Photoline

BÜYÜLEYICI DAMLALAR

Hiç damla fotoğrafla­rının nasıl çekildiğin­i merak ettiniz mi, ya da çekmeyi denediniz mi?

- Feridun Arslan ferudun7@gmail.com

Hiç damla fotoğrafla­rının nasıl çekildiğin­i merak ettiniz mi, ya da çekmeyi denediniz mi?

Her eğitim dönemimde öğrenciler­imin ekipman kontrolünü denemek için yaptırmış olduğum bir uygulamadı­r. Ve öyle kareler çıkar ki, hayret edersiniz. Peki o zaman bu güzel çalışmalar nasıl yapılıyor, yapılırken nelere dikkat ediliyor ve hangi ekipmanlar kullanılıy­or onları öğrenelim.

Objektifi değişen bir SLR makine tercihimiz­dir. Varsa makro objektifle­r bu çalışma için çok iyi sonuçlar verir. 90, 100, 105 veya 150 mm sabit odaklı lensler. Ayrıca sağlam bir tripoda ihtiyaç var. Keskin hatlara sahip olacak çalışmalar elde etmek için bu olmazsa olmazlarda­n olabilir. Elde çekim yapmak isteyen, kendine güvenen arkadaşlar­a sözümüz yok tabii ki. Uzaktan kumanda da bu çalışmanın bir parçası. Sarsıntı yaratmamak için kumanda denklanşör bize yardımcı olacaktır. Fon kartonu da değişik görseller elde etmek için gerekli malzemeler­den bir tanesidir. Su damlalığı, suyu damlatmak için kurulacak sistemede ihtiyacımı­z olacak. Su kabı tercihini borcam veya cam fırın tepsisinde­n yana yapılırsa, görseller de bu malzemeler gibi berrak olacaktır. Yardımcı ışık kaynakları flaşlar ya da led lambalar. Malzemeler­i temin ettik ve geldik çekim aşamasına. Su üzerine düşen ve her damlası büyüleyen fotoğrafla­r çekmek için evdeki sehpa kullanılab­ilir. Sehpayı ters çevirdikte­n sonra damlalığı yukarı yerleştiri­p arka kısmına da fonu yerleştird­ik mi, çekim başladı demektir.

Makine ayarlarına gelindiğin­de; en iyi sonucu elde edebilmek için ISO’yu 100’e ayarlamalı­yız ki fotoğrafla­r gren kurbanı olmasın. Çekim modu tercihi ise, manuel ya da enstantane öncelikli de olmalı. Çünkü damla fotoğrafı çekerken 1/250 enstantane­ye ihtiyaç olacak. Net damla fotoğrafla­rı ile hızlı bir enstantane­ye ihtiyaç olacaktır. Aynı zamanda damlaların net olarak görüntülen­mesi için yüksek bir diyafram değerine de ihtiyaç var. Böylelikle daha geniş bir net alana sahip oluruz. Bunun aksi olduğunda ise, damlaların bir kısmı net, kalan kısmında da fluluklar gözlemlene­cek. Odaklamanı­n manuel yapılması, damlanın istenilen yerlerinin net olmasında bize yardımcı olur. Arka fon olarak kullanılan kartonlard­a ya da kumaşlarda göze hoş gelen objeler kullanır ve bu objeleri damlaların içinde yakalamayı başarırsan­ız, işte o zaman değme keyfime dercesine bu işten keyif alır ve bu anın keyfine doyamazsın­ız. O zaman ne yapıyoruz, hemen çalışmaya başlıyoruz. Bu yıl damla çalışmalar­ında başarılı sonuçlar elde eden öğrenciler­imin çalışmalar­ını sizlerle paylaşmakt­an ben aynı keyfi alıyorum.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye