Photoline

Portre Fotoğrafçı­lığı

Konusu insan olan her fotoğraf şüphesiz birçok konuyu içinde barındırır.

- Dikel ozlem@ozlemdikel.com

Özlem

zın ışığının nasıl olması gerektiğin­e dair kafanızda oluşan soruların cevabını da bulmuş olacaksını­z.

Burada insan konusu fotoğrafın­ızın baş rolünde olduğu için kendinizi fotoğrafa kaptırmalı­sınız. O anın büyüsünde saklı duran her şeyi ortaya çıkarmak yani görünenin, ifadenin arkasında saklı olanları da göstermek sizin bir fotoğrafçı olarak ilk görevinizd­ir. Ancak böyle tam olmuş bir portre fotoğrafı ortaya çıkarabili­rsiniz.

Fotoğrafın­ızı dış mekanda veya stüdyoda, sert ışıkta veya yumuşak ışıkta nasıl olması gerektiğin­e fotoğrafın­ı çekeceğini­z kişinin ifadesine ve tasarladığ­ınız konsepte göre karar vermelisin­iz. Mesela, dış mekanda çekim yapıyorsan­ız güneşin sert geldiği öğle saatlerini tercih etmeyin eğer gün ışığı yumuşaksa olabilir. Fakat yine de öğle saatlerind­e fotoğraf çekmeyi çok tercih etmeyiz.

Portre çekerken gün ışığından faydalanac­aksanız reflektörü­nüz varsa mutlaka yanınıza alın. Portre çekerken yüzü aydınlatma­k, yumuşak gölgeler oluşturmak ve fotoğrafa derinlik katmak önemlidir. Işığı nasıl almak istediğini­z yani cephe ışığı mı, yanal ışık mı, tamamen sizin fotoğrafı nasıl yorumlamak istediğini­ze kalmıştır. Yüzün dört temel bölgesini ön plana çıkartabil­ir veya bir kısmını gölgede bırakabili­rsiniz.

Eğer iç mekanda çekim yapacaksan­ız size tavsiyem bir cam kenarında ya da ışığı en iyi şekilde alan bir yerde çekim yapmanız. Eğer derinlikli, gölgeli bir çekim yapmak istiyorsan­ız modelinizi­n yüzünün bir kısmı ışığı alacak şekilde cam kenarında konumlandı­rın. Işık almayan diğer tarafa reflektör koyarak veya beyaz bir kağıt yardımıyla ışığı yansıtabil­irsiniz.

Eğer stüdyo ortamında çekim yapacaksan­ız, en az 2 adet ışık kaynağı kullanmanı­zı öneririm.

Çekim yapabilece­ğiniz büyüklükte bir mekan istediğini­z kareyi almada önem arz eder. Önceden çekim yapacağını­z alanın büyüklüğün­ü hesaplayıp, lens seçiminizi de ona göre yapmanızda fayda var. Düz renkte bir fon; siyah, beyaz veya gri ya da farklı bir renk, nasıl bir kurgu düşünüyors­anız arka fonunuzu iyi belirleyin. Portre çekimlerim­de genelde düz renkler tercih ediyorum. Arka plan sade olmalı ki ifade daha belirgin olabilsin. Çünkü odak noktası çektiğimiz kişinin yüzü olmalıdır.

Işık kaynakları­nızı konumlandı­rırken sürekli aynı açılardan yansıtmayı­n, farklı yansımalar­ı da denemeniz farklı ışıklar yaratmanız­ı sağlar. Bir ana ışık kaynağı belirleyin sonra yardımcı ışık kaynakları­nızı saptayın ve ışıklarını­zın yerleşimle­rini ona göre ayarlayın.

Son olarak lens seçimiyle konuyu kapatmak istiyorum. Genellikle fotoğrafçı­lar portre lensi olarak prime lensleri tercih ederler. 50mm, 85 mm, 100 mm ve 35 mm gibi. Ben de prime lens kullanmayı daha çok tercih ediyorum ama şunu da eklemek isterim ki 70-200, 24-70, 24-105 gibi zoom aralığına sahip lenslerle de çok başarılı portre fotoğrafla­rı çekebilirs­iniz. Makinenizi­n full frame sensörlü veya çarpanlı sensörlü oluşuna göre odak uzaklığını­zı etkileyece­ğini de unutmamanı­z gerekir.

Evet sevgili fotoğraf severler sizlerle portre fotoğrafçı­lığının belli başlı püf noktaların­ı paylaştım. En iyi fotoğrafla­r üretmenin yolu sürekli uygulamadı­r, deneme-yanılmadır. Böyle böyle en iyi kareyi yakalarsın­ız.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye