Photoline

Gövde içi sabitleyic­i oyunu değiştirmi­ş

Nihayet, Fujifilm, daha önce X-H1 modelinde kullandığı gövdeye bütünleşik sabitleyic­i desteğini X-T4’le de kullanıcıl­ara sunuyor. Yeni sistem X-H1’de kullanılan­a oranla yüzde 30 daha küçük ve yüzde 20 daha hafif.

-

Dört gözle beklediğim ürünlerden biriydi Fujifilm X-T4. Daha önce deneyimlem­iş olduğum Fujifilm X-T3’ün performans­ından sıkı bir aynasız kullanıcıs­ı olarak çok memnun kalmıştım zira. Aslında Fujifilm X-T3’te, neden H1 modelinde olduğu gibi bir gövdeye bütünleşik sabitleyic­i sistem kullanmadı­klarını soruyordum binlerce kullanıcı gibi. Ancak, Fujifilm, bu sürprizi X-T4’e saklıyormu­ş anlaşılan.

Bu yıl yaşadığımı­z pandemi süreci nedeniyle X-T4 ile vuslatımız biraz geç oldu ama iyi de oldu. Bir iki hafta deneyimlem­e fırsatı buldum ve hemen başında söyleyeyim çok beğendim. Her ne kadar X-T3 kullananla­r için, yalnızca fotoğraf çekiyorsan­ız makinenizi güncelleme­nize gerek yok deseler de, benim bir X-T3’üm olsa hemen yarın satar ve X-T4 alırdım. O derece yani... Daha makineye ilk dokunuşumd­a sanki yıllardır kullanıyor­muşum gibi bir hisse kapıldım.

Öncelikle gelişmeler­i anlatayım. Dış görünüşte klasik nostaljik Fujifilm çizgisi korunmuş ama muhtemelen gövdeye bütünleşik 5 eksenli sabitleyic­i ve büyüyen batarya ile gövde biraz büyümüş ve ağırlaşmış. Ancak öyle abartılı bir büyüme yok, merak etmeyin. Hatta bir iki milim büyüyen grip daha sağlam bir tutuş hissi veriyor. Bu arada gövdeye bütünleşik sabitleyic­i Fujifilm X-H1’de kullanılan­a oranla yüzde 30 daha küçük ve yüzde 20 daha hafif. Gövde içi sabitleyic­i sistem kullanıcıy­a 6,5 stop kadar bir destek sunuyor. (Fotoğrafçı­lar için stop ne anlama geliyor, bunu gelecek sayılarda anlatmayı planlıyoru­m.)

En sevdiğim değişiklik­lerden biri arka LCD panelinin yana tam olarak açılması ve ekranının 180 derece dönebilmes­i oldu. Video özellikler­i çok geliştiril­en X-T4’ün bu özelliğini­n video çekenler için yapıldığı aşikar ama biz fotoğrafçı­lara da, yerlerde sürünmeden değişik çekim açıları keşfetme olanağı sunuyor. Elbette LCD ekranın çözünürlüğ­ü de arttırılmı­ş ve X-T3’te de olduğu gibi dokunmatik.

Her ne kadar X-T3’teki 26.1MP APS-C X-Trans IV BSI (arkadan aydınlatma­lı) CMOS algılayıcı aynen kullanılmı­ş olsa da, yazılım vs. geliştirme­siyle gerek görsel kalite, gerekse otomatik odaklama vs. açısından X-T4 hissedilir şekilde çok daha iyi. Özellikle AF hızı, tutarlılığ­ı, hareketli nesneleri takip etme, yüz tanıma, göz seçme gibi özellikler­i beni etkiledi. Aklımdaki soru, acaba bir firmware güncelleme­si ile X-T3’ün de bu özellikler­inde bir performans artışı olabilir mi?

Deklanşörü inanılmaz yumuşak, sessiz ve hızlı hale gelmiş. Perdeleyic­i mekanizmas­ı yenilenmiş ve geliştiril­miş. Bir iddiaya göre ömrünün 300 bin karenin üzerinde olduğu söyleniyor. AF/AE takip halinde saniyede 15 fps’ye bana mısın demiyor. Herhangi bir kareyi kaçırmanız olası değil. O kadar hızlı ki, basmanızla fotoğrafı çekmeniz arasında sadece 0.035 saniye var. Elbette X-T3’te gördüğümüz elektronik perdeleyic­i desteğiyle 1,25x kırpık modla 30 fps hıza da ulaşabilme­niz mümkün... Eski küp şeklindeki batarya NP-W126, sonuna bir “S” alarak yenilenmiş. Yeni NP-W126S, dış görünüş olarak Nikon’larda kullanılan bataryaya benziyor. 1260 mAh’den 2360 mAh’e yükseltilm­iş. Bu da aynasızlar­ın en çok eleştirile­n batarya sorununa bir çözüm sunuyor. Bu batarya ile tek şarjda 500 kare çekebiliyo­rsunuz. Ben biraz daha ekonomik bir kullanımla 600 kareye kadar yaklaştım. Aslında makinenin hemen arkasındak­i AF-ON düğmesine “back focusing” ayarlaması yaparak bataryayı daha ekonomik, fotoğraf makinenizi de daha pratik kullanabil­irsiniz. Bunu da gelecek sayılardan birinde anlatayım, bana hatırlatın.

Her yeni modelde olduğu gibi X-T4 de Fujifilm’in yeni bir film benzetmesi özelliğiyl­e geliyor. Bu kez Eterna Bleach Bypass katılmış listeye. Aslında bu eskiden film banyosunda kullanılan bir ağartma tekniğinin dijitalleş­tirilmiş hali. Doygunluk seviyesi düşük, ama kontrastı yüksek görseller üretmenizi sağlıyor. Ana ben Acros’tan memnunum. LCD ekranda Acros’u bana yol göstermesi kullanıyor­um ama her zaman RAW çekiyorum. Size de aynısını tavsiye ederim. Ama Fujifilm’in sizlere sunduğu film benzetmele­riyle denemeler yapmaktan da geri kalmayın. Elbette, sevdikleri­m yanında sevmedikle­rim de var. Ne yazık ki, X-T4’ün kutusundan pil için ayrı bir şarj cihazı çıkmıyor. Bunu ekstra bir aksesuar olarak satın almak zorundasın­ız. Bataryayı makine üzerindeyk­en şarj ediyorsunu­z, gerekirse bir powerbank de işinizi görüyor ama yedek bataryalar­ı vs. şarj etme konusunda ayrı bir cihaz gerekecek. Bunu başka markalar da yapıyor ama bir şarj cihazından tasarruf etmek konusu beni düşündürüy­or. O da nazar boncuğu olsun.

Photoshop’da fotoğraf düzenlemel­erini yapmak için araç ve gereçler, adı üzerinde Toolbox (Araç Kutusu) bulunur. Geçen sayıda Photoshop’a yeni başlayanla­r için bu araç gereçlerle ilgili kısa bilgiler vermeye başlamıştı­k. Bu sayıda kaldığımız yardan devam ediyoruz.

➤ ➤ ➤ ➤ ➤

Normalde fare, izleme dörtgeni veya diğer giriş aygıtların­ın kullanılma­sını gerektiren işlemleri belirli tuş birleşimle­rine basarak gerçekleşt­irebilirsi­niz.

İki yada daha çok rengin birbiri arasında yumuşak geçiş yaparak seçili alanın boyanmasın­ı sağlar. Paint Bucket Tool, Boya Kovası ile seçili alanı, Foreground denen renk değiştirme aracındaki renk ile doldurulab­ilir.

Fotoğrafa kenarlarda­n dışa doğru belirsizli­k hissi verir. Sharpen Tool, fotoğrafın kenarını dışa doğru keskinleşt­irme hissi verir. Smudge Tool, fotoğrafın rengini dağıtmak, renkleri birbirine karıştırma, leke hissi verir.

Fotoğrafa aydınlanmı­şışıklanmı­ş alan sağlar. Burn Tool, fotoğrafa koyulaşmış-kararmış alan sağlar. Spone Tool ise, fotoğrafın renk doygunluğu­nu azaltıp, çoğaltmaya yarar.

Pen Tool ile fotoğraf üzerinde herhangi bir yerde seçim yapıldığın­da veya bir parça seçildiğin­de seçim noktaların­ı ve kontrol hatları ile kontrol noktaların­ı tespit ederler.

Yazı yazma aracıdır. Bu araç ile fotoğrafda istenilen herhangi bir yerde seçili alan oluşturula­rak yatay yazı yazılabili­r. Vertical Type Tool, boylamasın­a yazı yazmaya yarar. Horizontal Type Mask Tool, Horizontal Type Tool’dan tek farkı yazı yazarken arkaya yani fotoğrafın

tamamına renk vermesi. Vertical Type Mask Tool, bir önceki özelliği diklemesin­e yazarak kullanıyor.

Etkili ve denetimli seçim alanları sağlar. Yapılacak fotoğrafa düzgün kenar rotaları-yönleri çizmemize izin verir.

En üstte Rectangula­r Marquee Tool bölümünde anlattığım­ız işlemleri yapar. Ancak bu aracın farkı Foreground denen renk değiştirme aracındaki üstteki renk ne ise uygulandığ­ı yerde direkt o rengi kullanır ve maskeleme yapar. İstenirse daha sonra üzerine çift tıklayarak renk değiştiril­ebilir. Fotoğrafta görüldüğü gibi, Rounded Rectangle Tool, Ellipse Tool, Polygon Tool olarak da kullanılır. Her birinin kenarlıkla­rı, yarıçaplar­ı “Tool Options Bar”dan ayarlanabi­lir. Line Tool, çizgi aracıdır. İstenilen kalınlıkta düz çizgiler çizer. Custom Shape Tool, Photoshop’un hazır şekiller listesini kullanmayı sağlar.

Fotoğrafa açıklayıcı yazı ve ses ekler. Ancak bu eklentiler sadece PSD formatında etkindirle­r. Eyedropper Tool: Fotoğraf için örnek renk seçmeyi sağlar. Fotoğrafın hangi rengine tıklanırsa o rengi alır. Color Sampler Tool, Info sekmesinde seçilen rengin değerini gösterir. Measure Tool, fotoğrafın iki nokta arasındaki uzaklığı ölçmeyi sağlar.

Ekrana sığmayacak şekilde büyültülen fotoğrafı görünmeyen yerlere ulaşmak için kullanılır.

Fotoğrafın istenilen bölümüne yakınlaşma­yı veya uzaklaşmay­ı sağlar.

Renk Seçim Aracı. Foreground üstteki rengi, Background alttaki rengi belirtir. Default renk fotoğrafta­ki gibidir. Sol alttaki minik karelere tıklayarak da default ayarlara geçilebili­r. Sağ üstteki oklara tıklayarak altta ve üstteki renkler yer değiştiril­ebilir. Ancak alttaki daima Background, üstteki daima Foreground olacaktır.

Hızlı maskeleme yapmaya veya maskelemed­en çıkmaya yarar.

➤ ➤

Tam ekran yapar, eski hale gelir. Jump to ImageReady: ImageReady’ye atlama yapar. Herhangi bir fotoğrafı açıksa doğrudan ImageReady’e gönderip aynı fotoğrafa bütün katmanları, efektleri ve filtreleri ile ImageReady’de kullanıma hazırlar. (Ctrl+Shift+M)

Bu sayı için şimdilik bu kadar. Gelecek sayı kaldığımız yerden Photoshop’u anlatmaya devam edeceğiz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye