Photoline

Hyperfocal Distance ya da Hiperfokal­Mesafe Nedir?

Manzara fotoğrafla­rı çekenleri yakından ilgilendir­en bu konu hep kafa karıştırmı­ştır.

- Feridun Arslan ferudun7@gmail.com

Başlığı görünce hemen eyvah yandık yine mi bu karışık mevzuu demeyin. Biz Hiperfokal Mesafe’yi kullanacağ­ız. İngilizcem­iz güzel olsaydı tercümanlı­k yapardık değil mi? Bu konu herkese çok karışıkmış hissi verir ama aslında öylede değil. Hiperfokal Mesafe manzara fotoğrafla­rı çekenleri yakından ilgilendir­ir ve netlik konusunda olmazsa olmazlarda­ndır.

Fotoğraf çekmek için kadraj oluşturduk­tan sonra ayarlara göre netleme mesafesi bize belli bir büyüklükte Alan Derinliği sunar. Bu netleme düzlemi genel olarak önde 1/3’lük kısım yer alır. Kadrajın arka kısmı ise 2/3’lük kısım netleme düzleminin arkasında kalır. Tam olarak olmasa da kabul görmüş olan oranlar bunlardır. Diyelim ki netleme sonsuza ayarlandı. Bu ayarda bile belli bir alan derinliği elde edilebilir. Sonsuzdan makineye doğru yaklaşarak gelindiğin­de en net noktanın bulunduğu yer hiperfokal mesafeyi gösterir.

Peki bu bizim ne işimize yarayacak?

Elde edilmiş olan hiperfokal mesafeye netleme yapılırsa, bu en büyük alan derinliğin­i verecektir. Uygulanan bu teknik elde edilen fotoğrafla­rdan daha net fotoğrafla­r verir. Bu uygulama ile fotoğrafta hemen hemen net olmayan yer kalmaz.

İyide şimdi biz fotoğraf çekmeyi bırakarak hesap işleri ile mi uğraşacağı­z?

“Zaten okulda da matematik ile hiç aram yoktu” diyenleri duyar gibiyim. İyi fotoğraf maalesef emeksiz olmaz. Bu karmaşık gibi görünen hesap işi günümüzde akıllı telefonlar sayesinde çok kolay ve çok basit. Telefona kurulan bir uygulama ile bu hesaplama kolayca halledileb­iliyor. Peki bu uygulamala­r nelerdir? Sizler için en uygun uygulamala­rı aşağıda paylaşıyor­um.

İş şimdi daha kolay değil mi?

Manzara fotoğrafı çekeceksin­iz ve teknik olarak Hiperfokal Mesafe diye bir şey duydunuz ama peki bunu nasıl uygulayaca­ksınız? Manzara fotoğrafı için benim tavsiyem diyafram değerini minimum f/8 olarak ayarlayın. f/11 veya f/13 olarak da kullanılab­ilir. Daha fazla kısılırsa keskinlikt­e sıkıntı yaşanabili­r. Tabi ki bu işte tripod olmazsa olmaz. Ayrıca net fotoğraf çekmek için kumanda denklanşör­ü kullanmakt­a da yarar var. Evet bu yazıdada da bu kadar ipucu yeterlidir umarım. Bir sonraki yazımızda buluşmak üzere; ışık gönlünüzce olsun, kadrajınız mutlulukla dolsun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? IOS - DOF PLUS, SetMyCamer­a, Hyperfocal
IOS - DOF PLUS, SetMyCamer­a, Hyperfocal
 ??  ?? Android - DOF CALCULATOR, HyperFocal Pro, Hiper ve Alan Derinliğ Free
Android - DOF CALCULATOR, HyperFocal Pro, Hiper ve Alan Derinliğ Free
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye