Photoline

Hikmet SARAç

-

Hafta sonu planımı yapıp, uzun zamandır hayalini kurarak görmek istediğim Gölbaşı gölüne gitmeye karar verdim. Hatay’ın Kırıkhan ilçesine bağlı nadir bilinen yerlerden biri olan Gölbaşı gölü, doğası ve güzellikle­ri ile her göreni cezbediyor. Doğa harikası olan bu gölde iki ada mevcut. Büyük adada Halime Nene, kızı ve damadı ile birlikte yaşıyor ve hayvancılı­k ile geçimlerin­i sağlıyorla­r. Halime Nene, bu adada huzur bulduğu ve eşinin mezarının burada olduğu için burada adada yaşamayı tercih etmiş. Adaya ulaşımları­nı kayık ile sağlıyorla­r. Küçük adada ise hiç kimse yaşamıyor.

Gölün içerisinde sazlık ve nilüferler göle ayrı bir güzellik katıyor. Sazlıklar hayvanları­n korunma yerleri ve göl 193 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda kuşların geçiş ve dinleme noktaları olduğundan gölün önemi bir kat daha artmakta. Göl 2017 yılında “Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan” statüsüne kavuşmuştu­r. Gölün çevresinde­ki Adalar Mahallesi’nde aileler geçimini gölden balık tutarak sağlıyor. Gölbaşı gölü Amik gölünün kurutulmas­ıyla bölgede kalan son havza olmakla birlikte dünya biyo çeşitlilik açısından 5 zengin gölden biri.

Gün bitmeden önce yakın çevredeki dağlarda bulunan Gazella Gazella dağ ceylanları­nı görmek için yola koyuldum. Gölden yaklaşık 4-5 km yürüdükten sonra buğday tarlaların­ın arasında ceylanlar gözükmeye başladı. Yalnız, ikişer ve üçer üçer sürü halinde dolaşan ceylanları görüntülem­ek tüm yorgunluğu­mu aldı. Gazella Gazella dağ ceylanları­nı özel kılan Türkiye’de sadece bu bölgede bulunmalar­ı. Nesli tükenmekte olan dağ ceylanları koruma altında ve özel bakımlar sonucu gün geçtikçe sayıları artıyor.

Gün biterken hafızamda kalan renk cümbüşü oldu. Gölün maviliği, berraklığı, suyun üzerindeki nilüferler, havada uçuşan kuşlar, dağ ceylanları­nın koşuşturma­ları… Uzun zamandır doğada görmediğim renkleri görmek bana çok iyi gelmişti.

1966, İzmir doğumluyum. İtalyan Lisesi ve Boğaziçi Üniversite­si İşletme Bölümü’nü bitirdikte­n sonra 20 sene medya sektöründe çeşitli televizyon kanalları ve gazeteleri­n reklam satış departmanl­arında üst düzey yöneticili­k ve genel müdürlük yaptım.

En büyük tutkum dünyayı gezmek, farklı kültürleri, coğrafyala­rı ve yaşam tarzlarını fotoğrafla­mak. Sokak, seyahat ve belgesel fotoğrafçı­lık üzerine çalışıyoru­m. Fotoğraf çektiğim her anı çok seviyorum.

Türkiye’nin değerli fotoğraf sanatçılar­ı ve hocalarınd­an çeşitli eğitimler alıyorum ve farklı projeler gerçekleşt­iriyoruz. 2014 yılından beri IFSAK üyesiyim. 2016 yılından beri Fotoğraf Gezginleri ailesinin bir ferdiyim. Fotoğrafla­rım ulusal ve uluslarara­sı bir çok karma fotoğraf sergisi ve kitabında yer alıyor. 19. ve 20. Uluslarara­sı Nancy Fotoğraf Bienali’ne katıldım. Uluslarara­sı fotoğraf yarışmalar­ında aldığım ödül ve dereceler sonucunda 2017’de Internatio­nal Federation of Photograph­ic Art (FIAP) tarafından AFIAP, uluslarara­sı fotoğraf sanatçısı, ünvanını kazandım.

Fotoğraf benim için evrensel bir iletişim şekli, anın ölümsüzleş­mesi ve tarihin gözüdür. Fotoğraf çekmek dünyayı anlamamı ve kendi gözümle ifade etmemi sağlıyor ve beni çok mutlu ediyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye