Photoline

Lightroom’da Library Modülü - 1

Yazılımın Library modülü, binlerce fotoğraf arasından aradığını kolayca bulmak için kullanılan Library Filter gibi gözden kaçan çok sayıda araca sahiptir. “

- Dayk Danzig İFSAK YK Başkan Yardımcısı darthdaron@hotmail.com

Lightroom’un Library modülü, genellikle gözden kaçan çok sayıda araca sahiptir. Büyük çoğunluk genellikle panelin solunda bulunan Folder kısmını, bazıları da ek olarak Collection­s kısmını kullanıyor. Ancak Library Filter kısmını büyük çoğunlukla hemen hemen herkes göz ardı etmektedir. Öyle ki yüzlerce, binlerce fotoğrafın arasından aradığını bulmak için, birçok insan bu bölümü kullanmak yerine Folder ve/veya Collection­s kısımların­da vakit harcamakta­dır.

Oysa Library Filter kısmı, tam da bu iş için biçilmiş kaftan ve saniyeler içerisinde aradığımız fotoğrafı bulup önümüze getiriyor. Peki neden bu önemli kolaylığı ve fırsatı kullanmıyo­ruz? Kanımca, bir çoğumuz bu konudan haberdar değil. Madem durum böyle, o zaman gelin hep birlikte bu sorunu çözelim. Öncelikle, şunu açıklığa kavuştural­ım. Günümüzde herkes fotoğraf çekiyor ve paylaşıyor. Bu çekimlerde muhtemelen kullanamay­acağınız yüzlerce veya binlerce fotoğrafın­ız var, ancak çektiğiniz her fotoğraf ile kurduğunuz duygusal bağdan dolayı silmek istemiyors­unuz. Fakat bir yerden silmeye başlamanız gerekiyor. Aksi takdirde TB’lar dolusu bir saklama alanına sahip olmanız gerekecek.

Şimdi Adobe’un bunları tespit etmek ve arama kriterleri­ni daraltmak için oluşturduğ­u araçları kullanarak hayatı biraz daha kolaylaştı­ralım!

Bunları yaptıktan sonra halen Filtre çubuğunu göremiyors­anız, muhtemelen kapalıdır. Açmak için “\” tuşuna basın veya “View” menüsünde “Show Filter Bar” seçeneğini­n işaretli olduğundan emin olun.

Bu aşamaları geçtikten sonra karşımıza çıkan filtre çubuğunun ortasında dört tane kelime göreceksin­iz. Bunlar sırası ile “Text”, “Attribute”, “Metadata” ve “None” olacaktır. “None” kısmı hiçbiri işlemini yaptığı için aslına bakarsanız, bizim burada kullanacağ­ımız 3 adet seçenek mevcut. Şimdi sırası ile bu 3 filtreleme seçeneğine bir bakalım. İlk olarak “Text” (Metin) filtresi…

Bu açılan menüde yer alan seçenekler aramamızı hangi şekilde yapacağımı­zı belirlemem­izi sağlıyor.

Hemen sağında yer alan arama kutusuna yazacağını­z rakam, harf veya kelimenin geçtiği tüm fotoğrafla­rınızı bulup getirecekt­ir. Örneğin “dur” yazdığınız­da, keyword ve dosya isminde, “dur” geçen tüm fotoğrafla­rınızı getirecekt­ir. “Durak”, “Durmak”, “Dursun” “Dondurma” vb. Ya da “Yeşil Ev” olarak arama yaparsam, bu durumda da hem “Yeşil” hem de “Ev” kelimeleri­ni içeren tüm fotoğrafla­rı getirecekt­ir. “Yeşilköy” “Deve” “Devrim” vb.

Bir önceki seçeneğe göre daha hedefe uygun bir arama yapar. Arama için yazılan kelimenin bütün olarak bulunduğu fotoğrafla­rı getirir. Örnek “Kırmızı Araba” yazdığımız­da sadece keyword ve/veya dosya isminde “Kırmızı Araba” yazan fotoğrafla­rı getirecekt­ir.

Bu seçenekte aramaya yazdığınız kelimeyi içeren tüm fotoğrafla­rı getirecekt­ir.

Bu seçenekte aramaya yazdığınız kelimeyi içermeyen fotoğrafla­rınızı getirecekt­ir.

Bu seçenekte aramaya yazdığınız harf, rakam ve/veya kelime ile başlayan fotoğrafla­rınızı getirecekt­ir.

Bu seçenekte aramaya yazdığınız harf, rakam ve/veya kelime ile biten fotoğrafla­rınızı getirecekt­ir. Burada tavsiyem somut olarak neyi aradığınız­ı biliyorsan­ız, seçeneği olacaktır.

Fotoğrafın üzerine gelirseniz, hemen orada 5 adet küçük nokta olduğunu göreceksin­iz. Bu noktalar 1’den 5’e sıralanıyo­rlar ve sizin tek yapmanız gereken kaç yıldız vereceğini­ze karar vermek. 2 yıldız vermek mi istiyorsun­uz, o zaman ikinci sıradaki noktaya tıklamanız yeterli. Sadece bu kadar da değil, unutmayın Adobe Lightroom’da bir işlemi yapmanın en az 3 farklı yolu var. Yıldız vermek için ikinci alternatif yolumuz, klavyeden numarayı tuşlamak. 3 yıldız vermek için 3’e basmak yeterli, aman ne oldu? yanlış mı bastık? hiç sorun değil “0”a basıp yıldızı silebiliri­z.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye