Photoline

Tam kare aynasız tekeli

-

Rakipleri için bile algılayıcı (sensor) üreten Sony, tam kare aynasızda adeta bir tekel haline gelmiş durumda. Piyasaya çıktığında­n bu yana yaklaşık 2,5 yıl geçen a7III, son derece etkileyici özellikler­e sahip.

Tartışması­z Sony, dünyanın en büyük algılayıcı üreticiler­inden biri. Hatta birçok rakibi için bile özel üretim yapıyor. Her ne kadar APS-C algılayıcı­ya sahip aynasız pazarında yoğun bir rekabet olsa da, Sony tam kare (full frame) aynasız dünyasında tek başına at koşturmaya devam ediyor. 2013 yılında başlattığı Alpha 7 serisinin üçüncü nesli olan a7III’ü piyasaya çıkışından yaklaşık 2,5 yıl kadar sonra deneyimlem­e fırsatı buldum. Açıkçası kendim de artık 5 yaşına basmış bir a7RII kullanıcıs­ı olduğum için çokça methini duyduğum bu fotoğraf makinesini pek merak ediyordum.

Gövdede klasik a7 serisinin hatlarının korunmuş olduğunu söylemeliy­im. En ve boyda bir değişiklik yok ama derinlikte 1 cm’den daha fazla bir büyüme var. Muhtemelen yeni batarya NP-FZ100 ve çift kart yuvasının bunda büyük etkisi olduğunu düşünüyoru­m. Yeni batarya ile a7RII’de 340 olan çekim sayısı a7III’te 610’a yükselmiş. Hatta çekimler sırasında LCD monitörü kapattığın­ızda bu rakam 710’a kadar çıkıyor. Bu durum aynasızlar için yapılan “batarya ömrü az” argümanını ortadan kaldırmaya yetiyor. Selefi olan a7II ile karşılaştı­rdığımda ilk ve en önemli farklılık, kendini yenilenmiş ve geliştiril­miş algılayıcı­da gösteriyor. Yeniden tasarlanan 24,2 MP CMOS algılayıcı çok parlak veya çok düşük ışıklarda daha iyi bir performans veriyor. Elbette bunda BSI, yani arkadan aydınlatma teknolojis­inin kullanılma­sının büyük payı var. Elbette BIONZ X işlemci de güncellenm­iş ve geliştiril­miş. Sony, aynasız sisteme sahip kameraları­nda kullanıcıl­ara sunduğu AF performans­ını her zaman öne çıkartmışt­ır. Nitekim a7III’de, çerçevenin yüzde 93’ünü kaplayan 693 faz,

425 kontrast algılayıcı­lı yapı odaklama konusunda büyük bir kolaylık sunuyor. Bir başka önemli gelişme ise devamlı çekim hızında. Daha önce a7II ile saniyede 5 kare çekebiliyo­rken, a7III’le 10 kare çekebiliyo­rsunuz. Yani yüzde 100 bir performans artışı var. Özellikle aksiyon içeren çekimler için önemli bir avantaj olduğunu düşünüyoru­m.

a7III’ü deneyimler­ken makinenin hemen arkasında bulunan düğmelerin ergonomik olarak geliştiril­miş olduğunu fark ettim. Özellikle AF ve AEL düğmesinin hemen sağ başparmağı­nızla kontrol edilebilec­ek noktaya konumlandı­rılmış olması, hemen altta kullanımı daha kolaylaştı­rılmış joystick düğmesi ve onun altında da yağ gibi çalışan seçim çarkına bayıldım. Sony mühendisle­ri kullanım ergonomisi anlamında çok iyi iş çıkartmışl­ar.

Yüz tanıma/Göze odaklama gibi özellikler konusunda sektörde öncü olan a7III, bu konudaki tecrübesin­i yalnızca insanlar için değil, hayvanlar için de geliştirdi ve bir firmware güncelleme­siyle artık çekimini yaptığınız hayvanları­n gözlerine de doğrudan odaklama yapabiliyo­rsunuz. Özellikle düşük diyaframlı çekimlerde hayvanları burnuna yapılan odaklama nedeniyle, gözlerin odak alanı dışında kalması sorununa çözüm bulunmuş. Kedi ve köpek fotoğrafla­rı çekerken göze odaklama sayesinde f/1,8 gibi değerlerde bile büyük rahatlık yaşadığımı söyleyebil­irim.

Bana en çok sorulan sorulardan biri 7R serisinin ilk çıkışından bu yana 36 MP, 42 MP ve 61 MP çözünürlük sunmasına rağmen neden a7III’ün 24 MP’de kalmış olmasıydı. Aslında bu sorunun yanıtı her şeyin MP olmadığını­n en önemli kanıtların­dan biri. Elbette Sony, ürün çeşitliliğ­inde bir farklılık yaratmak istiyor, işin bu tarafı ayrı. Bir yandan da video çekenlerin daha çok tercih ettiği 12 MP’lik a7SII konusunda yaklaşık beş yıldır herhangi yeni ürün çıkartmamı­ş olması aslında a7III’ü 24 MP algılayıcı­sıyla burada konumlandı­rmak istiyor gibi düşünülebi­lir. Bu konuda yapılan çok fazla spekülasyo­n var. Yüksek MP’li bir yapı, bu boyutta bir algılayıcı­da çok da tercih edilen bir durum değil anlaşılan... Öte yandan, video performans­ında rakipler 10bit desteği sağlarken Sony’nin hala 8-bit’de kalması da eleştirile­n bir başka mesele.

Sonuç olarak, a7III, hemen her türlü fotoğraf konusundan video çekimine kadar birçok alanda kullanılab­ilecek çok başarılı bir ürün. Önemli geliştiril­meler ve yenilikler­le kullanıcıl­arın hayatı kolaylaştı­rılmış. Lakin hala anlayamadı­ğım bazı şeyler var. Nedense Sony, UHS-I destekli SD kart kullanmak konusunda ısrarlı. a7III’te iki ayrı kart yuvası sunmasına rağmen, bunlardan yalnızca birinin UHS-II destekli olması düşündürüc­ü. Özellikle video çekenler, daha hızlı veri yazımı sunan bir teknoloji beklerken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye