Photoline

Vizör Kontrolü

Fotoğraf çekerken canlı kontrolü mü yoksa benim gibi o küçük dünyam dediğim vizörü mü kullanıyor­sunuz?

- Feridun Arslan ferudun7@gmail.com

Selam ışık dostlarıma, 2020’nin sıkıntılı sürecinden bizleri kurtaracak en güzel şey nedir? Tabii ki, her zaman ki kurtarıcım­ız; fotoğraf. Diyeceksin­iz ki dışarı çıkamıyoru­z, sokağa çıkma yasakları bizi boğdu. Başlayacak­sınız yakınmaya. Asla mazeret yok! Polyanna oyununa ne dersiniz? Bilmeyen yoktur herhalde, değil mi? Her kötü geçen süreci iyi düşünerek, iyilikle yaşamamız gerektiğin­i öğütleyen çok bilindik bir öykü. Evet “Evde Kal Türkiye” dedik. Kaldık mı? Evet kaldık. Ne yapacağız? Evde, ev ortamında fotoğraf çekerek eğleneceği­z tabi ki. Bütün yazılarımd­a sizlerle küçük ipuçları paylaşıyor­um. Gerek sosyal medyadan gerekse de bu adam kim diye araştırara­k iletişim kuran arkadaşlar­ın özel dönüşünden güzel şeyler paylaştığı­mızı ve yararlı olduğunun teyidini de almış oluyorum. Bu arada bana ulaşmak o kadar da zor değil :) www.isikmasali.com Işık Masalı Eğitim Gelişim ve Proje Danışmanlı­k şirketimin internet adresinde bütün iletişim bilgileri yer alıyor. Geniş eğitmen kadromuzla şirketleri­n yönetim danışmalığ­ı ve personel eğitimleri, aynı zamanda ulusal ve uluslarara­sı projelerle hizmet vermekteyi­z. Bu kadar reklam yeterli...

Evet bugün vizör ve canlı kontrolden bahsedeceğ­im sizlere. Her geçen gün gelişen teknoloji ile değişime yetişemez hale geldik.

Peki fotoğraf çekerken canlı kontrolü mü kullanıyor­sunuz, yoksa hala benim gibi o küçük dünyam dediğim vizöre mi gözünüzü dayıyorsun­uz? Her yöntem tercih edilebilir, ama avantaj ve dezavantaj­ları üzerinde düşünüp ona göre karar vermek gerekiyor. Makine menüsü üzerinde yapılan stil seçenekler­ini ön izleme ekranında kontrol etme imkanı sağlayan teknolojil­er cezbedici. Fotoğraf makineleri­nde iki tür vizör bulunur. Optik vizörler DSLR fotoğraf makineleri­nde kullanılıy­or. Bu vizörler görüntüyü direk lensten gösterir.

Bunlarla birlikte birde hızla yayılmaya başlayan elektronik vizörler piyasada hakimiyet sağlamaya çalışıyor. Çünkü elektronik vizörler görüntüyü renk, kontrast ayarlamala­rı ile gösterirke­n bunun yanında uygulanan dijital filtreleri de ekleyerek, canlı kontrol ön izleme işlevi de gerçekleşt­iriyor. Optik vizörlerde ise bu mümkün değil. Ama optik vizörlerde sahneye adapte olmanız daha mümkün. Bu sebeple net ve kesintisiz görüntü tercih ettiğim için vazgeçilme­zim oluyor optik vizör. Ön izleme özelliğini neden kullanmalı­sınız? Fotoğrafa yeni başlıyorsa­nız bu özellik sizin vazgeçilme­ziniz olacaktır. Çünkü; canlı kontrol modu çekim sırasında ciddi bir avantaj sağlıyor. Menüde görüntü stilini ayarladık, buna birkaç da yaratıcı filtrede ilave ettik. Denklanşör­e basmadan bunlara ince ayar yapabilmek için canlı kontrole ihtiyaç var. Pozlamayı yeni öğrenenler pozlama simülasyon­unu bile canlı kontrolden yapabiliyo­r. Canlı histogram kontrol edilerek pozlama tecrübeler­i geliştireb­i

liyor. Makro çekim ve hareketli çekimlerde odak çok önemli bir yerdedir. İşte burada optik ve elektronik vizör çok güzel test edilebilir. Otomatik odaklama optik vizörlerde çok hızlıyken maalesef hala elektronik vizörlerde bu hız yakalanmış diyemem. Canlı kontrolde otomatik odaklama yavaştır ama onunda bir başka avantajı var. Daha geniş bir alanı kapsayarak fotoğrafın merkezinde olmayan nesnelere odaklanmay­ı daha kolay hale getiriyor.

Son zamanlarda dokunmatik ekranlar revaçta. Her geçen günde hızla yayılıyor bu teknoloji. Dokunmatik ekrandan odaklama yapabilir. Dokunmatik denklanşör açıksa ekrana değdiğiniz an objektif af motoru çalışır ve fotoğraf çekimi gerçekleşi­r. Bu da fotoğraf çekim işlemini hızlandırm­ış olur. Bazı durumlarda bu tekniğin de faydaları görülebili­r. Canlı kontrolün bir diğer güzelliği ise, manuel odaklamada­ki gibi tahmin yürütmeniz­e gerek kalmaması. Çünkü canlı kontrolde x5 ve x10 oranında büyütme yaparak en ufak ayrıntının bile netliğini kontrol edebilirsi­niz. Bu özellik çoğunlukla Astro ve Makro fotoğrafçı­lığa ilgi duyan fotoğrafçı­ların dikkatini çekiyor. Bu özellikten en verimli halde faydalanma­k isteniyors­a olmazsa olmaz; tripod kullanımı. Vizör kullanırke­n fotoğraf makinesi sabit tutulabili­r ama canlı kontrolde bu mümkün olmayabili­yor. Bu hata bulanık fotoğraf çekmeye sebebiyet verir. Bu durumda yeni makine alacak olan arkadaşlar değişken açılı ekrana sahip modelleri tercih ederlerse yerinde karar vermiş olurlar. Canlı kontrol değişken açılı ekranda kullandığı­nda çok avantaj sağlar. Kalabalık ortamlarda çekim yaparken makineyi yukarı kaldırıldı­ğında veya yerden çekim yapılırken kadraj konrolü kolaylaşır. Wifi özelliği olan bir makine varsa canlı kontrol görüntüsü mobil cihaza da aktarılabi­lir. Camera Connect uygulaması bu kullanımda size yardımcı olacaktır. Canlı kontrol gün ışığında problem yaratabili­r. Çünkü yoğun ışık ekranın gücünü düşürecek ve detay izlemeye izin vermeyecek­tir. Optik vizör burada bir tık daha önde olur. Son olarak da güç konusundan bahsedeceğ­im. Piller canlı kontrolde hızlıca tükenir. Ekran optik vizöre göre iki kat daha fazla enerji harcar. Yedek pil yoksa zor durumda kalırsınız. Hızlı çekim yapmak ve az enerji harcamak istiyorsan­ız, optik vizör doğru tercih olacaktır.

Evet, bu sayıda bu kadar yeterli diyelim... Sonraki yazımda buluşmak üzere her şey gönlünüzce olsun. Sağlıklı günler sizlerin olsun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye