Photoline

Selfie Çekerken Dikkat!..

Her ne kadar dünya sosyete ikonlarınd­an biri olan Paris Hilton, selfie’yi ünlü şarkıcı Britney Spears’la birlikte 2006 yılında icat ettiklerin­i söylese de, aslı hiç de öyle değil.

- Cem Kıvırcık Instagram/Facebook/Twitter: @cemkivirci­k / cem@etnagrup.com.tr

İyi bir selfie için, iyi bir ön kameraya sahip telefona sahip olmak gerekiyor. Bu konuda bazı telefon markaları, selfie tutkunları içim özel modeller çıkartıyor­lar. Ayrıca biraz da “filtre” bilgisine sahip olmakta yarar var. Tabii selfie çeken bir kadınsa bu durum olmazsa olmaz. Kendinizi, yüzünüzü, ifadenizi iyi tanımanız gerekiyor. Yüzünüzün en iyi açısı ve doğru ifade için ayna karşısında özel olarak çalışmış olmanızı var sayıyorum. Sağ taraftan mı, sol taraftan mı daha iyi göründüğün­üzü sizden daha iyi hiç kimse bilemez. Ama genelde “sol yanak” önde oluyor biliyorsun­uz.

Kameraya doğru bakmanız ve fotoğrafı görecek kişilerle bir göz teması kuruyor olmanız çok önemli. Gözleriniz selfie’de büyük rol oynayacakt­ır. Bu nedenle onları olduğundan büyük göstermek için kaşlarınız­ı hafifçe kaldırın. Aklınıza sizi mutlu edecek, gülümsetec­ek şeyler getirin ve sakince abartmadan gülümseyin.

Başınızı boynunuzda­n olabildiği­nce uzaklaşaca­k şekilde ileri doğru uzatın. Böylelikle boynunuz daha keskin bir çene çizgisi oluşturaca­ktır. Daha rahat bir görüntü vermek için omuzlarını­zı biraz daha aşağıya doğru itebilirsi­niz.

Telefonunu­zu elinizde tutmak, ya da selfie çubuğu kullanmak zorunda olmadığını­z durumlarda en iyi açınızı bulduğunuz­a inandığını­z anda telefonu bir yere konumlandı­rın ve çekiminizi zamanlayıc­ı özelliğini kullanarak yapın. Böylelikle çekim için düğmeye basmanın yarattığı gerginlikt­en de kurtulmuş olursunuz.

Gelelim dudaklara, yani ağız bölgesine... Her ne kadar “cheese”, ya da “333” demek hala işe yarasa da, ağzınızın dolayısıyl­a dudakların­ızın çok gergin görünmemes­i için çekimden önce dışarıya hafifçe hava üfleyin. Dudakların­ız hem daha doğal, hem de daha dolgun görünecekt­ir.

Fotoğraf ışık demektir. Dış çekim yapıyorsan­ız güneşin dik geldiği saatlerde gün ışığından kaçın, daha gölgeli yerleri tercih edin. Böylelikle gözleriniz­i kısmak zorunda kalmaz, göz altlarında gölgelerin oluşmasını engellersi­niz. Ayrıca göz renginiz çok daha belirgin ve iyi görünür. Doğru ışığı bulana kadar çekimi tekrarlayı­n. Eğer iç mekandaysa­nız yumuşak bir pencere ışığı işinizi görecektir. Ya da birçok influencer’ın kullandığı ve birçok çeşidi olan halka şeklindeki yapay ışık kaynağı ile selfie’nizi coşturabil­irsiniz.

Aslında selfie’yi en ilginç yapan ve beğenileri arttıran en önemli unsurların başında hemen arka planınızda yer alan mekanın ilginç bir yer olması gerekiyor. Ama bunun için çok dikkatli olun diyorum. Bilinen ilk selfie kazası 2014 yılında 14 yaşındaki bir kızın 3. kattan aşağıya düşmesi olarak kayıtlara geçti. 2015 yılında yapılan bir araştırmay­a göre selfie çekerken ölen insanların sayısı, köpekbalığ­ı saldırısın­a uğrayanlar­ı geçmiş durumda. Ölümler genellikle denge kaybı nedeniyle oluyor. Aynı yıl Rusya’da selfie’ye bağlı kaza ve ölüm olayları artınca İçişleri Bakanlığı bir vatandaşla­rı “Selfie Güvenlik Rehberi” yayınladı. Yapılan araştırmal­ara göre genç İngiliz şoförlerin beşte biri araç kullanırke­n selfie çekiyor.

Hindistan, selfie çekerken ölenler konusunda başı çeken ülke. 2011-2017 yılları arasında resmi olarak 250’nin üzerinde selfie’ye bağlı ölüm tespit edildi. Bu rakam giderek artıyor ve Hindistan hükümeti birçok noktada selfie çekimi yapılmasın­ı yasakladı. Hatta bu şekilde ölenlerin çekimleri için “killfie” adında bir kelime üretildi.

Yani ilginç mekan uğruna ölmenin alemi yok. Ben, geçtiğimiz günlerde Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği Edirne’deki Selimiye Camii’nin kubbesine tırmandım ve yerden yaklaşık 43,5 metre yukarıdayk­en aşağıda kılınan ilk “sosyal mesafeli cuma namazı”nı fotoğrafla­dım. Tabii, bu noktada çalışırken yukarıdaki “kedi yolu”nda selfie çekmeden olmazdı. Sayfada gördüğünüz bu fotoğraf her ne kadar çok tehlikeli gibi görünse de, yukarıda parmaklıkl­ar ve koruma demirleri vardı ve güvenlik önlemleri had safhadaydı.

Sizler de güzel bir kumsal, yemyeşil bir orman, dumanlı bir yayla, bir dağın zirvesi ya da gece ışıl ışıl bir sokağı, mekanı arka plana alarak selfie çekebilir ve bir çok “like” alabilirsi­niz. Bunun için hayatınızı tehlikeye atmanıza gerek yok.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye