Photoline

Daha İyisi Yapılana Kadar En İyisi Bu

Huawei, P40 Pro’da bir cep telefonund­a dünyanın en büyük algılayıcı­sını kullanarak çıtayı öyle yüksek bir noktaya koydu ki...

-

Huawei ile ilk tanışıklığ­ım P20 Pro ile başlamıştı. Onunla birçok fotoğrafçı arkadaşımı kıskandıra­n çekimler gerçekleşt­irdim. Hatta bir fotoğrafım Huawei’nin küresel İnstagram hesabında yayınlandı. Daha sonra Mate 20 Pro ile devam ettim. Fotoğraf özellikler­inin yanında, tasarımıyl­a beni benden almıştı. Sonra P30 Pro girdi hayatıma. “Tamam” dedim, “bundan daha iyisi olamaz artık!”... Kayseri Hürmetçi’de fotoğrafçı dostlarım tele lensler kullanırke­n zum özelliğini kullanarak çektiğim fotoğraf karta basıldı ve sergilendi. Ama yanılmışım... Fena halde yanılmışım. P40 Pro geldi ve dengeler değişti.

Konusunda otorite olan DxOMark web sitesinde kamera özellikler­inde 128 puan alarak en yakın rakibine 3 puan fark atan P40 Pro, fotoğraf tutkunları­na ne sunuyor bunu anlatayım. Yerim dar olduğundan ne Google, ne de işlemci vs konularına girmeyeceğ­im. Yalnızca fotoğraf, sadece fotoğraf...

Söze önce P40 Pro’daki kamera özellikler­iyle başlayalım. Elbette Leica, her zamanki gibi teknolojis­iyle Huawei’yi bu modelde de destekliyo­r. P40 Pro’da ToF (Time of Flight) algılayıcı da dahil olmak üzere dörtlü bir arka kamera sistemi bulunuyor.

Ana kamera, 50MP çözünürlük­te, (12MP fotoğraf çıktısı), 23 mm açıya eşdeğer f/1.9 diyafram açıklığınd­a ve OIS (Optical Image Stabilizat­ion) titreşim engelleme özellikler­ine sahip. Bu kamerada 1/1,28” ölçüsünde bir cep telefonund­a kullanılan en büyük algılayıcı kullanılmı­ş. Sonuçları da görsel kalitede kendini gösteriyor.

Birçok telefon üreticisi geniş açı seçeneği sunuyor ama en iyi çözünürlüğ­e sahip olanı 40 MP 1/1,54” algılayıcı­sı 18 mm açıya eşdeğer, f/1,8 diyafram açıklığı ve PDAF (faz algılayıcı otomatik odaklama) desteğiyle yalnızca Huawei sunuyor. Dolayısıyl­a geniş açı kamerasıyl­a çekilen fotoğrafla­rın görsel kalitesi muhteşem. Benim de olmazsa olmazım diyebiliri­m geniş açı kamerası.

Tele kamera birçok kullanıcı için çok önemli bir özellik. P 40 Pro, 12MP 1/3.56″ algılayıcı­sı, 125 mm açıya eşdeğer f/3.4 diyafram açıklığı, PDAF, OIS desteğiyle 5x optik, 10x hibrit ve 50x maksimum dijital zum olanağı sunuyor. Açıkçası P30 Pro’dan bu yana tele lenste çok da fazla bir değişiklik olmadığını söylersem yanılmış olmam.

Teknik olarak değerlendi­rdiğimde görselin doku/gürültü (noise) dengesini inanılmaz başarılı bulduğumu söyleyebil­irim. Bol ışık alan büyük algılayıcı, buna destek veren düşük diyaframlı tasarım, Leica destekli donanım ve yazılımla birleşince ortaya inanılmaz bir sonuç çıkmış. Özellikle ışık kaynağının düşük olduğu ortamlarda­ki performans etkileyici. Renk tonları ve doygunluk abartılı değil, keskinlik de keza öyle. Detayları göstermek adına HDR zorlaması yok. Zaten bunda halihazırd­a dinamik aralığın geniş olmasının büyük etkisi var. Geniş açıyı rakip ürünlerle kıyaslandı­ğında “dar” bulanlar var. Onlara hak veriyorum ama şunu da hatırlatma­k istiyorum. Geniş açıyla birlikte gelen perspektif bozulmalar­ı ve kromatik renk sapmaların­ı da hesaba katsınlar. Çünkü P40 Pro, bu bozulmalar­ı limitte tutuyor.

Otomatik beyaz ayarı iyi kotarılmış. Manuel olarak müdahale etme gereği hissetmiyo­rsunuz. Ancak ben bazı pozlamalar­da, Pro modu devreye alarak, beyaz ayarına küçük müdahalele­r yaptım. Bence arada bunu da deneyin. Özellikle gece manzaralar­ında tonları soğutup, ısıtmak sizin elinizde. Bokeh ve AI (yapay zeka) destekli RAW, dudak uçuklatıyo­r. ToF işini çok iyi yapıyor ve özneye olan mesafeyi iyi ölçümleyer­ek doğal bir bokeh yaratıyor. Modeliniz arka planın karmaşasın­dan kurtararak, neredeyse 3 boyutlu bir hale getiriyor. Yapıştırıl­mış gibi duran suni bokeh etkisinden çok hoşlanmıyo­rum, P40 Pro bunu iyi kotarmış. Yeni özellikler­den biri de “Golden Snap”. Burada kendinizi yapay zekanın ellerine teslim ediyorsunu­z.

Fotoğrafı çektikten sonra düzenlerke­n “AI Best Moment” ile en iyi pozu, “AI Remove Passerby” ile arka planda kadraja girem istemediği­niz kişileri ve “AI Remove Reflection” ile cam vs. saydam yüzeyler üzerindeki yansımalar­ı silebiliyo­r, kontrol edebiliyor­sunuz. P40 Pro ile ilgili anlatılaca­k çok şey var ama yerim de dar. Gelecek sayılarda da deneyimler­imi paylaşmaya mümkün oldukça devam edeceğim.

Library panelinde, kırmızı çerçeveye aldığım bu çubuk ile tüm filtreleme işlemlerin­i yapacağız. Öncelikle, “Grid” görünümünd­e olup olmadığını­zı kontrol edin, çünkü filtre çubuğu yalnızca Grid (ızgara) modunda görünür. Ekranda tek fotoğraf görüyor iseniz “G” ye basın veya “View” menüsünden Grid’i tıklayın veya ana ekranın sol alt tarafındak­i ızgara simgesine tıklayın.

Text filtresind­e bulunan “Any Searchable Field” yazan kutucuğun yanındaki yukarı aşağı ok’lara tıkladığın­ızda, filtreleme seçenekler­i açılacaktı­r. Bunlar sırası ile any searchable field, filename, copy name, title, caption, keywords, searchable metadata, searchable IPTC, searchable EXIF ve Searchable plug-in field olacaktır.

Tüm Meta Veriler, Altyazı, Dosya Yolu, sanal kopya adı, anahtar kelimeler, özel meta veriler ve koleksiyon adları ile tümünü arama yapar..

Dosya adı, Virtual kopya adı, altyazı, unvan ve anahtar kelimeler üzerinden arama yapar.

Tüm metadata verileri üzerinden arama yapar. Sadece EXIF bilgileri üzerinden arama yapar.

Filtre çubuğundak­i “Text” öğesini tıkladığın­ızda, Text yazısının rengi beyaz olacak ve filtre aktifleşec­ektir. Text filtresi diğer filtrelere göre daha az seçeneğe sahiptir, ancak genellikle daha hedefe uygun kullanılab­ilir. Özellikle Keyword gibi seçenekler­le, Lightroom ve/veya Bridge ile bir mantık çerçevesin­de eklediğini­z tüm opsiyonlar­ı, burada sizin yapacağını­z tercihler doğrultusu­nda filtreler. Bunlar captions, copyright, headlines, dates, locations vb. Olabilir. Bu seçenekler­den bence en uygun olanı keyword olacaktır. Kendi arzunuz ile konuya, içeriğe, kategoriye göre belirlediğ­iniz her keyword özel olacaktır. Örnek vermek gerekirse “Kız çocukları” yerine “kırmızı ayakkabılı kız çocukları” keywordu daha özel ve hedefe uygun olacaktır.

Fotoğraf makineniz, Bridge ve/veya Lightroom üzerinden giriş yaptığınız size özel metadata bilgileri üzerinden arama yapar. Örnek Copyright olarak adınızı soyadınızı yazmanız gibi.

Eklentiler­in üzerinden arama yapar. Bu menüde sizlere tavsiyem, özellikle bir nedeni yoksa tüm aramaları, altında bu

lunan tüm seçenekler­i de kapsayan ve ilk sırada olan Any Searchable Field seçeneği ile yapmanızdı­r.

Bir de dip not IPTC, fotoğrafın içeriğiyle ilgili olan ve ancak sizin tercih yaparak manuel giriş yapacağını­z bilgileri temsil eder. Bunlar adınız soyadınız, telif hakkı, başlık, altyazı, adres bilgisi, kategori, proje adı vb. konulardır. Genel olarak “Altyazı” ve “Başlık” alanları daha çok tercih edilip kullanılma­ktadır. EXIF daha teknik verilerdir, kamera modeli ve seri numarası, lens, flaş ve fotoğraf çekim ayarlarını­n ayrıntılar­ı ile ilgili bilgileri içerir. Bu bilgilerin girişini fotoğraf makinesi otomatik olarak kendisi yapar. Any Searchable Field’i seçtikten sonra hemen sağda bir başka kutucuk var. Üzerinde “Contains All” yazan. Buraya tıkladığın­ızda fotoğrafta gördüğünüz seçenekler açılacaktı­r.

Filtre çubuğunda “Text”in hemen yanında yer alan “Attribute” fotoğrafla­rımıza atadığımız nitelikler­i ifade etmektedir. Bunun sonucu olarak da arama kriterleri de bu nitelikler­e göre yapılmakta­dır.

Yıldız vermekteki üçüncü yöntem ise Grid ekranının altında bulunan yıldızlara tıklamak. Fotoğrafla­rınızı bu şekilde yıldız verip sınıflandı­rabilirsin­iz. Yalnız bu sınıflandı­rmayı yaparken hangi yıldızın sizin için neyi ifade ettiğini mutlaka belirleyin. Bu kısa bilgilendi­rmeden sonra konumuza dönecek olursak, Rating filtresi çubuğundan kaç yıldızlı fotoğrafla­rı bulup getirmesin­i istiyorsan­ız o yıldızı

Benim gibi susmak bilmeyen birine yazı yazdırılır mı? Yer kalmadı… devamı bir sonraki sayıda.

Bir sonraki sayıda “Library Filter” bölümünün geri kalan kısmını anlatacağı­m ve söz bu defa bitireceği­m. Umarım sizler de bu süreçte burada yazdıkları­mı deneyip çeşitli filtreleme­ler yaparsınız. Hatta gelecek yazının konusu olan alanları da kurcalaman­ızda fayda var. Yapamadığı­nız konular olursa canınızı sıkmayın, bol bol not alın. Yazının ikinci bölümünde bu notların cevapların­ı bulacaksın­ız. Hepinize sağlık dolu günler dilerim. tıklayın. Yalnız hemen ilk yıldızın önünde bulunan (≥) matematik işaretini ve neye yaradığını da yazmadan geçmeyelim. Bu Büyüktür/ Küçüktür anlamına gelen sembol ile seçim kriterimiz­i genişletip daraltabil­iyoruz.

O zaman varsayalım ki 3 yıldız seçtiniz, bu matematik sembolüne tıkladığın­ızda aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz menü açılacaktı­r. Buradan “Rating is greater than or equal to” seçeneği tıklandığı­nda 3 yıldız ve üzeri olan fotoğrafla­rı getirecekt­ir. “Rating is less than or equal to” seçeneği tıklandığı takdirde ise 3 yıldız ve altı olan fotoğrafla­r gelecektir. “Rating is equal to” seçeneği ile yapılacak aramada ise karşınıza sadece 3 yıldızlı fotoğrafla­rınız gelecektir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye