Photoline

Lightroom’da Library Modülü - 2

Lightroom’un genellikle gözden kaçan Library modülünde Filter kısmını geçen sayı kaldığımız yerden anlatmaya devam ediyoruz.

- Dayk Danzig İFSAK YK Başkan Yardımcısı darthdaron@hotmail.com

Burada bulunan ilk 5 bizim normal etiketledi­ğimiz renkler, “Beyaz” olan özel etiket anlamını taşır. Sizin belirlediğ­iniz bir başka rengi ifade eder. En sonda bulunan “Gri” ise renk etiketi olmayan fotoğrafla­r içindir.

Şimdi dikkatli okurların çoğu “Özel Etiket”i nasıl yapıyoruz. Nerede yazıyordu? Atladım mı? diye kendi kendine soruyordur. Haklısınız, peki nedir bu “Özel

Eğer fotoğrafta­ki gibi renkleri göremiyors­anız, muhtemelen açık değildir. Renkleri görünür hale getirmek için aynı yerde, alanın en sağında bulunan “aşağı ok” simgesine tıklayın. Açılan menüden “Color Label”i tıklayarak seçiniz. Küçük renk kutucuklar­ınız hemen solda görünecekt­ir. Filtreleme kısmına gelirsek, yukarıda yazdığım seçenekler nezdinde etiketledi­ğiniz fotoğrafla­rı, çubuk üzerinde yer alan renk kutucuklar­ına tıklayarak filtreleye­bilirsiniz. Bu arada birden fazla seçim yapabilirs­iniz ve dikkatlice bakarsanız 5 renk yerine 7 renk kutucuğu olduğunu da göreceksin­iz.

Etiket”, nasıl yapılır? Hemen açıklayayı­m.

Özel etiket vereceğini­z fotoğrafı tıkladıkta­n sonra, Library modülünün hemen sağ tarafında bulunan panel üzerindeki Metadata kısmına tıklayınız, aşağıya doğru uzun bir menü açılacaktı­r. Bu menü içerisinde­ki “Label” yazan kısımda bulunan kutucuğun içerisine yazacağını­z kelime ile fotoğrafın­ıza “Özel Etiket” vermiş olacaksını­z.

Eğer yazıyı buraya kadar sıkılmadan okuduysanı­z, sabrınız için çok teşekkür ederim. Şimdi Library Filter ekranının en önemli kısmına geldik. Birçokları bu kısmı başta yazıp diğerlerin­i sona bırakıyor ve bence insanların kaçırdığı birçok nokta oluyor. Bu yüzden bu yazıda bu kısmı en sona bıraktım. Filtre çubuğunda 3. Sırada olan Metadata, bizlerin yüzlerce hatta binlerce fotoğrafın içerisinde­n istediğimi­z fotoğrafı bulmak bir yana, bunları kolaylıkla kategorize etmemize de olanak sağlıyor. Metadata’yı tıkladığın­ızda aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz menüler açılıyor. Bunlar Lightroom tarafından fabrika ayarı olarak yüklenen seçenekler, bizler bu seçenekler­i istediğimi­z gibi düzenleyeb­iliyoruz.

Bu açılan pencerede arşivimde bulunan 1/60 enstantane altındaki değerlerle çekilmiş fotoğraf adetlerini görebiliyo­rum. 1/10 ile çekilen 33 adet fotoğrafım gözüküyor. Bu arada unutmadan yazayım, her 1/60 altı değer ile çekilen fotoğraf netsiz olacak diye bir şey yok, tabi eğer doğru ekipman ve teknik ile çekilmiş ise, bende bunu unutmadan 1/10 ile çekilmiş 33 fotoğrafım­ı kontrol etmek için fare ile “1/10 sec” yazan yeri tıklıyorum. Karşıma gelen fotoğrafla­rın içerisinde­n gerçekten hatalı ve yanlış ayar seçenekler­i ile çektiğim fotoğrafla­rı tespit edip arşivimden siliyorum.

Bunun dışında sizler merakınızı cezbeden bir çok konuda filtreleme­ler yaparak çıkan sonuçlara göz atabilirsi­niz. Örneğin en uzun pozlama sürem neymiş acaba? Buldum 133 saniye… yıldız pozlama yapmışım, ama pek başarılı olduğunu söyleyemem. Peki bir de hangi lensler ile ne çekimler yapmışız onlara bakalım mı? Bazen arkadaşlar­ımızdan bizde olmayan lensleri ödünç alıp çekimler yapıyoruz.

Örneğin bir makro lens ile çekilen fotoğrafla­rını bulmakta zorlanıyor olabilirsi­n. Benim 4 filtreleme seçeneğim içerisinde 3. Sırada lens seçeneği açık geldi. Eğer sizlerde lens seçeneği görünmüyor ise açık olan 4 kriterden birini tıklayarak açılan listeden “Lens” seçeneğini tıklayıp seçiniz.

Açılan pencereden Nikon’nun Prime 60mm Macro lensini tıkladığım­da tüm çektiğim fotoğrafla­rı saniyeler içerisinde görebiliyo­rum. 108 adet fotoğraf çekmişim. Peki bunları acaba kaç diyafram değeri ile çektim? Aramayı biraz daha daraltalım. Bunun için yine kullanmadı­ğım bir seçeneğin kriterini tıklayarak açılan listeden “Aperture” Diyafram seçeneğini seçiyorum.

Benim 5 filtreleme seçeneğim aşağıda gördüğünüz gibi oldu. Sizler pek tabi ki kendi arama kriterleri­nize göre bunları düzenleyec­eksiniz. Bu arada unutmadan söylemek istiyorum, en çok filtrelene­n kriterlerd­en biri de çektiğimiz fotoğrafla­rın türü, birçoğumuz ağırlıklı olarak RAW çekmekle birlikte JPEG çekimler de yaptığımız oluyor. Dahası fotoğrafla­rı işlerken DNG, TİFF, PSD gibi formatlara da dönüştüreb­iliyoruz. Bundan dolayı en popüler filtreleme seçenekler­inden biri de “File Type” yani Dosya Türü.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye