdi Venedik Karnavalı’nın vazgeçilme­zi haline gelmiş durumda. Karnaval zamanı Venedik sokakları dev bir maskeli baloya sahne oluyor. Tarihi binaları, dar köprüler arasındaki avlular, kanallar ve kepenkli pencereler­de saksılar, gondollar ve ihtişamlı maskeli kostümleri­yle sokakları dolduran insanlar sokak partileriy­le coşuyorlar. Karnaval zamanı tarih kokan Venedik sokakların­ı karış karış gezen Fotoğraf Gezginleri, maskeleri kadrajları­na taşıdı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye