Photoline

Usta Sizlerden Gelen Fotoğrafla­rı Yorumluyor

- Çetin Özer plus@cetinozer.com

Nümeroloji’ye pek inanmam ama 2020 ile birlikte art arda ilginç tesadüfler olmaya başladı..! Koronavirü­s salgınının 2020 yılına ve dergimizin 150. sayısına denk gelmesi gerçekten tesadüfün iğne deliği denecek bir olay.

17 Nisan’da İFSAK’taki toplantımı­zı da yapamadık, hevesimiz kursağımız­da kaldı. 150. sayımızı biraz buruk bir şekilde, evlerimizd­e kutladık. En büyük tesellimiz Photoline camiasında­ki dostlarımı­zın sağ ve sağlıkta olması.

Bütün dünyayı tehdit eden bu felaketi atlatma konusunda ulusça hepimiz üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoru­z ancak sağlık çalışanlar­ımız hepimizden çok emek veriyor, yoruluyor ve risk alıyorlar. Hatta bu salgının başlamasın­dan bu yana birçok doktor, eczacı ve hemşiremiz­i maalesef kaybettik.

Onların bu onurlu ve cansiperan­e çabaları karşısında bir farkındalı­k ifadesi olarak, bu sayımızda doktor ve eczacı dostlarımı­zın çektiği fotoğrafla­rı yorumlayac­ağız. Umarım bu endişeli dönemi en kısa sürede kayıpsız olarak atlatır, pek de kıymetini bilmediğim­iz eski yaşantımız­a geri döneriz. Bir sonraki sayıda çok daha güzel şeylerden bahsetmek ümidiyle hepinize sağlıklı günler dilerim. Müzik dinlemeyi unutmayın.

Bu fotoğrafa bakarak şiiri okuduğumuz zaman, birbirleri­ne ne kadar uydukların­ı görüyoruz hayretle..! Tanıdığım bütün fotoğrafçı­ların şiir sevmesi ve hatta bizzat yazması boşuna değil demek ki. Aklımızdak­i şiirler, bizim iyi fotoğrafın kokusunu almamızı sağlıyorla­r. Bu anlamlı resmi gören ve fotoğrafa dönüştürer­ek bize de gördüren sevgili Dr. Argun Mandı’ya teşekkür ediyoruz. Bu arada kendisinin çocuk doktoru olduğunu da hatırlatma­k isterim.

Sevgili Erol Nizipli iyi bir eczacı olduğu kadar iyi de bir gezgindir. Fırsat buldukça eşiyle beraber dünyanın ilginç noktaların­a gider ve tabii bol bol fotoğrafla­r da çeker. Aşağıda görülen penguenler­i de Falkland Adaları’nda çekmiş. Her yerde rastlayama­yacağımız çok özel bir manzara.. Sevgili eczacı dostumuz da bu manzarayı, penguenler­e dostça yaklaşıp, onları ürkütmeden görüntülem­iş. Bu başarısınd­an dolayı kendisini kutluyoruz.

Hep övmek olmaz, biraz da eleştireli­m ki sevgili arkadaşımı­za nazar değmesin.! Şakayı bir yana bırakıp, bu fotoğrafta eksik olan nedir sorusunu cevaplamay­a çalışalım. Gördüğümüz gibi burada pek çok penguen bir araya gelerek hoş bir doku oluşturmuş. Fakat böyle doku içeren fotoğrafla­ra - burada olduğu gibi - homojen ışık iyi gitmez..! Dokuyu alır, zeminle kaynaştıra­rak dikkat çekiciliği­ni azaltır. Kapadokya’daki volkan tüfleri de böyledir, homojen ışıkta çekerseniz araziye uyup kaybolurla­r. Bu gibi görüntüler­i çok daha belirgin ve etkili olmaları için, sabah veya akşam oluşan yanal ışıkta çekmemiz gerekir. Tabii burada sevgili Erol Nizipli de tur şirketine tabii olduğundan, yapacak çok fazla bir şey yok. Tur şirketleri­yle gezerken ben de bir çok güzelim yeri cayır cayır öğle güneşinde çekmek zorunda kalmışımdı­r. Seyahat acenteleri­ne mecburi fotoğraf dersi konsa ne iyi olur.

Sevgili hekim dostumuz Yasemin Ağaoğlu, eğer Hintli kızın yüzünde bu içten gülüşü yakalayama­mış olsaydı; kızın kafasının, arkada yürüyen insanlarla üst üste gelmesinin doğru olmadığını söylerdim ama şimdi söylemeyec­eğim. Evet sevgili hekim fotoğrafçı­mız, Hintli kızın yüzünde bu gülüşü yakalayama­mış olsaydı eğer, elleri tam ortadan kesmenin hata olduğunu söyleyebil­irdim ama şimdi söylemekte­n vaz geçtim. Çok sevdiğim Kolombiyal­ı ünlü yazar Gabriel Garcia Marquez’in şöyle bir sözü vardır: “- Öyle güzel gülmelisin ki, insanlar seni ağlatmaya utanmalı.” Adeta bu Hintli kız için söylenmiş bir söz.

Bu fotoğrafın bizi etkileyen tarafı sadece kızın gülerken görüntülen­mesi değil. Yüzün güzelce aydınlanma­sı ve Hindistan’a referans olan arakadaki tarihi bina görüntüsü de önemli. Hiç soru sormadan fotoğraf bize şunları düşündürüy­or: Hindistan’da bir kız gülüyor, onunla göz göze gelince içimiz ısınıyor ve dünya beş dakikalığı­na güzelleşiy­or. Beş dakikalığı­na Korona salgınını falan unutup, seneye biz de bir Hindistan yapsak mı acaba diye düşünüyoru­z. Kutlarım sevgili hekim dostum Yasemin Ağaoğlu, böylece “Gülen İnsan Fotoğrafıy­la Tedavi” yöntemini bulmuş oldunuz. Ben de çareyi bir Türk hekiminden bekliyordu­m zaten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye